• Informacje na temat:

    czerwona cebula z żurawiną

Przepisy na temat: czerwona cebula z żurawiną
  • Przetwory do mięs i serów

    ...pieprz. Otrzyj listki z kilku gałązek tymianku, wrzuć do konfitury. Całość wymieszaj i smaż dalej, bez przykrycia, aż płyn odparuje, a cebula zacznie się karmelizować. W razie potrzeby dopraw solą...

  • Wyjatkowa w smaku, dla lubiacych sery plesniowe

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Banalnie prosta szybka i pyszna.

  • Chutney z moreli i jabłek

    Składniki: 1 kg moreli 1/2 kg jabłek 2 garście suszonej żurawiny 1 duża czerwona cebula 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżka suszonych strączków kardamonu 1 łyżka czarnuszki(...) chwilę. Cukier skarmelizuj w garnku. Wrzuć do niego owoce z żurawiną. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień, dodaj cebulę z przyprawami. Smaż do zgęstnienia. W międzyczasie dodaj do smaku...

  • Będąc ostatnio na szkoleniu zostały podane tartaletki z .... karmelizowaną czerwoną cebulą i zakochałam się :) Postanowiłam powtórzyć ten przepis w domu tylko zamiast na tartaletkach czerwona cebula znalazła się na cieście francuskim, a później na grzankach.

  • Chrupiąca sałatka na karnawał. Zaskocz swoich gości!

    Sałatka brokułowa z żurawiną, słonecznikiem i orzechami Składniki: 1 duży brokuł 2 czerwone cebule 1 jabłko   100 g słonecznika np. Bakalland 100 g orzechów włoskich np. Bakalland 250 g żurawiny np. Bakalland 15 plasterków baleronu 1/3 szklanki octu 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki majonezu Przygotowanie: 1. Brokuł...

  • Smaczna i delikatna cebula do sałatek na zimę.

  • Warzywa faszerowane

    Bataty faszerowane żurawiną i pomidorkami Składniki: Danie: 4 średnie bataty pomarańcza 2 łyżki suszonej żurawiny żółte pomidorki garść orzeszków ziemnych opakowanie rukoli(...) parmezanem. Podawaj na zimno. Dyniowe kule Składniki: 2 małe dynie pierś z kurczaka cebula 4 łyżki śmietany 20 dag śmietankowego serka topionego puszka kukurydzy pęczek...

  • czerwona kapusta na ciepło

Artykuły na temat: czerwona cebula z żurawiną
  • Wytrawna żurawina

    ...spowalniają proces starzenia komórek. Jeżeli połączyć to wszystko ze wspaniałym smakiem, który wzbogaca zarówno desery, jak i dania główne, trudno im się oprzeć! Sznycel cielęcy z żurawiną Składniki(...) kwaszonej kapusty, 1 zielona papryka, 5 dag wędzonej papryki, 12,5 dag suszonej żurawiny, natka pietruszki i czerwona papryka do dekoracji. Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia...

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką czerwoną plamkę. Wiele osób uważa, że jest do zarodek kurczaka, który nie zdążył się rozwinąć. Jak jest w rzeczywistości? Czy słusznie postępują osoby, wyrzucające takie jajka? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza...

  • Cebula w roli głównej

    Najczęściej wykorzystujemy ją jako dodatek. Ale cebula może też być głównym składnikiem wielu potraw.

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF/Picsel Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Eliksir młodości Duża ilość różnego rodzaju substancji...

  • Udziec jagnięcy z nadzieniem piernikowym

    Pieczona jagnięcina faszerowana piernikiem namoczonym w czerwonym winie, podana z kwaśną żurawiną i chrupiącymi orzechami jest wyśmienita. To bogate barokowe danie będzie gwiazdą na świątecznym stole. Podawaj je z kawałkiem bagietki i zieloną sałatą z lekkim dressingiem.

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • Mus z wątróbek

    Galaretka będzie bardziej wytrawna, jeśli żelatynę zalejesz czerwonym winem.

  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...

  • Jak zwiększyć wchłanianie żelaza u chorych na anemię

    .... Podwieczorek Dwa owsiane ciastka z żurawiną, ciepła woda z cytryną, sałatka z pomarańczy, grejpfruta, mandarynki, jabłka oraz kawa zbożowa. Kolacja Czarny makaron z krewetkami, czosnkiem...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...