• Informacje na temat:

    czerwona kapusta na zime do sloikow

Przepisy na temat: czerwona kapusta na zime do sloikow
Artykuły na temat: czerwona kapusta na zime do sloikow
  • Zapasy na zimę

    .... Domowa kiszona kapusta Składniki na 3 słoiki: 2 kg poszatkowanej kapusty, 2 kwaskowe jabłka np. szara reneta, 3-4 marchewki, 4 dag soli kamiennej niejodowanej, 1/2 łyżeczki kminku (opcjonalnie). Ponadto(...) porcjami do umytych, wyparzonych i suchych słoików. Ważne jest, aby każdą porcję mocno ubić dłonią, żeby nie pozostało tam powietrze. Słoiki napełnij do 3/4 objętości (podczas procesu kiszenia kapusta...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Weekend mogę zaliczyć do udanych, bo plan został wykonany.  Sałatka  z czerwonej kapusty na zimę zrobiona. W tym roku zrobiliśmy 1 porcję-wyszło 7 jednolitrowych...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Dieta na odporność. Co jeść, żeby nie chorować?

    ...czas choroby. Witaminę C, czyli kwas askorbinowy, znajdziemy w większości rodzimych warzyw i owoców. Najbogatsze w nią są: papryka, brukselka, kapusty - czerwona, biała, włoska oraz kiszona, kalafior(...) źródłem błonnika istotnego dla właściwej pracy przewodu pokarmowego. Warzywne probiotyki Naturalną odporność wzmacniają też probiotyki, do których należą nasze polskie kiszonki - ogórki, kapusta...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • By nie traciły witamin

    ...przeciwnowotworowych niż w tej przechowywanej przez całą dobę w świetle. Dlaczego? Kapusta reaguje na zmieniające się sygnały świetlne. W dzień wytwarza odstraszające insekty glukozynole. To one mają właściwości...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...