• Informacje na temat:

    czarnuszka

Przepisy na temat: czarnuszka
  • Chlebek naan z zatarem i czarnuszką

    Jeśli chcesz, by twoje pieczywo nabrało charakteru, czarnuszka i zatar to sprawdzony duet właśnie dla ciebie. Jak wiele bliskowschodnich przypraw, mają one nie tylko ciekawy smak, ale i nadają potrawie interesującej tekstury. To ważne zwłaszcza w przypadku delikatnego na ogół pieczywa naan. Jeśli będąc w indyjskiej restauracji pokochałeś tę przekąskę, spróbuj wykonać ją samodzielnie! Dzięki...

  • Bardzo ekonomiczne

  • Superfoods na porannym talerzu

    Śniadanie może być szybkie i smaczne, a przy tym wzbogacone o składniki prozdrowotne – czarnuszka, sól himalajska i jagody acai to jedne z nich. Świetnie pasują do jajecznicy, kanapek, sałatek i w połączeniu z owocami, warzywami, rybami, mięsem i nabiałem, tworzą prawdziwą bombę właściwości prozdrowotnych.

  • Bardzo delikatne rogale z czarnuszką. Polecam :)

  • Rozgrzewająca zupa krem z soczewicy i serem kremowym

    Zima to czas w którym szczególnie chętnie sięgamy po rozgrzewające i sycące potrawy. Krem z soczewicy z dodatkiem kurkumy, czarnuszki i orientalnych przypraw, to wyśmienita kompozycja pełna aromatu, o wyjątkowo pysznym, serowym smaku.

  • Te placki na pewno każdy lubi :)

  • Burgery z kurczakiem

    Burgery z kurczakiem zagrodowym, chrupiącą bułeczką z czarnuszką i sezamem, świeżymi warzywami, domowym dipem to modne, nowoczesne, lekkie danie na wiele okazji. Doskonale wpisują się w ideę slow food, która wskazuje, jak wielką przyjemność można czerpać z samodzielnego przygotowywania dań i delektowania się ich smakiem w gronie bliskich.

  • Małe, czarne ziarenka, czyli czarnuszką potrafią wzbogacić niejedno pieczywo. Tym razem dodane do rogalików czynią je jeszcze lepszymi...

  • Jajka z kremem z awokado

    Składniki: ●8 dużych jajek ●błękitny barwnik spożywczy ●2 dojrzałe awokado ●cytryna ●majonez ●pieprz, sól ●czarnuszka do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Jajka ugotuj na twardo. Następnie schłodź w zimnej wodzie. Skorupkę lekko obtłucz, ale jej nie zdejmuj. Zagotuj wodę z barwnikiem, włóż do niej na ok. minutę lub dwie jajka, aby białka się zabarwiły na niebieski marmurek...

  • Domowe bułeczki to samo zdrowie, a z dodatkiem czarnuszki stają się jeszcze lepsze!

Artykuły na temat: czarnuszka
  • Moc czarnuszki

    Zarówno jej drobne ziarenka, jak i wytłoczony z nich olej to źródło ponad stu cennych dla zdrowia substancji! Kwas linolowy działa antynowotworowo i zmniejsza procesy miażdżycowe, natomiast kwas oleinowy - rozrzedza krew i zapobiega zakrzepom. Czarnuszka obniża poziom cukru we krwi oraz ciśnienie tętnicze, a dzięki temu, że aktywizuje układ odpornościowy, powinno się ją stosować w chorobach...

  • Czarnuszka jest jedną z najbardziej niepozornych przypraw świata. Malutkie, czarne ziarenka kryją w sobie niezwykły smak oraz liczne substancje odżywcze, dzięki którym będziemy mogli uniknąć wielu groźnych chorób. Fot. 123RF Czarny kminek, czarnuszka lub nigella sativa - to tylko niektóre z nazw magicznej przyprawy, która może zupełnie odmienić wasze życie. Jest pełna aromatów i substancji odżywczych o niezwykłych właściwościach leczniczych, które ludzkość docenia już od tysięcy lat. Wzmianki...

  • Czarnuszka na bóle stawów

    Aby pozbyć się reumatyzmu musisz pobudzić siły odpornościowe organizmu i ugasić stan zapalny stawów. Pomoże w tym domowe wino z czarnuszki, które możesz przyrządzić sama.

  • Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – dostarcza nam energii i reguluje układ trawienny. Jednak wielu z nas przez brak czasu zapomina o nim, zastępując je kawą lub słodką przekąską. Fot. materiały prasowe A co, jeśli istnieją sposoby na śniadania, które zrobisz szybko, a przy tym zapewnisz sobie solidną porcję witamin i minerałów? Ania Starmach i Purella Superfoods przedstawiają przepisy na śniadania w pięć minut.Śniadanie może być szybkie i smaczne, a przy tym wzbogacone o składniki...

  • Czarnuszka wraca do łask

    Jeżeli cierpisz na alergie, czarnuszka jest niezastąpiona w łagodzeniu jej objawów. Świetnie sprawdzi się przy katarze siennym lub astmie. Osoby, które borykają się z chorobami skórnymi także powinny mieć ją w pogotowiu.  Jeżeli podczas badań okazało się, że jest nosicielem gronkowca złocistego to możesz go zwalczyć czarnuszką. W tej sytuacji najlepiej z problemem poradzi sobie olej z tej...

  • Czy w twojej kuchni powiało nudą? Kurczowo trzymasz się sprawdzonych przepisów, dodatków i przypraw? Daj się porwać egzotycznemu smakowi zataru – mieszanki ziół i zmielonych owoców sumaku. Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik? Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik? Zatar to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka przypraw, w której skład wchodzą tymianek, sumak i prażone nasiona sezamu. W zależności od regionu (lub gustu kucharza), zawierać może także oregano...

  • Czarnuszka damasceńska

    Czarnuszka nie lubi przenoszenia, dlatego wysiewając ją do gruntu, pamiętajmy, by wybrać miejsce docelowe. Można to zrobić jesienią lub poczekać do wiosny (maj). Miejsce siewu powinno być nasłonecznione i raczej osłonięte od wiatru. Ziemia musi być przepuszczalna, ale bogata w składniki odżywcze. Podczas wzrostu rośliny zadbajmy, żeby ziemia była wilgotna, ale nie przelana. Aby przedłużyć...

  • W piątym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować kosze piknikowe, pełne smakowitych wypieków. Oto propozycja Doroty. Tartaletki z łososiem Ciasto kruche: 225g mąki pszennej 150g masła 1 żółtko ½ łyżeczki soli Nadzienie: 120 g wędzonego łososia na ciepło 1 łyżeczka masła 1 duża gruszka konferencja 1,5 łyżki soku z cytryny 250 g mascarpone 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 1 żółtko świeży tymianek świeży imbir świeżo zmielony pieprz sól szczypta gałki...

  • Czarnuszka na wrzody i AZS

    Czarnuszka siewna to roślina pochodząca z Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej.

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

Wideo na temat: czarnuszka
  • Dlaczego warto jeść czarnuszkę?

    Czarnuszka to prawdziwa skarbnica związków biologicznie aktywnych. Jej nasionom przypisuje się liczne właściwości zdrowotne. Działają ochronnie na błonę śluzową żołądka, osłaniają wątrobę i nerki przed toksycznym działaniem związków chemicznych, wzmacniają układ odpornościowy i przyspieszają gojenie się ran. Dlaczego jeszcze warto ją jeść? (Agencja TVN/X-news)

  • Czarnuszka. Warto ją mieć w kuchni, w apteczce i w kosmetyczce

    Co zawiera czarnuszka, czego nie ma żadna inna roślina? Wyjaśniła to w rozmowie z Agnieszką Cegielską z "Dzień Dobry TVN" dr Danuta Myłek. - Grasica i zależne od niej limfocyty ulegają poprawie, jeżeli spożywamy nasiona, bądź olej z czarnuszki - powiedziała dietetyk i alergolog. Jakie właściwości ma czarnuszka? Coach żywienia Agnieszka Mielczarek zdradziła przepisy, w których można wykorzystać tę

  • Jak zrobić żółty ser z czarnuszką w domu?

    Żółty ser od lat cieszy się popularnością - używamy go niemal codziennie! Niestety, w sklepach pojawiają się tanie żółte sery, których skład i sposób wytwarzania niewiele ma wspólnego z prawdziwymi serami - kupując te kiepskiej jakości, możemy narazić się na poważna problemy zdrowotne! Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla was prosty przepis, jak zrobić własny żółty ser w domu - u nas wersja z czarnuszką, która sprawi, że ser będzie nie tylko znakomicie wyglądał, ale i świetnie smakował....