• Informacje na temat:

    czarna porzeczka-przetwory na zimę

Przepisy na temat: czarna porzeczka-przetwory na zimę
  • Lato zamknięte w słoiku

    ...aktywnych enzymów w nich zawartych. A gdyby tak zatrzymać czas i bogactwo smaków i składników odżywczych zamknąć w słoiczkach na dłużej? Warto robić przetwory Nasze babcie nie wyobrażały sobie lata bez porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory...

  • Maliny uwielbiam a sok malinowy darzę miłością absolutną. Taki soczek nie dość, że smakuje obłędnie, to jeszcze ma mnóstwo witamin. Maliny są bogatym źródłem witaminy: A, B1, B2, B6, C, zawierają kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan. Owoce są pełne pektyn i błonnika. Potas, magnez i wapń, zawarte w soku z malin, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Sok malinowy warto pić,...

  • deser jest pyszny, nie za słodki, kwaskowato orzeźwiający...............SMACZNEGO!!!

  • Jest to mój zbiór przepisów na Przetwory.

  • Lubione przez większość drożdżówki z troszkę niecodziennym nadzieniem...w życiu wszystkiego należy skosztować ;)

  • Zupa, za którą większość osób nie przepada.

  • Pora na przetwory ze szczawiu, teraz jest najsmaczniejszy.

  • Można też zamiast w piekarniku grillować na grillu ! :)

  • Kompot z czarnej porzeczki na zimę.

  • Doskonała do herbatki na zimę lub do mięs:)

Artykuły na temat: czarna porzeczka-przetwory na zimę
  • Zachowaj smaki lata

    Teraz stragany są pełne zdrowych sezonowych owoców. Warto zrobić z nich przetwory! Zimą będą dla malca prawdziwą witaminową pychotką.

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Wiosenne przesilenie czy sygnał choroby?

    ...). Włącz do diety produkty bogate w witaminę K (pomidory, szpinak, jarmuż, brokuły) oraz witaminę C (czarna porzeczka, natka pietruszki, truskawki, kiełki rzodkiewki, soi). Kiedy jednak zauważysz, że...

  • Czarne porzeczki zazwyczaj kojarzymy z latem - jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zamknąć je w słoiczkach i cieszyć się ich do dobroczynnym wpływem na zdrowie przez cały rok. Naprawdę warto. Fot. 123RF/Picsel Za co powinniśmy cenić czarne porzeczki? Są w końcu mniej urokliwe niż ich czerwone kuzynki. Jednak nie o urodę tu chodzi, a o wyjątkowy smak oraz składniki odżywcze zaklęte w tych malutkich i niepozornie wyglądających owocach. Właściwości lecznicze tej rośliny dobrze znały i...

  • Fiński sposób na przeziębienia - sok lub smoothie z jarzębiny

    Czerwona jarzębina jest w Finlandii ozdobą jesiennego krajobrazu, a w tym sezonie drzewa jarzębu są wyjątkowo bogate w owoce. Wielu uważa, że czerwone jagody jarzębiny to pożywienie tylko dla ptaków. Rzeczywiście dla ludzi surowe owoce są ostre w smaku - wyjątkowo cierpkie i kwaśne. Nadają się jednak na przetwory. W jarzębinie jest trzy razy więcej witaminy C niż w pomarańczach. Dodatkową zaletą...

  • Sezon na czarną rzepę trwa, a jak wiadomo, najwięcej witamin czy składników mineralnych posiadają warzywa bezpośrednio po zbiorze. Warto więc skusić się na wprowadzenie czarnej rzepy do menu właśnie teraz. Fot. 123RF/Picsel Czarna rzepa nazywana też czarną rzodkwią, to roślina jednoroczna, osiągająca wysokość do 70 cm. Jej kwiaty posiadają liliową barwę, liście układają się w rozety, a jej jadalną część stanowi korzeń. Czarna, pokryta skorupką, bulwa kryje w sobie biały miąższ o ostrym...

  • Maria Pakulnis: Cieszę się każdą chwilą

    ...rano dobrą kawą, świeżo pieczonym chlebem na zakwasie. Na każdą zimą przygotowuję przetwory: przeciery pomidorowe na zupę, konfitury z moreli, galaretki z czarnej i czerwonej porzeczki. Na targu kupuję owoce i warzywa, a potem zamykam w słoikach. Przez zimę słoiki znikają (śmiech). W bardzo lubianym przez czytelniczki "Tiny" serialu "Rozlewisko" zagrała pani ekscentryczną aktorkę, Ewę Sztern. - Na...

  • Znajdujące się w czarnej herbacie teaflawiny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dowodzą tego wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach Agricultural Food Chemistry. Eksperyment przeprowadzony przez Lipton Institute of Tea w Holandii udowodnił, że teaflawiny obniżają ilość pobieranego z jelit cholesterolu, który jest głównym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Z dobrodziejstw tej substancji korzystać możemy pijąc herbatę zarówno w wersji ciepłej jak i mrożonej....

  • Do bycia ojcem trzeba dojrzeć

    ...przez całą zimę. Ciekawa jestem, czy któreś z pana dzieci lubi te mikstury? Czy raczej zmusza je pan do picia tych pysznych napojów? (śmiech) Najmłodsza Kalinka daje radę? - Jasne. Kalina to...

  • Aby przetwory były tego roku stylowe i dobrze opisane, naklejcie na nie specjalnie przygotowane dla Was etykiety! Etykiety mają różne ikonki, kolory i kształty, aby łatwo można było odróżnić poszczególne przetwory i później zimą nie pytać: "Te są kiszone czy konserwowe?". Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać etykiety na dysku. Życzymy udanych przetworów! Redakcja Smaker.pl