• Informacje na temat:

    czy agar jest wegański

Przepisy na temat: czy agar jest wegański
  • Najlepszy bezmięsny kapuśniak

  • Pychaaaa

  • Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.

  • Kto nie lubi czekolady, ręka w górę! Jakoś żadnej dłoni nie widzę :) Oczywiście żartuję, z pewnością są osoby (nieliczne), którym smak czekolady nie odpowiada lub, które muszą ograniczać spożycie tego kalorycznego smakołyku na przykład z powodu dbania o szczupłą sylwetkę. Jednak dla większości z nas, czekolada jest jednym z najpopularniejszych, najczęściej zjadanych deserów. Uwielbiamy ją.

  • W pełni wegańska wersja smalcu. Smalec fasolowy z chrupiącymi „skwarkami” z kaszy gryczanej to wyjątkowy i oryginalny dodatek do chleba.

  • Jaki użyć tłuszcz do pieczenia.

  • Smak makowca, a znacznie prościej i szybciej:)

  • Wegański sernik jaglany bez grama sera, bez cukru, bez glutenu. Propozycja dla osób, które są na diecie i nie mogą jeść zwykłego sernika z twarogu. Ciasto jest naprawdę smaczne i na pewno zadowoli podniebienia nawet tych, którzy lubią tradycyjne wypieki. Bardzo polecam!

  • Deser z mango, owocami i mlekiem kokosowym z chia :)

Artykuły na temat: czy agar jest wegański
  • Ve(ge)sele: Na liściu sałaty

    ...i jajka), nie creme brulee (jajka i śmietana). A ciasta i desery z galaretką (żelatyna, masło, jajka)? Czy to ich ominie? Spieszę z dobrą nowiną: lista wegańskich pysznych przekąsek, zup, dań głównych(...)! A że chcieć to móc, po powrocie do domu, wyczyściłam swoją lodówkę z serów, mleka oraz masła i zaczęłam spędzać inspirujące godziny, czytając amerykańskie i angielskie wegańskie blogi kulinarne...

  • Jajko jest jednym z najczęściej używanych w kuchni składników, zwłaszcza podczas świąt wielkanocnych. Dodajemy go wówczas do przygotowania niemal każdego z posiłków: ciast i deserów, dań głównych oraz sałatek. Jak sprawdzić czy jest świeże, aby nie zepsuć dania? Jeśli chcemy mieć pewność, że świąteczne rarytasy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty. W przypadku warzyw i owoców z łatwością...

  • Z pozoru pieczywo tostowe ma same zalety – nie psuje się, nie wysycha i bardzo długo nadaje się do spożycia. Tylko czy tak właśnie powinien zachowywać się chleb? W jaki sposób jedzenie takiego pieczywa wpływa na nasze zdrowie? Fot. 123RF/Picsel "Jeśli chcesz schudnąć, w pierwszej kolejności odstaw chleb" - któż z nas nie słyszał takiej porady? Czy faktycznie pieczywo tak bardzo zagraża naszemu zdrowiu i sylwetce? Bardzo trudno w to uwierzyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że statystyczny...

  • Dietetyk Magdalena Jarzynka omówiła w studiu "Dzień Dobry TVN" produkty spożywcze wysoko przetworzone i wyjaśniła, na co zwracać uwagę podczas zakupów. - Jeżeli czytamy etykietę i połowy produktów nie jesteśmy w stanie rozszyfrować, to ten produkt powinniśmy odłożyć na półkę - zaznaczyła specjalistka.     Dietetyk: Polacy spożywją w ciągu roku 2 kg chemii w przetworzonej żywności. Zobacz film: Dzień Dobry TVN/x-news Dietetyk: "W każdej grupie produktów będą produkty przetworzone". Zobacz...

  • Miłośnicy zdrowego odżywiania zwariowali na jej punkcie. Ma w niezwykły sposób wpływać na nasz organizm, uwalniając go od wielu przykrych dolegliwości. Czym jest kombucha i dlaczego warto włączyć ją do diety? Fot. 123RF/Picsel W ostatnich latach sklepy ze zdrową żywnością w Stanach Zjednoczonych zaczęły zapełniać się produktami przygotowanymi na bazie kombuchy. Trend ten powoli zaczyna docierać również do Polski, zdobywając coraz większe zainteresowanie. Tymczasem na Dalekim Wschodzi kombuchę...

  • Roślina ta była obowiązkowym elementem w apteczkach naszych babć. To właśnie dzięki niej, mimo braku nowoczesnych lekarstw, mogły sobie poradzić w wieloma damskimi przypadłościami. Dzisiaj, czerpiąc z wiedzy przodków, możemy zupełnie odmienić swoje życie. Fot. 123RF/Picsel Najpewniej  nazwa przywrotnik pospolity większości z nas nie kojarzy się z niczym konkretnym, ani nie nasuwa żadnych skojarzeń. Jednak prawdopodobieństwo, że spotkaliśmy tę roślinę podczas spaceru jest wyjątkowo wysokie,...

  • Orzech koksowy oraz pozyskany z niego olej, to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy . Z tego względu osoby dbające o poziom cholesterolu powinny ograniczyć ich spożywanie. Olej kokosowy jest obecnie bardzo modnym tłuszczem, chętnie wykorzystywanym powszechnie w kuchni. Natomiast orzech kokosowy, a właściwie wiórki kokosowe są częstym dodatkiem do deserów i słodkich koktajli. Ich walory smakowe...

  • Znamy najnowsze wyniki badań wieprzowiny. Okazuje się, że w porównaniu z sytuacją sprzed 20 lat jakość tego mięsa znacznie się poprawiła. Ma więcej dobrze przyswajalnego żelaza oraz witamin, a mniej sodu, kalorii i cholesterolu. Zaraz się zacznie! Prezenty, porządki, tłumy w sklepach - nieodłączny element przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Aby w tym roku nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę, warto zrobić plan. Również w zakresie samej kolacji wigilijnej oraz dań i przekąsek na...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku z pewnością zauważył, że poza białkiem i żółtkiem...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką, białą wstążkę, która łączyła białko i żółtko. Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym jest i czy słusznie postępują osoby, usuwające ją z jajka przed zjedzeniem? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza białkiem i...