• Informacje na temat:

    czosnek polski

Przepisy na temat: czosnek polski
  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

  • Zobaczcie, jak odróżnić polski czosnek od chińskiego!

  • Zapiekanka z mięsem mielonym

    Prawdziwie polski przysmak.

  • Potrawa dla osób, które nie mają czasu na wymyślanie potraw. Polecam ponieważ jest łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze zdrowa.

  • Biała kiełbasa po wielkopolsku

    Do produkcji kiełbasy białej parzonej należy użyć tylko mięsa wieprzowego i to najwyższej, jakości, jelita naturalnego, czosnku, soli, pieprzu i majeranku. Ten ostatni składnik odróżnia białą kiełbasę wielkopolską od wyrobów z innych regionów Polski.

  • Ogólne wiadomości o czosnku, oraz krótki film jak szybko obrać czosnek.

  • Sałatka jarzynowa z Podlasia

    Tradycyjna, polska sałatka - nigdy się nie nudzi

  • jedno z tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych

  • PROSTE I ZDROWE – PESTO PIETRUSZKOWE Z PALUCHAMI CHLEBOWYMI

    Bogata w witaminy C, A, beta-karoten i żelazo. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas. Wzmacnia wzrok, działa moczopędnie, usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Natka pietruszki, bo o niej mowa, to prawdziwy, polski superfood! I wcale nie trzeba jeść jej tylko w formie nielubianego przez dzieci dodatku do zup.

  • UWAGI: * Pamiętaj, żeby wszystkie składniki miały tę samą, najlepiej pokojową temperaturę. * Jeśli chcesz uzyskać kremową konsystencję, nie przesadź z mąką. * Nie zaglądaj do piekarnika w trakcie pieczenia, bo ciasto opadnie. * Piecz je do czasu, aż środek będzie luźny, ale nie płynny - po ostygnięciu na pewno stężeje. * Upieczony sernik studź w wyłączonym piekarniku, najlepiej z uchylonymi drzwiczkami. * Po wystudzeniu wstaw ciasto do lodówki, ale uważaj, by nie przeszło zapachem innych...

Artykuły na temat: czosnek polski
  • Czosnek niedźwiedzi

    W Polsce jest pod częściową ochroną, ale można kupić sadzonki (cebulki lub nasiona)  i uprawiać go w domu lub ogródku. Jest mrozoodporny. Na co pomaga? Czosnek niedźwiedzi ma podobne właściwości jak zwykły czosnek, ma silne działanie bakteriobójcze (zwalcza grzyby, bakterie, pasożyty), obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy, dobrze wpływa na serce i cały układ sercowo-naczyniowy. Pomaga...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Katarzyna Bosacka: Czosnek niedźwiedzi

    W twarożku, smalcu, maśle, oleju - gdzie nie spojrzeć, wszędzie czosnek niedźwiedzi. Producenci żywności dodają go do serów żółtych dla zaostrzenia smaku, wsypują do mieszanek przyprawowych, aromatyzują nim wędliny.

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Czosnek. Jaka odmiana jest najlepsza

    Nic tak nie pobudza odporności, w okresie jesienno-zimowym, jak właśnie czosnek. To bezcenne lekarstwo dla kobiet w ciąży. Czosnek jest źródłem naturalnych antybiotyków bezlitośnie rozprawiających(...) jak najskuteczniejsze leki. Ale lepiej go nie przedawkować i zażywać czosnek z umiarem (dla osoby dorosłej odpowiednia dawka to ok. 4 g czosnku, czyli 1-2 ząbki dziennie). Regularne jedzenie czosnku...

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Czosnek leczy raka? Nie! Weryfikuj informacje

    ...jakiemuś szarlatanowi i na prawdziwe leczenie trafił wtedy, kiedy szanse na sukces znacznie zmalały. Są na przykład pacjenci, którzy w celu usunięcia raka wcierają w ranę nowotworową czosnek, postępując zgodnie z instrukcjami "naturoterapeuty" czy filmiku zamieszczonego w internecie. Czosnek wykazuje działanie zapobiegające niektórym nowotworom (co nie znaczy, że jego jedzenie czy preparatów na...

  • Zgodnie z tradycją, co roku 24 grudnia wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, zasiadamy z najbliższymi do wigilijnego stołu wypełnionego pysznymi potrawami. Bez jakich potraw nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Na świątecznym stole Polskich rodzin nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, coraz chętniej eksperymentujemy - prawie połowa z nas...

  • Czosnek to naturalny antybiotyk

    Czosnek od zawsze był obecny w kuchni i cieszy się popularnością jako przyprawa i środek leczniczy. Jest rośliną o wszechstronnym zastosowaniu.

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....