• Informacje na temat:

    czy do pasztetu dodajemy warzywa

Przepisy na temat: czy do pasztetu dodajemy warzywa
  • Za dużo jedzenia na święta? Poznaj sposoby, by nic się nie zmarnowało

    ...żurku. Mięso w wersji pieczonej będzie doskonale smakować po zmieleniu, jako farsz np. do pasztecików. Jeśli po świętach w lodówce wciąż zalegają nam warzywa - spożytkujmy je do sałatek czy makaronowych(...)Mrożenie czyni cuda Któż z nas nie zaznał momentu, gdy świąteczny rarytas wprost rozpływa się w ustach, ale głowa podpowiada, że należy się zatrzymać i po resztę dania sięgnąć kiedy indziej? By...

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ..., ale w całości położony. Pieczeń, kiedyś zające były... Jak ja bym zająca zjadła, ale dziś nie dostaniesz. Zupa z węgorza Z włoszczyzny ugotować bulion. Dodać liść i ziele. Kiedy warzywa będą(...)Przeczytaj fragment książki "Kuchnia na plebanii": Stefania Hoffmann i Irena Sieradzka całe życie zawodowe spędziły, gotując na plebaniach. Pierwsza - córka przedwojennego zarządcy kościelnego...

  • Jaki użyć tłuszcz do pieczenia.

  • Co warto wiedzieć, by nie "zgubić się" przy stole

    ...kamionkowej formy, umieszcza w naczyniu z gorącą wodą i wstawia do piekarnika, gdzie w kąpieli wodnej powolnie się piecze bez rumienienia. Dzięki temu terrina jest delikatna i zasługuje na miano królewskiej(...). Swoje autorskie "Caprse" wzbogacić można o rucolę lub suszone na słońcu pomidory, pokrojone w paseczki, dodadzą one wyjątkowych wrażeń smakowych, a talerz z pewnością zaskoczy gości. Gnocchi - te...

  • Przepis na farsz do krokietów od patrzyłam od mojej koleżanki Kasi, z początku myślałam że robi krokiety z grzybami, ale jak zobaczyłam że dodaje pasztet to mnie troszeczkę zaintrygowała. Kasia widząc moją minę powiedziała do mnie, poczekaj aż spróbujesz a zobaczysz że są dobre. Ja więc spróbowałam i powiem wam że są nie dobre, ale pyszne.

  • Bo życie musi mieć smak

    .... Przyprawia się nim różnego rodzaju zupy i sosy oraz wszelkie tłuste dania, które dzięki tej przyprawie stają się łatwiejsze do strawienia. Można łączyć go z innymi przyprawami, np. szałwią(...) jako mieszanka przyprawowa, np. z majerankiem, bazylią, pieprzem i tymiankiem. Oregano także może poszczycić się właściwościami poprawiającymi zdrowie. Tak jak majeranek poprawia trawienie, poza tym...

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Przygotowanie warzyw do zup aby nabrały intensywniejszego smaku i aromatu.

  • bardzo smaczne i ładnie wyglądające ciasto. Ciasto to ma jakże słodką nazwę: usta Adama, czy kocie oczka, a dlaczego? Gdyż w przekroju biszkopty sklejone powidełkami przypominają usta :-)

Artykuły na temat: czy do pasztetu dodajemy warzywa
  • Nie jesz mięsa? Sprawdź, czym je zdrowo zastąpić

    ...z produktami zbożowymi lub pestkami dyni i słonecznika, a dostarczysz organizmowi wszystkie niezbędne aminokwasy. Tofu, tempeh : To fermentowane produkty z soi, bogate w białko (podobne do mięsnego). Dzięki fermentacji są lżej strawne niż strączkowe. Wskazówka: Najlepiej sprawdzają się jako dodatek do sałatek, past, składnik kotletów wegetariańskich. Zielone warzywa liściaste : Szpinak, jarmuż...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. Jednak te ostatnie, dosyć niesłuszne, uznawane są za nudną potrawę, która nie może nas niczym zaskoczyć. Pozwólcie jednak, aby nasi użytkownicy wyprowadzili was z błędu. Pasztet przygotowywany z okazji świąt...

  • Moda na zdrowe jedzenie: Czy to trwały trend?

    ..., cieciorkę, groch, czyli warzywa strączkowe, które rosną u nas, ale dotąd wydawały nam się zbyt pospolite. - Dowiadujemy się coraz więcej złego o żywności przetworzonej, zawierającej sztuczne dodatki(...) i informacji o produktach, które warto włączyć do swojego jadłospisu, jak i o tych, z których lepiej zrezygnować. W internecie i w książkach wyłuskujemy dania i produkty, w które można wzbogacić menu, gdy...

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Cała prawda o mięsie

    Uważasz, że drób jest dla dziecka lepszy niż cielęcina, a szynka zdrowsza od sklepowego pasztetu? Przekonaj się, czy masz rację!

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Ona i on po pięćdziesiątce

    We dwoje można więcej, nawet gdy zdrowie zaczyna płatać figle. Radzimy, co możecie zrobić sami, a w czym pomoże wam lekarz.

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z Ameryki...

  • Z przyprawami dookoła świata czyli odkrywamy nowe fakty

    Czy wiesz, że ziele angielskie rośnie w Meksyku? Orientujesz się, w jakim kraju kupisz najlepszą gałkę muszkatołową? Gdzie znajdziesz najbardziej aromatyczne goździki? Wyrusz w podróż dookoła świata z przyprawami Knorr!

  • O tym, że warto jeść warzywa wie niemal każdy. Ale czy dotyczy to wszystkich warzyw? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają produkty sprzedawane w puszkach, które przed zapakowaniem poddawane są obróbce termicznej?   Fot. 123RF Puszka bywa doskonałym pomocnikiem, gdy goni nas czas, a obiad musi szybko pojawić się na stole. Ale zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy droga na skróty jest zawsze dobrym wyborem? Czy warzywa konserwowe są równie zdrowe, co te świeże? Postanowiliśmy odpowiedzieć na...