• Informacje na temat:

    czekolada polewa czekoladowa

Przepisy na temat: czekolada polewa czekoladowa
  • Mazurek kruchy z polewą czekoladową

    Ten rarytas znalazł się w książce Marty Norkowskiej „Piekarnia i cukiernia M wytworna i gospodarska” z 1908 r.

  • Czekoladę zawsze rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Szklaną miseczkę należy umieścić nad parująca wodą.

  • Babeczki z polewą czekoladową

    Masło rozpuść w garnku, odstaw do wystudzenia.

  • Taka polewa dobrze się kroi i nie spływa z ciasta.

  • Murzynek z polewą

    Smakuje świetnie z malinami.

  • idealna dekoracja świątecznej baby

  • Czekoladowa delicja

    ...proszku do pieczenia szczypta soli 25 dag mieszanki owoców 2 łyżeczki mąki pszennej + szczypta mąki ziemniaczanej kilka najładniejszych owoców do dekoracji Polewa: 15 dag gorzkiej(...) w 170ºC.3. Czekoladę rozpuść z masłem i cukrem. Polej wierzch ciasta. Udekoruj owocami, zanim polewa zastygnie. Czas przygotowania: ok. 80 minut...

  • Aksamitna i aromatyczna polewa czekoladowa - idealna do wszelkiego rodzaju wypieków!

  • Cytrynowiec z czekoladą

    Rozpływa się w ustach!

  • Muszę się Wam przyznać do mojej kolejnej słabości, którą było przygotowywanie polewy czekoladowej. Często miałam z nią problem, bo albo za szybko stygła, albo wręcz przeciwnie i nie chciała wcale zastygnąć, była albo za gęsta, albo za rzadka, albo zwyczajnie miała grudki. Jeśli też tak macie, to mam dobre wieści, bo w końcu znalazłam przepis idealny. Zapraszam zatem na idealną polewę czekoladą, którą bardzo często wykorzystuje do ozdabiania, polewania moich ciast i deserów. :)

Artykuły na temat: czekolada polewa czekoladowa
  • Krajanka cytrynowa  w polewie czekoladowej

    .... 4. Placek cytrynowy oblej polewą z czekolady. Zrób widelcem ozdobne ukośne paski. Posyp zrumienionymi płatkami migdałowymi. Gdy polewa zastygnie, pokrój ciasto na porcje. Zobacz również:

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Fot. 123RF/Picsel Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i...

  • Czekoladowa rozkosz

    Czekolada to jeden z najbardziej lubianych słodyczy. Nic dziwnego, bo nie tylko jest pyszna, ale też poprawia humor. Świetnie sprawdzi się jako składnik ciast i deserów.

  • Czekoladowy krem z dodatkiem mango, polewa malinowa - to wszystko znajduje się w cieście zaproponowanym przez Rafała. Ciasto parzone125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej5 jaj Krem czekoladowy z mango750 ml mleka160 g drobnego cukru do wypieków1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej2 czubate łyżki kakao150 g czekolady deserowej250 g masła (w temperaturze pokojowej)1 mango Polewa malinowa¾ szklanki malin6 łyżek wody1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dekoracjaświeże...

  • Kokosowe naleśniki z polewą

    ...ml śmietanki kremówki, studzimy, by polewa lekko zgęstniała.  Dobrze schłodzoną śmietankę przelewamy do zimnego garnka i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder, miksujemy. Następnie wsypujemy łyżkę wiórków kokosowych, mieszamy.  Na każdym naleśniku rozsmarowujemy bitą śmietanę z wiórkami i składamy go w trójkąt. Na talerzach układamy po naleśniku na porcję. Każdy polewamy...

  • Wbrew pozorom, potrawy z dodatkiem czekolady wcale nie muszą być tuczące lub niezdrowe. Wystarczy umiejętnie łączyć składniki. Fot. 123RF/Picsel SKŁADNIKI - ½ szklanki płatków owsianych górskich - ¾ szklanki mleka - 1 łyżeczka cukru pudru albo miodu - 1 1/2 łyżeczki kakao - 1 łyżka płatków migdałowych albo innych posiekanych orzechów - ½ banana lub innego owocu PRZYGOTOWANIE Krok 1Do słoika wsypujemy płatki owsiane, kakao oraz cukier. Dodajemy mleko. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim, aby...

  • Czekoladowy przysmak

    Zarezerwuj popołudnie na pieczenie ciasta. Nie będziesz żałować.

  • Gorzka, mleczna, nadziewana, z orzechami, a może biała? Niewątpliwa królowa deserów oraz słodyczy. O czym mowa? Oczywiście o czekoladzie! Pyszna, uwodzicielska i uzależniająca, wykorzystywana w kuchni jako afrodyzjak. 12 kwietnia jest jej światowym świętem, które należy koniecznie uczcić chociaż małą kosteczką. Fot. 123RF Ponoć osobowości każdego człowieka odpowiada dany typ czekolady. Nie istnieje chyba osoba, która za nią nie przepada, wyłączając osoby na nią uczulone. Jej ogromna...

  • Czekoladowy torcik

    Do dekoracji użyj orzechów.

  • W finale odcinka, w konkurencji technicznej cukiernicy zmierzyli się z wyjątkową recepturą mistrza na magiczną czekoladową kulę. Jeśli chcesz przygotować taki deser, skorzystaj z przepisu Krzysztofa Ilnickiego. Dobos kakaowy210 g żółtko75 g cukier kryształ120 g białko75 g cukier kryształ50 g śmietanka 30%70 g płynne masło 1 szt. skórka pomarańczowa130 g mąka T-45030 g kakao Ubić żółtko z cukrem. Osobno ubić białko z cukrem. Połączyć. Wymieszać masło ze śmietanką i zemulgować z jajami. Dodać...

Wideo na temat: czekolada polewa czekoladowa
  • Kuchenne triki Andrzeja Polana

    Jak ubić śmietankę, by się nie zważyła? Jak rozpuścić czekoladę, by się nie przypaliła? Jak przygotować jajko w koszulce? Co zrobić, by czekoladowa polewa pięknie lśniła? Andrzej Polan pokazał triki, które przydadzą się niejednej perfekcyjnej gospodyni. (Dzień Dobry TVN/x-news)