• Informacje na temat:

    czy awokado jest lekkostrawne

Przepisy na temat: czy awokado jest lekkostrawne
  • Masło, margaryna czy smalec?

    ...substancji rakotwórczych. Zalety masła: jest lekkostrawne i dobrze tolerowane przy niektórych chorobach układu pokarmowego. Zawiera cenne witaminy pochodzenia naturalnego, jak A, D, E, K, a także kwas(...) konserwanty, emulgatory, przeciwutleniacze, sztuczne barwniki itp. Im jest ich mniej, tym lepsza jakość produktu. Zdrowe zamienniki Do smarowania pieczywa. Zamiast masła - awokado (wystarczy zmiksować...

  • Smaczne, nie drogie i lekkostrawne. Dla osób z problemami trawiennymi.

  • Śniadanie według gwiazd

    ...czy Mel B. Jest doskonałym źródłem energii, a jednocześnie posiada niski indeks glikemiczny. Jeżeli do jej przygotowania dorzucimy owoce  i orzechy będące dodatkowym, oprócz owsa, będzie źródłem(...) jednocześnie lekkostrawne. A także zapewnić uczucie sytości na wiele godzin - uchroni  nas to przed podjadaniem między posiłkami, poprawi metabolizm i przemianę materii. Co powinno znaleźć się na...

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Kto nie lubi czekolady, ręka w górę! Jakoś żadnej dłoni nie widzę :) Oczywiście żartuję, z pewnością są osoby (nieliczne), którym smak czekolady nie odpowiada lub, które muszą ograniczać spożycie tego kalorycznego smakołyku na przykład z powodu dbania o szczupłą sylwetkę. Jednak dla większości z nas, czekolada jest jednym z najpopularniejszych, najczęściej zjadanych deserów. Uwielbiamy ją.

  • Dzisiaj przepis, który powinien przypaść do gustu osobom na diecie i dbającym o linię. Jest zdrowy i zawiera wiele witamin. Konsystencja jest bardzo zbliżona do tradycyjnego majonezu na bazie żółtek. No i ten kolor….

  • Jaki użyć tłuszcz do pieczenia.

  • brokuły - zielony zdrowy antyoksydant ale dzieci chcą pomidorową ... rozwiązanie się znalazło inspirowane właśnie tym sposobem podania w jednej już nie istniejącej meksykańskiej knajpce

  • Zamiast masełka do chleba - pasta z awokado. Chyba zdrowsza, a dobrze przyprawiona - nawet lepsza. Tak czy owak - warto spróbować. Awokado, samo w sobie smak ma nijaki, ale za to chętnie przyjmuje inne. Stąd jego popularność w sporządzaniu past.

  • Uwielbiam awokado- jego smak i kolor - w pastach, sałatkach, koktajlach albo pokrojone z innymi dodatkami na kanapkach. Najprostszą pastą jest guacamole - tu moja jej wersja podstawowa :)

Artykuły na temat: czy awokado jest lekkostrawne
  • Sześć sposobów, by PMS nie był taki straszny

    Choć „kobieta przed okresem” to dla mężczyzn powód żartów i kpin, każda z nas dobrze wie, że PMS z żartami niewiele ma wspólnego. Ból brzucha, napięcie w piersiach, zmęczenie, rozdrażnienie, zły nastrój i napady wilczego apetytu to tylko niektóre z długiej listy ponad 80 symptomów PMS. Jak przetrwać te dni? Jak pomóc samej sobie?

  • Czy wiesz skąd pochodzi awokado, jak bardzo jest zdrowe i co z niego zrobić? Fot. 123RF/Picsel Ojczyzną awokado jest Meksyk skąd wywędrowało w kierunku ameryki Północnej, Środkowej i wreszcie Południowej. Awokado lubi klimat tropikalny lub subtropikalny, dlatego dobrze rozwija się także w Izraelu, czy Hiszpanii. Ze względu na swój kształt i kolor nazywane jest gruszką krokodyla lub aligatora. Występuje w 168 odmianach, przez niektórych klasyfikowane jako superowoc, bo awokado to właśnie owoc...

  • Co jeść, aby nadmiernie nie obciążać wątroby

    Ze względu na wrażliwość wątroby oraz różnorodne schorzenia, należy przykładać dużą wagę do tego, jak się odżywiamy. Posiłki powinny być lekkostrawne, pożywne i smaczne, o czym przekonuje Alicja Kalińska z poradni dietetycznej SetPoint.

  • Awokado to kulinarny hit ostatnich lat - owoc zdrowy i bardzo smaczny. Naukowcy ostrzegają jednak, że nie wszyscy powinni włączać go do diety. Fot. 123RF/Picsel Ojczyzną awokado jest Meksyk skąd wywędrowało w kierunku Ameryki Północnej, Środkowej i wreszcie Południowej. Awokado lubi klimat tropikalny lub subtropikalny, dlatego dobrze rozwija się także w Izraelu, czy Hiszpanii. Ze względu na swój kształt i kolor nazywane jest gruszką krokodyla lub aligatora. Występuje w 168 odmianach, przez...

  • Regeneracyjna dieta po udarze

    ...i rehabilitacji, niezbędna jest odpowiednia dieta, która dostarczy wszystkich potrzebnych składników pokarmowych. Najlepsze efekty daje lekkostrawne, łatwe do spożycia, urozmaicone i apetyczne menu(...), a także dostarczą wit. E wspomagającą pracę serca. Najlepiej spożywać je na surowo dodając do sałatek i surówek. Awokado Jest kaloryczne, ale wyjątkowo zdrowe dla udarowca. Zawiera...

  • Awokado to kulinarny hit ostatnich miesięcy. W jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczny posiłek? Fot. 123RF/Picsel Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Owszem, awokado zawiera w sobie tłuszcze, jednak są to zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają...

  • Na przedświąteczne oczyszczenie – postne, smaczne, nie nudne

    Do Bożego Narodzenia zostało nam już tylko kilka dni. W gorączce obowiązków nie zapominajmy o tym, by do świąt przygotować także swój organizm. Lżejsza dieta bez mięsa i wprowadzenie kilku zdrowych nawyków pomoże nam oczyścić układ pokarmowy, któremu łatwiej będzie poradzić sobie z ciężkostrawnymi daniami wigilijnymi, jak smażony karp czy pierogi.

  • „Less is more” to coraz bardziej popularne określenie, które można przetłumaczyć jako „im mniej, tym lepiej”. Nieprzypadkowo obecnie również w kuchni wielu stara się sięgać po coraz mniejszą ilość komponentów. Po latach używania i nadużywania różnych produktów coraz większym uznaniem cieszy się przekonanie, że dla polepszenia jakości życia potrzeba powrotu do umiaru, do ponownego zasmakowania poszczególnych składowych potraw (zebranych lub złowionych), „do korzeni", bez zakrywania smaku zbyt...

  • Gdy choroba odbiera apetyt

    Przy grypie, bólu gardła, silnym przeziębieniu czy tzw. grypie żołądkowej łaknienie słabnie.

  • Szturmem podbija serca wegan, ale od niedawna wzbudza także zainteresowanie osób niemających wiele wspólnego z kuchnią jaroszy. Wszystko dzięki zaskakującym właściwościom. Fot. 123RF/Picsel Nazwa aquafaba jest zlepkiem dwóch łacińskich słów: "aqua" - czyli woda oraz "faba" - fasola. Faktycznie, woda po fasoli to w tym przypadku cały skład tego niesamowitego produktu, będącego cennym składnikiem diety wegan oraz alergików. Dlaczego? Ponieważ stanowi fantastyczny zamiennik kurzych jaj....