• Informacje na temat:

    czy filety z dorsza maja ości

Przepisy na temat: czy filety z dorsza maja ości
  • Przyjemność jedzenia najsmaczniejszej i najwspanialej przygotowanej ryby potrafią zepsuć liczne ości. Jest jednak kilka sposobów dzięki którym być może nie pozbędziemy się wszystkich ości ale zdecydowanie zmniejszymy ich ilość.

  • ryba jest soczysta i chrupiąca, podawać z czym się lubi i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO!!!

  • Pyszne.....sami sprawdźcie

  • Przepis wart wypróbowania: "Filety z dorsza pod chrupiącą pierzynką"

  • Teb przepis jest bardzo szybki w wykonaniu. Dzięki ograniczeniu przypraw do minimum ryba jest delikatna i maślana. Do tego przepisu możecie wykorzystać oczywiście inne ryby, ja postawiłam na dorsza.

  • Dzisiaj również proste, tradycyjne i sprawdzone danie,. Często gdy nie mam pomysłu na obiad to właśnie wracam pamięcią do dzieciństwa i potraw, które moja Mama robiła. Jedną z nich był filet z dorsza w chrupiącej panierce.

  • :) Bardzo lekka i pożywna.

  • Przepis wart wypróbowania: "Lekki bulion z dorsza na ostro"

  • Pyszne aromatyczne i szybkie do zrobienia ciekawa odmiana w codziennej kuchni ... jednogarnkowe :P

  • Sprawdzony przepis na "Zapiekanka z dorsza"

Artykuły na temat: czy filety z dorsza maja ości
  • Dorsz w ziolach i... odpowiedz dla Filomeny

    Czyli nadal "gram w zielone" w mojej kuchni. Dzis bawilam sie tym daniem w porze obiadu, ale poniewaz padlo pytanie o czas a zauwazylam, ze zapominam podac...

  • W końcu nadeszła długo wyczekiwana przez wszystkich wiosna, a wraz z nią nowalijki oraz inne sezonowe przysmaki. Doskonale widać do na przykładzie przepisów, które najbardziej zainteresowały was w maju. Chociaż pogoda w maju nas nie rozpieszczała, użytkownicy Smakera, wbrew aurze, postanowili zaprosić wiosnę na talerze. W ich majowym menu znalazło się mnóstwo ciekawych i sezonowych przepisów, doskonale sprawdzające się w czasie pikników i wypadów poza miasto. Nie zabrakło lekkich sałatek,...

  • Jakie ryby są najzdrowsze. Jak rozpoznać świeżą

    ...niezwykłą karierę: jest smaczna, nie czuć jej „rybą”, nie ma ości. I jest tania. Czyli ryba-marzenie! Problem w tym, że szybko okazało się, iż to ryba „pędzona” hormonami dla szybszego wzrostu (do(...) budzić wątpliwości. Filety rybne przed zamrożeniem pokrywane są tzw. glazurą zabezpieczającą przed wysychaniem. Za niezbędną uznaje się glazurę stanowiącą 3-5 proc. masy ryby. Tymczasem po rozmrożeniu...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Fot. 123RF.COM/PICSEL Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik......

  • Smaki arktyczne

    Kiedy przemierza się Norwegię w kierunku bieguna, jadalnych roślin widać coraz mniej, a te, które dobrze znamy, na przykład buraki, marchew czy maliny, mają inny smak niż te z naszej szerokości(...): 4 filety z łososia, wycięte z najgrubszej części, ważące ok. 400 g; 2 nieduże marchewki sok z jednej pomarańczy; sok z cytryny; sól; pieprz; pikantna oliwa extra virgin. Marchew tniemy na skośne...

  • 26 maja to wyjątkowa data, która wymaga odpowiedniej oprawy. To właśnie tego dnia swoje święto obchodzą nasze ukochane Mamy. Fot. 123RF/Picsel Idealnym prezentem, który pomoże nam wyrazić całą naszą miłość i wdzięczność względem mam, może być własnoręcznie przygotowane ciasto lub tort. W takiej słodkiej atmosferze dzień ten stanie się jeszcze piękniejszy! Królewski tort W każdym domu Mama odgrywa wyjątkową rolę - i zasługuje na wyjątkowe traktowanie. By wywołać na jej twarzy uśmiech,...

  • Ryby -  bezcenny skarb z morskiej głębiny

    ...ryby, które są doskonałym źródłem wysokowartościowego białka, a także kwasów tłuszczowych, jodu, cynku, selenu oraz żelaza. Woda morska niczym antybiotyk Woda morska pełna jest substancji odżywczych, które w naturalny sposób przenikają do żyjących w niej organizmów, w tym oczywiście ryb. Bezcenne makro i mikroelementy zwane biogenami, to niezbędny warunek "żyzności" wody morskiej, dzięki któremu...

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Wigilia dla brzdąca

    ...2-, 3-latka, a co lepiej zachować dla siebie? Przyjrzyjmy się wigilijnemu menu. Świąteczny barszczyk - TAK! Czysty, przygotowany wyłącznie na bazie warzyw to lekkostrawna i wartościowa zupa, którą możesz bez obaw podać nawet półrocznemu niemowlęciu. Jej główny składnik, czyli buraki zawierają bardzo duże ilości błonnika regulującego trawienie. Najlepiej, by barszczyk dla malucha był przygotowany...

  • Od dawna wiemy, że ludzka pomysłowość nie zna granic. Dotyczy to również lodów. Entuzjastom tego pozornie niewinnego mlecznego deseru udało się wyprodukować niezwykłe kombinacje smaków. Fot. 123RF/Picsel Wenezuela to kraj gorący, w którym amatorów lodów nie brakuje. Jeden z nich, Portugalczyk Manuel Da Silva Oliveira, wymyślił około 900 smaków lodów. W miejscowości Merida prowadzi on lodziarnię o nazwie Heladeria Coromoto, gdzie codziennie można spróbować lodów w 75 smakach. I są to smaki nie...