• Informacje na temat:

    czy dodaje sie cukier do faworkow

Przepisy na temat: czy dodaje sie cukier do faworkow
  • Gotowanie to moja wielka pasja

    Moda na gotowanie trwa. Wiemy coś o tym - do naszej redakcji przychodzą setki przepisów od Czytelniczek. Poprosiliśmy, by opowiedziały nam o swojej kulinarnej przygodzie.

  • Jeżeli najpierw ususzymy płatki i dopiero po ich roztarciu dodamy do cukru, to uzyskamy delikatniej pachnący , prawie biały dodatek do wypieków.

  • Do przygotowania potrzeba tylko dwóch składników! I troszkę siły, jeśli chcemy zrobić ręcznie ;)

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Doświadczenie nauczyło mnie wybierać odpowiedni cukier i masło do wypieku ciasteczek.

  • Kruche faworki na maśle.

  • Jak zrobić faworki ? Oto szybki, prosty i sprawdzony przepis na faworki tudzież chrusty. Są łatwiejsze w przygotowaniu niż pączki i dlatego są równie popularne w Tłusty Czwartek co pączki.

  • Tłusty czwartek już na dniach. Przepis jest bardzo łatwy i wyjdzie każdemu :)

  • Tłusty Czwartek już tuż tuż...

  • Dziś proponuję Wam zrobienie swojego własnego cukru waniliowego. Nie jest to nic trudnego, robi się go zaskakująco szybko, a smak, zapach i aromat stukrotnie przewyższają ten kupiony w sklepie. Czy zauważyliście, że to, co kupujemy, sądząc że jest to cukier waniliowy, ma na opakowaniu napis ''CUKIER WANILINOWY''? Jak się zapewne domyślacie, z prawdziwą wanilią ma to niewiele wspólnego... Czym wobec tego jest wanilina? To nic innego, jak syntetycznie pozyskany związek zapachowy. Muszę...

Artykuły na temat: czy dodaje sie cukier do faworkow
  • Chrust, chrustek, faworki

    ...wiadomo czy to prawda, ale chróst (bo taka wówczas była pisownia) zadowalał najbardziej wykwintne podniebienia już w XVII i XVIII wieku. Smażeniem go w karnawale chlubili się cukiernicy największych miast(...), łyżka cukru pudru, smalec lub olej do smażenia, cukier puder i wiśnie do dekoracji. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem...

  • Każdy, kto choć raz próbował ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z diety cukier, z pewnością zdaje sobie sprawię, jak trudne jest to zadanie. Podpowiadamy, co można zrobić, aby stało się to łatwiejsze. Cukier, choć smaczny, niezbyt pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jego nadmiar w naszej diecie może spowodować wiele chorób, w tym otyłość oraz próchnicę. Dodatkowo, cukier jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie sprawności mózgu, a nawet...

  • Godzina jazdy na rowerze. Ile pączków uda ci się spalić?

    Dietetycy radzą, by tłustego czwartku nie traktować jako święta objadania się, lecz jako tradycję, którą trzeba podtrzymywać, choć oczywiście z umiarem, symbolicznie. W zupełności wystarczy jeden pączek, który i tak z powodu dużej zawartości cukru i tłuszczu jest prawdziwą bombą kaloryczną. A ten kupiony w supermarkecie zawiera jeszcze dodatkowo substancje wspomagające smak i zapach.

  • Legenda głosi, że powstały przez przypadek, kiedy młody kucharz, niechcący wrzucił do garnka z rozgrzanym olejem pasek ciasta. Gdyby nie ten przypadek, nie poznalibyśmy tradycyjnych faworków. Fot.123RF/Picsel Jak twierdzą historycy, te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż wiemy, że tradycja ich przygotowywania istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Jak je właściwie nazwać? Te...

  • Pyszny pączek? Miał co najmniej 200 kcal. Żeby je spalić, należy wyjść na 10. piętro po schodach, przebiec kilometr, prasować ok, 100 minut, 50 minut robić zakupy albo uprawiać seks przez pół godziny. A na jednym na pewno się dzisiaj nie skończy.

  • Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki, nazywane też chrustami lub chruścikami. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Jak wyglądają faworki idealne?      fot. 123RF.COM Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka....

  • Zbyt duże ilości spożywanego cukru fatalnie wpływają na nasz organizm. Zrezygnowanie z niego może być niezwykle trudne, ale nie niemożliwe. Wykorzystaj nasze porady, a z pewnością ci się uda. Fot. 123RFCzy wiesz ile cukru spożywasz każdego dnia? Prawdopodobnie jest to znacznie więcej niż te dwie łyżeczki, które wsypujesz do porannej kawy. Znajdziemy go niemal wszędzie - w kupnych przekąskach, sałatkach i napojach. Na nasze nieszczęście, w kwestii dodawania cukru do produktów spożywczych...

  • Cukier, sól, tłuszcz - te trzy składniki wystarczą, by uzależnić nas od przetworzonej żywności. Bestseller laureata nagrody Pulitzera, Michaela Mossa, odsłania przed nami mroki korporacyjnej rzeczywistości. Cukier, sól i tłuszcz to trzy składniki odżywcze, które mogą uzależnić. Książkę "Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze" wydawnictwa Galaktyka czyta się jak powieść akcji, z zapartym tchem. Czasem wręcz nie mieści się w głowie, że w ten sposób funkcjonują (lub...

  • Jak radzisz sobie z upałami? Podziel się z nami swoimi pomysłami i wygraj fantastyczny zestaw kuchennych noży oraz torbę na zakupy Smaker.pl! Któż nie kocha lata, słodkiego lenistwa i wakacyjnych wojaży? Gorzej jeśli urlop spędzamy w mieście i nie mamy możliwości ucieczki przed upałami, nad wodę czy do lasu... Wtedy pozostają nam inne sposoby na ochłodzenie się. Jakie? Podziel się z nami sprawdzonymi, kulinarnymi pomysłami na ochłodę. Może to być przepis na orzeźwiający napój, lekką sałatkę...

  • Każdy kto chociaż raz próbował wyeliminować cukier z diety, wie, że stanowi to nie lada wyzwanie. Całkowite zrezygnowanie ze słodyczy to trudna sprawa, ale jeszcze bardziej skomplikowanym jest znalezienie zdrowych zamienników cukru. Jednym z nich jest cukier kokosowy, który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością każdy z was słyszał lub używał w kuchni śmietankę kokosową, mleczko lub wiórki. A cukier kokosowy? Produkt ten zaczyna cieszyć się coraz...