• Informacje na temat:

    czarny bez powidła

Przepisy na temat: czarny bez powidła
  • ekstremalnie sezonowe śniadanie lub podwieczorek

  • Wiem, że trudno uwierzyć w to, że można tak usmażyć powidła. Tak, czyli bez mieszania! Przepis dostałam od znajomej, a wkrótce okazało się, że receptura ma ponad 60 lat i pochodzi z gazety "Przyjaciółka". Podejrzewam jednak, że jest jeszcze starsza. Stary przepis sugeruje dodatek cukru i zwykłego octu spirytusowego. I taki przepis ja podaję, bo tak przygotowałam swoje powidła, ale już wiem, że przy następnej obróbce naszych śliwek nie dodam cukru ani octu i prawdopodobnie będę smażyć dłużej....

  • W tym sezonie śliwkowym raz już robiłam powidła,tylko niestety cały czas stałam przy kuchni i mieszałam,a tych nie wolno mieszać choć by Was " łapki"swędziały jak nie wiem co i nie można nakrywać.Po 5-6 godz macie pyszne gotowe powidła.

  • Moje ulubione powidła, zrobione w 100% z dojrzałych śliwek węgierek. Nie dodaję do niech ani grama cukru, bo i po co. Same w sobie są wystarczająco słodkie.

  • banalnie prosty przepis na pyszne powidła śliwkowe, robię je w różnych wersjach z dodatkiem rodzynek, wanilii, cynamonu czasem też dosładzam miodem z mniszka.

  • Przepis wart wypróbowania: "Rolada Czarny Las"

  • Schwarzwälder Kirschtorte stanowi miks różnych przepisów. Dzięki jego wyjątkowemu smakowi łączącego w sobie delikatność czekolady z nutką wiśniowego aromatu jest popularny na całym świecie. Pycha! :)

  • Bardzo smaczne powidła, usmażone bez większego wysiłku. Nadają się do kanapek, ciasta lub nadzienia np. do pączków...

  • Wypróbowany przepis na "Czarny las pod śniegiem"

  • Powidła śliwkowe w pięć minut zrobione są na dwóch produktach: suszonych śliwek oraz wody. Taka alternatywa powideł nie potrzebuje cukru, gotowania, czy pieczenia. Przygotowanie ich jest expresowe. Powidła śliwkowe idealnie pasują do grzanek, czy naleśników. Do tego mleko lub kawka i mamy idealne śniadanie, czy kolację. Kilka ciekawostek na temat suszonych śliwek: zawierają dużo pektyn, czyli błonnika, co pozytywnie wpływa regulację trawienia, pomagają usuwać z naszego organizmu toksyny,...

Artykuły na temat: czarny bez powidła
  • Czarny bez w leczeniu infekcji

    Słyszałam, że czarny bez zwalcza objawy przeziębienia. W jakiej postaci najlepiej podawać go dziecku? Maria, 38 lat, Krosno...

  • Od zawsze krzew czarnego bzu był uważany za roślinę o nadzwyczajnych właściwościach. Dowiedzione jest naukowo, że wiele jego składników ma istotny i korzystny wpływ na ludzki organizm. Dzięki tej książce dowiecie się, jak domowymi sposobami leczyć dolegliwości dnia powszedniego, tak aby słaby ból nie zamienił się w duży problem zdrowotny. Wiele znanych przepisów i receptur wskazuje, że czarny bez jest silnie zakorzeniony także w naszej domowej kuchni. Niezależnie od tego, czy jest to dżem z...

  • Cudowna moc czarnego bzu

    Czarny bez należy do gatunku piżmaczkowatych. Najczęściej występuje on w basenie Morza Śródziemnego, północnej Afryce i na Azorach. Jest to dość specyficzna roślina ponieważ ma ona właściwości zarówno trujące jak i lecznicze.

  • Ponoć powidła smakują najlepiej, gdy przygotuje je mama lub babcia. Ale czy to ich jedyny sekret i czy to jedyny smaczny sposób, w jaki możemy wykorzystać śliwki? Fot. 123RF/Picsel Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze, a ich ceny będą jeszcze spadać. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was...

  • Być jak celebrytka

    Która z nas nie chciałaby żyć zdrowo, twórczo i bez stresu? Czy jest na to patent? Może znają go celebrytki, które uczą, jak zachować młodość, być w formie, nie stresować się i mieć czas na wszystko. Nasza dziennikarka Natalia Kuc kupiła ich książki i próbowała zastosować się do rad. Czy Beata Pawlikowska, Agnieszka Maciąg, Anna Lewandowska i Małgorzata Rozenek uczynią z niej szczęśliwszą kobietę?

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Diabelnie smaczne

    ...przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże zioła i listek laurowy. Gotowy sos lekko zmiksuj, dopraw ostrą papryką, solą oraz czarnym mielonym pieprzem. 2. Kajzerkę namocz w mleku. Resztę cebuli posiekaj bardzo(...), 2 cebule, 1/2 l przecieru pomidorowego, papryka czerwona, papryka żółta, sól, pieprz czarny oraz ziołowy, łyżeczka ostrej papryki w proszku, listek laurowy, 1/2 pęczka natki pietruszki, kilka ziarenek...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Pożegnanie lata

    ...tracąc ze swojej dobroci. Dalej pożywność: w stu gramach orzechów jest sześćset kalorii, zaś w stu gramach wołowiny tylko dwieście. Dziś postrzegamy to jako niebezpieczny nadmiar, ale przez wieki(...) mniejszych sadów. Wciąż rosną tu jabłonie i orzechy, bezpańskie i dziczejące. Przez kilka lat na przełomie sierpnia i września chodziłem na orzechy - wystarczyło potrząsnąć drzewem, by spadło ich od razu...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym...