• Informacje na temat:

    czerwone pomidory na zime

Przepisy na temat: czerwone pomidory na zime
  • Smuklejsza w 2 dni dzięki napojom z błonnikiem

    ...10 do 20 g błonnika Drugi dzień: błonnik w natarciu - od 20 do 40 g Pomidor,seler i natka Umyj i sparz 2 średniej wielkości pomidory (np. malinowe). Wykrój z nich zielone końcówki. Podziel pomidory na ćwiartki. Łodygę selera naciowego opłucz letnią wodą i pokrój w 2-centymetrowe kawałki. Kilka gałązek natki opłucz i porwij palcami. Warzywa z natką zmiksuj w blenderze. Dodaj łyżeczkę oleju...

  • Aromatyczne dzięki świeżym listkom bazylii i pomidorom suszonym na słońcu. Lekko kwaśne, trochę słodkie i czosnkowe. Lubię dodawać do pesto migdały zamiast orzeszków pinii. Z jednej strony są to względy ekonomiczne, z drugiej naprawdę lubię ich delikatny smak, nie taki ostry jak orzeszków. Zachęcam do przetestowania tej wersji, może komuś też bardziej niż oryginał przypadnie do gustu. Inną zaletą makaronu z pesto jest szybkość jego zrobienia. Jeśli pesto jest w lodówce, zrobienie potrawy...

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...i doskonałe źródło luteiny, która chroni i wzmacnia oczy. Sałatka ze słodkiej i ostrej papryki Składniki: 4 czerwone papryki słodkie 4 długie papryczki chilli 2 cebule 4 pomidory 2 łyżki(...) wyciśnięty z dwóch limonek Przygotowanie: 1. Pomidory sparz, obierz ze skorki. Pokrój w cząstki. Posiekaj papryczkę chilli (jeśli lubisz ostre potrawy, nie usuwaj pestek...

  • Zapiekanki na nowo!

    Zapiekanka z chili con carne Składniki: 600 g mielonej wołowiny 2 cebule 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka(...) lekko zmieni kolor. Dodaj pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu 10 minut. Dołóż paprykę, fasolę i passatę.  Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, aż mięso i papryka będą miękkie. W okrągłej tortownicy...

  • Jak w domu przygotować deserowe pomidory na zimę - warstwowa sałatka na zimę krok po kroku. Tak naprawdę sałatkę tą robiłam po raz pierwszy, więc jeszcze nie wiem jak wyjdzie - zaciekawił mnie przepis, odrobinę go zmieniłam i do dzieła! Do przygotowania sałatki użyłam żółtych pomidorów, są bardziej twarde i mięsiste niż czerwone, ale równie dobrze można użyć i tych, czerwonych tylko wybierajcie te jędrne i mniej soczyste. Zobaczcie  przepis! Pięknie pozdrawiam:) K.K.

  • Jak to zrobić w plenerze?

    ...możecie wziąć również... poduszki. Piknikowe smakołyki zapakujcie tak, aby nie straciły na apetycznego wyglądu. Wygniecione kanapki, rozmamłane pomidory i roztopiona na słońcu czekolada nie dodadzą waszemu wypadowi uroku. Za to przygotowywanie posiłku na miejscu może być całkiem zabawne. Oto kilka przykładów piknikowego menu: Fondue serowe Babeczki piknikowe Roladki z czerwonej papryki...

  • Swietny dodatek do dan z drobiu i ryby, samodzielnie wysmienite ze swieza, jeszcze ciepla bagietka

  • Magia cypryjskiej kuchni

    ...butelki. Cypryjskie wino swój smak zawdzięcza przede wszystkim lekkiemu klimatowi; upalnym latom i ciepłym zimom. Na wyspie produkowane są wszystkie rodzaje win: czerwone, białe, różowe, ale także...

  • Jeżeli mamy pomidory i i mnóstwo świeżych ziół i nie wiemy co z nich zrobić to jak znalazł będą w zimie do zupy pomidorowej lub do spaghetti. Pomidory z ziołami własnej produkcji są lepsze niż pomidory z puszki:) Zapach świeżych ziół przechodzi do zalewy przez co są ciekawsze w smaku.

Artykuły na temat: czerwone pomidory na zime
  • Zapasy na zimę

    Suszone pomidory w oleju Składniki na 3-4 słoiki: 5 kg pomidorów, 1 łyżka octu winnego, 3/4 łyżki soli, 1 l oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego, 3-4 ząbki czosnku, świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek. Ponadto: 3-4 słoiki o poj. 315 ml. Pomidory umyj, przekrój na pół, łyżeczką wydrąż środki z pestkami. Duże blachy wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż pomidory (skórką do spodu...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Dieta odkwaszająca wzmocni cię przed zimą

    ..., a najlepiej przez całe życie. Kwaśne jedzenie, czyli co ograniczyć Spróbuj wyrzucić z diety cukier i jego produkty. To potężni zakwaszacze. Podobnie działa również czerwone mięso, zwłaszcza wieprzowina(...), pomidory, fasolkę szparagową i słodką paprykę. Natomiast wśród owoców szczególnie polecane są cytryny, grejpfruty, wiśnie i truskawki. Warzywa jedz surowe lub przygotowane na parze Ostatecznie...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Trzymaj formę

    Zima trudna, zima nudna? Mroźne, szarobure dni rzeczywiście nie działają pobudzająco na organizm. Ale to nie znaczy, że przez najbliższe miesiące będzie ci brakowało energii. Sprawdź, jak łatwo ją odzyskać.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Cera naczynkowa - zimowa pielęgnacja

    Cera naczynkowa wymaga odpowiedniej ochrony szczególnie zimą. Oprócz odpowiedniego dobory kremów warto również zadbać o odżywianie.

  • Wino bardzo często gości na naszych stołach. Jest podawane zarówno na uroczystych kolacjach, jak i przy okazji domowych spotkań ze znajomymi. Zazwyczaj trunek ten dobieramy odpowiednio do posiłku lub po prostu według naszego gustu. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, które wino jest lepsze – białe czy czerwone? Historia wina sięga starożytności. Temu szlachetnemu trunkowi przypisywano wówczas właściwości lecznicze, miało on działać przeciwgorączkowo i wzmacniająco. Sam Hipokrates...

  • Wiosenne przebudzenie. 10 sposobów na dobre samopoczucie!

    Czas obudzić się z zimowego snu i z energią przywitać wiosnę. Brak słońca, niedobór witamin w diecie oraz ograniczona aktywność fizyczna powodują, że brakuje nam energii i motywacji po zimie.

  • Mamy złą wiadomość dla wszystkich zdeklarowanych mięsożerców. Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywanie czerwonego mięsa, a zwłaszcza tego, które zostało przetworzone, może być przyczyną wielu poważnych chorób. Fot. 123RF Kiełbasa, szynka czy też boczek, wydają się być zupełnie niegroźnym składnikiem naszej diety. Do tej pory wywoływały jedynie wątpliwości wśród wegetarian i osób skrupulatnie liczących kalorie, jednak nikt nie obwiniał ich o wywoływanie poważniejszych niż...