• Informacje na temat:

    czy awokado jest lekkostrawne

Przepisy na temat: czy awokado jest lekkostrawne
  • Masło, margaryna czy smalec?

    ...substancji rakotwórczych. Zalety masła: jest lekkostrawne i dobrze tolerowane przy niektórych chorobach układu pokarmowego. Zawiera cenne witaminy pochodzenia naturalnego, jak A, D, E, K, a także kwas(...) konserwanty, emulgatory, przeciwutleniacze, sztuczne barwniki itp. Im jest ich mniej, tym lepsza jakość produktu. Zdrowe zamienniki Do smarowania pieczywa. Zamiast masła - awokado (wystarczy zmiksować...

  • Smaczne, nie drogie i lekkostrawne. Dla osób z problemami trawiennymi.

  • Śniadanie według gwiazd

    ...czy Mel B. Jest doskonałym źródłem energii, a jednocześnie posiada niski indeks glikemiczny. Jeżeli do jej przygotowania dorzucimy owoce  i orzechy będące dodatkowym, oprócz owsa, będzie źródłem(...) jednocześnie lekkostrawne. A także zapewnić uczucie sytości na wiele godzin - uchroni  nas to przed podjadaniem między posiłkami, poprawi metabolizm i przemianę materii. Co powinno znaleźć się na...

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Kto nie lubi czekolady, ręka w górę! Jakoś żadnej dłoni nie widzę :) Oczywiście żartuję, z pewnością są osoby (nieliczne), którym smak czekolady nie odpowiada lub, które muszą ograniczać spożycie tego kalorycznego smakołyku na przykład z powodu dbania o szczupłą sylwetkę. Jednak dla większości z nas, czekolada jest jednym z najpopularniejszych, najczęściej zjadanych deserów. Uwielbiamy ją.

  • Dzisiaj przepis, który powinien przypaść do gustu osobom na diecie i dbającym o linię. Jest zdrowy i zawiera wiele witamin. Konsystencja jest bardzo zbliżona do tradycyjnego majonezu na bazie żółtek. No i ten kolor….

  • Jaki użyć tłuszcz do pieczenia.

  • brokuły - zielony zdrowy antyoksydant ale dzieci chcą pomidorową ... rozwiązanie się znalazło inspirowane właśnie tym sposobem podania w jednej już nie istniejącej meksykańskiej knajpce

  • Zamiast masełka do chleba - pasta z awokado. Chyba zdrowsza, a dobrze przyprawiona - nawet lepsza. Tak czy owak - warto spróbować. Awokado, samo w sobie smak ma nijaki, ale za to chętnie przyjmuje inne. Stąd jego popularność w sporządzaniu past.

  • Uwielbiam awokado- jego smak i kolor - w pastach, sałatkach, koktajlach albo pokrojone z innymi dodatkami na kanapkach. Najprostszą pastą jest guacamole - tu moja jej wersja podstawowa :)

Artykuły na temat: czy awokado jest lekkostrawne
  • Co jeść, aby nadmiernie nie obciążać wątroby

    Ze względu na wrażliwość wątroby oraz różnorodne schorzenia, należy przykładać dużą wagę do tego, jak się odżywiamy. Posiłki powinny być lekkostrawne, pożywne i smaczne, o czym przekonuje Alicja Kalińska z poradni dietetycznej SetPoint.

  • Czy wiesz skąd pochodzi awokado, jak bardzo jest zdrowe i co z niego zrobić? Ojczyzną awokado jest Meksyk skąd wywędrowało w kierunku ameryki Północnej, Środkowej i wreszcie Południowej. Awokado lubi klimat tropikalny lub subtropikalny, dlatego dobrze rozwija się także w Izraelu, czy Hiszpanii. Ze względu na swój kształt i kolor nazywane jest gruszką krokodyla lub aligatora. Występuje w 168 odmianach, przez niektórych klasyfikowane jako superowoc, bo awokado to właśnie owoc i, co więcej,...

  • Regeneracyjna dieta po udarze

    ...i rehabilitacji, niezbędna jest odpowiednia dieta, która dostarczy wszystkich potrzebnych składników pokarmowych. Najlepsze efekty daje lekkostrawne, łatwe do spożycia, urozmaicone i apetyczne menu(...), a także dostarczą wit. E wspomagającą pracę serca. Najlepiej spożywać je na surowo dodając do sałatek i surówek. Awokado Jest kaloryczne, ale wyjątkowo zdrowe dla udarowca. Zawiera...

  • Awokado to kulinarny hit ostatnich miesięcy. W jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczny posiłek? Fot. 123RF/Picsel Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści. Owszem, awokado zawiera w sobie tłuszcze, jednak są to zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają...

  • Na przedświąteczne oczyszczenie – postne, smaczne, nie nudne

    Do Bożego Narodzenia zostało nam już tylko kilka dni. W gorączce obowiązków nie zapominajmy o tym, by do świąt przygotować także swój organizm. Lżejsza dieta bez mięsa i wprowadzenie kilku zdrowych nawyków pomoże nam oczyścić układ pokarmowy, któremu łatwiej będzie poradzić sobie z ciężkostrawnymi daniami wigilijnymi, jak smażony karp czy pierogi.

  • Z pozoru pieczywo tostowe ma same zalety – nie psuje się, nie wysycha i bardzo długo nadaje się do spożycia. Tylko czy tak właśnie powinien zachowywać się chleb? W jaki sposób jedzenie takiego pieczywa wpływa na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to uwierzyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że statystyczny...

  • Gdy choroba odbiera apetyt

    Przy grypie, bólu gardła, silnym przeziębieniu czy tzw. grypie żołądkowej łaknienie słabnie.

  • Jajko jest jednym z najczęściej używanych w kuchni składników, zwłaszcza podczas świąt wielkanocnych. Dodajemy go wówczas do przygotowania niemal każdego z posiłków: ciast i deserów, dań głównych oraz sałatek. Jak sprawdzić czy jest świeże, aby nie zepsuć dania? Jeśli chcemy mieć pewność, że świąteczne rarytasy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty. W przypadku warzyw i owoców z łatwością...

  • Mity diety

    Czy margaryna zawiera mniej tłuszczu od masła? Czy danie wegetariańskie znaczy danie zdrowsze od tradycyjnego? Czy czerwone mięso jest bardziej tłuste od białego? Istnieje wiele mitów dotyczących zdrowego odżywiania. Które są prawdziwe, a które wyssane z palca? Demaskujemy 25 z nich.

  • Dietetyk Magdalena Jarzynka omówiła w studiu "Dzień Dobry TVN" produkty spożywcze wysoko przetworzone i wyjaśniła, na co zwracać uwagę podczas zakupów. - Jeżeli czytamy etykietę i połowy produktów nie jesteśmy w stanie rozszyfrować, to ten produkt powinniśmy odłożyć na półkę - zaznaczyła specjalistka.     Dietetyk: Polacy spożywją w ciągu roku 2 kg chemii w przetworzonej żywności. Zobacz film: Dzień Dobry TVN/x-news Dietetyk: "W każdej grupie produktów będą produkty przetworzone". Zobacz...