• Informacje na temat:

    czerwona kapusta z rodzynkami

Przepisy na temat: czerwona kapusta z rodzynkami
  • Cebula z kapustą

    Cebula wzmacnia odporność, podnosi poziom "dobrego" cholesterolu i obniża ciśnienie krwi, dlatego warto spożywać ją regularnie.

  • czerwoną kapustę zawsze robiłam z rodzynkami z mojego ulubionego przepisu babci. Tym razem skorzystałam z tego przepisu i też jest ok więc polecam.

  • czerwona kapusta na ciepło

  • Panga z kapustą

    Z dodatkiem czerwonego wina.

  • Pyszna kapustka najlepiej smakuje na goraco.

  • Wyrafinowany wege-pasztet

    ...z warzyw z czerwonym pieprzem i rodzynkami w swojej najnowszej książce "Smak zdrowia" pisze modelka Agnieszka Maciąg. Do przygotowania pasztetu według przepisu Maciąg potrzebne będą następujące(...) rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę i czosnek, aż się przyrumienią. Do miksera wrzucamy upieczone warzywa, dodajemy cebulę, czosnek i pozostałe składniki, poza rodzynkami i czerwonym pieprzem. Całość...

  • jak nam zostanie tej kapusty z obiadu to można ją włożyc do słoika, zakręcic i pasteryzowac ok 15 minut. W sam raz na kiedyś tam :)))

  • Fioletowe szaleństwo – sezon na śliwki

    Jesienią na naszych stołach króluje śliwka, a 29 września przypada Dzień Śliwki! To doskonały moment na przygotowanie pełnych smaku i doskonałego aromatu, fioletowych dań z wykorzystaniem tych smacznych owoców. Aby nasze dania miały jeszcze bardziej wyrazisty smak, proponujemy przygotować ja w oparciu o suszone śliwki, które poza walorami smakowym mają w sobie również wiele cennych składników odżywczych. Spróbuj naszych przepisów również wtedy, gdy skończy się sezon na świeże owoce.

  • coś innego i prostego, surówka idealna do drobiu

Artykuły na temat: czerwona kapusta z rodzynkami
  • Wielka księga smaków: Rodzynki

    ..., posiekaj na drobne kawałki i zeszklij na łyżce oleju. Drobiowe mięso mielone, podsmażoną cebulę, jedno surowe jajko i dwie łyżki tartej bułki wymieszaj na jednolitą masę wraz z rodzynkami...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Żelazo. Pierwiastek życia

    Bez żelaza nie byłoby życia. Pierwiastek ten jest składnikiem hemoglobiny, z której zbudowane są czerwone krwiniki (erytrocyty).

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Przekonajcie się sami! Sernik z rodzynkami. Bez spodu Składniki: 1 kg sera białego 1 budyń śmietankowy 1 szklanka cukru pudru 20 dag masła 1 cukier waniliowy starta skórka z 1 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag rodzynek 2 łyżki mąki 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej 8 jaj Wykonanie: Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.Białka ubić na sztywną...

  • Drażliwe jelito da się ułagodzić!

    ​Chociaż zespół jelita drażliwego objawia się bardzo dokuczliwie, trudno znaleźć jego przyczynę. Łatwiej nad nim zapanować!

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką czerwoną plamkę. Wiele osób uważa, że jest do zarodek kurczaka, który nie zdążył się rozwinąć. Jak jest w rzeczywistości? Czy słusznie postępują osoby, wyrzucające takie jajka? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza...

  • Kaczka w pomarańczach

    ...sosjerki. Kaczkę przełóż na ogrzany półmisek, efektownie udekoruj plasterkami pomarańczy oraz zieleniną. Podawaj z sosem oraz ryżem. Dobrym dodatkiem jest też duszona czerwona kapusta.(...) kaczka się ładnie przyrumieniła. Ryż włóż do posolonego wrzątku. Ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Osącz, wysyp z torebek, wymieszaj z rodzynkami i ewentualnie łyżką masła. Wyjmij gotową kaczkę...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...