• Informacje na temat:

    czosnkowe brokuły

Przepisy na temat: czosnkowe brokuły
  • Brokuły w cieście

    Składniki: - 1 duży brokuł, - 2 jajka, - 150 g mąki pszennej, - piwo, - sosy majonezowe: czosnkowy, ziołowy, 1000 wysp, - sól, pieprz Przygotowanie: Brokuły podzielić na różyczki, sparzyć we wrzątku i ochłodzić w zimnej wodzie. Jajka wymieszać z mąką i 0,5 szklanki piwa. Dobrze wymieszać i dolać piwa do konsystencji gęstej śmietany. Maczać brokuły w cieście i smażyć na głębokim...

  • To warzywo odmładza!

    Pomidorowa: Po kilka białych i zielonych szparagów ugotuj, potnij. Dodaj pokrojony pomidor i jajko na twardo. Skrop oliwą, przypraw. Brokułowa: Ugotowane szparagi i brokuły wymieszaj z sosem jogurtowo-czosnkowym.

  • Smaczna porcja warzyw

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    .... Każdy plaster cukinii posmaruj szpinakiem, ułóż sałatę, pomidory i papryki, zepnij wykałaczkami. Podawaj z jogurtem czosnkowym i tostami z żółtym serem. Brokuły pod beszamelem Sposób...

  • liczba porcji-2 czas przygotowania-30 minut stopień trudności-łatwe kaloryczność- niskokaloryczne koszt-tanie

  • Zupa serowo - brokułowa

    Składniki: 30 dag brokułów 3 dag masła 2 łyżki mąki 5 łyżek wytrawnego białego wina 400 ml bulionu warzywnego 400 ml mleka 15 dag żółtego sera 5 dag serka topionego 2 łyżeczki miodu pieprz, sól, gałka muszkatołowa 2 łyżki oleju (najlepiej dyniowego) Przygotowanie: 1. Brokuły oczyść, podziel na różyczki, gotuj 15 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, odłóż...

  • Smaczny pomysł na "Zapiekane brokuły"

  • Jednogarnkowe dania z pulpecikami

    .... W tym czasie brokuły i cukinie oczyść, opłucz, pokrój na spore kawałki. Warzywa wrzuć do garnka z klopsikami. Danie przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś jeszcze 10 minut.  Leczo po...

  • Następna sałatka z gatunku "prosta i szybka". Tym razem dla miłośników brokułów.

Artykuły na temat: czosnkowe brokuły
  • Księga smaków: Brokuły

    Brokuły ceniono już w starożytności. U nas najbardziej popularna jest odmiana zielona, ale znaleźć też można brokuły w kolorze fioletowym i białym. Pod beszamelem Podzielone brokuły ugotuj al(...) smaku, wbij 2 żółtka i wymieszaj. Brokuły skrop sokiem z cytryny i zalej sosem. Posyp startym żółtym serem i zapiecz przez kwadrans. W cieście piwnym Ciasto zrób jak naleśnikowe, z połową szklanki...

  • Charakterystyczne zielone warzywa, przypominające kalafiory, zrobiły na naszych stołach imponującą karierę. Najpierw wyparły same kalafiory jako jarzynę do obiadu, by następnie rozgościć się w garnkach z zupą, w makaronach, misach sałatkowych... Gdzie jeszcze można je spotkać i za co je tak kochamy? Fot. 123RF/Picsel Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, zwane także kapustą szparagową. Pochodzą z Cypru, a hodujemy je już od trzech tysięcy lat. Największą popularnością cieszyły się, i...

  • Makaron i tuńczyk w sosie czosnkowym

    ...  1. Zagotuj osoloną wodę w garnku. Wsyp makaron i ugotuj go al dente (tak przygotowany jest mniej tuczący i zachowuje lepszy smak w połączeniu z sosami). Brokuły umyj i podziel na małe różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel cytryny. Po ok. 5 min wyjmij je z wody i odcedź. 2. Ugotowane jaja pokrój na ćwiartki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i przekrój na pół. 3. W rondlu...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jak je przyrządzać? Z czym podawać? Przekonaj się sam. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym...

  • Zapiekanka z warzywami

    Umyte brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie 6-8 minut, odcedzamy. Obraną cebulę kroimy w niezbyt grube plastry. Umyte pomidory przekrawamy na pół i kroimy w półplastry(...) i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy sokiem z marchwi, doprawiamy pieprzem, solą, wędzoną papryką i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.  Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Przekładamy brokuły...

  • W poniedziałek, 30.07.2012 zakończyła się kolejna edycja konkursu Puzzle. Przepis, który został umieszczony na Puzllu to Bułeczki czosnkowe z tymiankiem autorstwa trele-morele . Po raz kolejny otrzymaliśmy mnóstwo fantastycznych zgłoszeń, za które ogromnie dziękujemy! Wszystkie osoby nagrodzone w konkursie otrzymają jedną z 10 książek z serii Smaki Świata oraz smycz Smaker.pl. Zwycięzcami zostali: -> pysiek30 ->malina8902 ->aniolek0510 ->Ewelina9303 ->AnKaMa ->kaska333 ->ani1934...

  • Modelki zdradzają przepisy na swoje ulubione sałatki

    ...: jarmuż, brokuły, quinoa, awokado, buraki, słodkie ziemniaki i pomidory cherry. To idealna sałatka, jeśli jestem zajęta po południu" - wyjawia. Chrissy Teigen wybiera sałatkę z dynią.  "Jedna...

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...

  • Przepisy z brokułami

    Jak przyrządzić brokuły? Czas gotowania brokułów zależy od ich dalszego zastosowania. Jeśli chcemy ich użyć do sałatki lub jako warzywo do obiadu, powinny być chrupiące, a nawet lekko twardawe. Natomiast jako nadzienie, np. do naleśników, warto przetrzymać je we wrzątku do momentu, aż dadzą rozgnieść się widelcem. Jak podawać ugotowane już brokuły: Na przekąskę - polane bułką tartą przesmażoną...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...