• Informacje na temat:

    czarne jagody dzem

Przepisy na temat: czarne jagody dzem
  • Lato zamknięte w słoiku

    .... Przechowuj do 3 miesięcy, a po otwarciu trzymaj słoiki w lodowce. Idziemy na jagody Lipiec to miesiąc jagód. Niestety wysyp tych pysznych owoców trwa krótko, a szkoda, bo jagody to prawdziwa witaminowa bomba. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, magnez, fosfor, żelazo potas i witaminę C. Jagody walczą z wolnymi rodnikami, są świetnymi antyutleniaczami, chronią nasze oczy, a poza tym...

  • Małe czarne kuleczki pomogą przetrwać jesienną aurę.

  • Rolada jagodowa

    ...wiśniowego, - 20 dag czarnych jagód. Dekoracja: 15 dag śmietanki kremówki jagody Przygotowanie: Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka roztrzepane(...), posmarować podgrzanym przetartym dżemem, ułożyć na nim umyte jagody, pos marować masą. Zwinąć. Śmietankę ubić na sztywno. Posmarować z wierzchu roladę. Udekorować rozetkami śmietanki, w każdą wetknąć jagodę...

  • Jak ktoś woli szare albo niebieskie.

  • Wcina je nawet mój mąż,który na ogół jest zdecydowanym przeciwnikiem obiadków "na słodko"... ;). Naleśniczki,oprócz tego,że pyszne,mają niewątpliwą zaletę - mogą być daniem głównym,lub deserem.

  • dle wiecej osub bardziej opłacalne

  • Można zmienić owoce ,lecz ja i tak postawiam na borówki.Ten koktal pasuje borówkowym sakoszom!

  • wykonanie :Jagody umyć, na durszlaku odsączyć z nadmiaru wody. Do słoika kłaść warstwami, jagody, cukier i tak na zmianę. Zakręcić szczelnie słoiki. Wstawić do garnka, zalać wodą prawie pod pokrywki, pasteryzować 15 minut. Zostawić na noc w garnku lub wyłożyć na ręcznik do góry dnem. Na zimę do kaszy manny jak znalazł.

  • Bardzo proste ale za to bardzo pyszne zatrzymanie smaku lata uwięzionego w leśnych jagodach. Mnie zawsze kojarzą się z kaszą manną i pod tym kątem je zrobiłem.

  • Jagódki będą idealne na zimę, mam też trochę zamrożonych. No i upiekłam ciacho ale o nim w innym poście. Tymczasem zapraszam po przepis.

Artykuły na temat: czarne jagody dzem
  • Magia owoców leśnych

    ...składniki zawierają maliny, borówki, jeżyny i poziomki i jak wykorzystywane są w profilaktyce i leczeniu wielu chorób? Czarna jagoda Stosowane nazewnictwo to oprócz czarnej jagody, borówka i czernica. Jest to jedna z wielu roślin, których właściwości były cenione już przed setkami lat w medycynie ludowej. W leczeniu wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście czarnej jagody. Te pierwsze zawierają...

  • Na określenie jednego owocu istnieją trzy słowa, używane w różnych regionach Polski. Jagody, borówki, czernice... owoce, które nieodłącznie kojarzą się nam ze słodkimi pierogami, letnim popołudniem i błogim leniuchowaniem? Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum! Fot. 123RF/Picsel Aby otrzymać pyszny deser z borówek, wystarczy dodać do nich trochę cukru, i lekko wymieszać, aby nie zgnieść owoców. To takie proste - smak jagód nie wymaga żadnych innych dodatków. Są wspaniałą...

  • Moc owoców leśnych

    ..., jeżyny i poziomki i jak wykorzystywane są w profilaktyce i leczeniu wielu chorób? Czarna jagoda Stosowane nazewnictwo to oprócz czarnej jagody, borówka i czernica. Jest to jedna z wielu roślin, których właściwości były cenione już przed setkami lat w medycynie ludowej. W leczeniu wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście czarnej jagody. Te pierwsze zawierają min. garbniki, flawonoidy, kwasy...

  • Tajemnicze czerwone ziarenka, na punkcie których oszalał cały świat. Czym są jagody goji i w jaki sposób włączyć je do codziennej diety? Fot. 123RF/Picsel Chociaż w Polsce jagody goji stały się hitem dopiero kilka lat temu, w azjatyckiej medycynie naturalnej były wykorzystywane już 2500 lat temu. Dzięki nim leczono wiele przykrych dolegliwości, począwszy od reumatyzmu, a na podniesionym ciśnieniu kończąc. Nic więc dziwnego, że do tych niepozornych owoców przylgnęła łatka superżywności. Jeśli...

  • Aroniowa pielęgnacja

    ..., zapasteryzuj. RADA: Jeśli sok jest zbyt cierpki, możesz aronię połączyć np. z owocami czarnej porzeczki, malinami, jagodami. Dżem z aronii Przygotuj: 2 kg aronii, 1 kg jabłek, 1 kg gruszek...

  • Jagody to najprawdziwszy leśny skarb. Nie tylko doskonale smakują i są świetnym dodatkiem do ciast i deserów, ale także rewelacyjnie wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/PICSEL W jaki sposób rozpoznać, że lato rozgościło się u nas na dobre? Na straganach, tuż obok poziomek i czereśni, zaczynają pojawiać się polskie jagody zbierane w naszych lasach. Zajadając się nimi, zwykle skupiamy się na ich wyjątkowym smaku, a zdecydowanie rzadziej myślimy o tym, w jaki sposób wpływają na nasz organizm....

  • Antyoksydanty wprost z ogrodu

    Sezon na owoce w pełni. To najlepsza pora, by wzmocnić organizm, wzbogacając menu w aronię, porzeczki, maliny, czy jagody. Przypływ energii i ochrona przed nowotworami gwarantowane! Jeśli bowiem(...), jagody, borówki, maliny, truskawki, porzeczki, czy czerwony agrest. By spełniły swoje zadanie, najlepiej jeść 1-2 szklanki świeżych owoców dziennie. Rekonwalescenci oraz ludzie stosujący dietę...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Fiński sposób na przeziębienia - sok lub smoothie z jarzębiny

    Czerwona jarzębina jest w Finlandii ozdobą jesiennego krajobrazu, a w tym sezonie drzewa jarzębu są wyjątkowo bogate w owoce. Wielu uważa, że czerwone jagody jarzębiny to pożywienie tylko dla ptaków(...) przygotowania przetworów z jarzębiny jest wysoka odporność na obróbkę w wysokiej temperaturze. Jagody jarzębiny zawierają też karotenoidy, które chronią oczy i skórę oraz witaminę K. Oprócz tego są...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...