• Informacje na temat:

    czarna porzeczka na surowo

Przepisy na temat: czarna porzeczka na surowo
  • Lato zamknięte w słoiku

    Bogactwo smaków i witamin Świeże owoce i warzywa to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Najlepiej spożywać je na surowo i korzystać ze zbawiennego wpływu na nasze zdrowie i urodę aktywnych enzymów w nich zawartych. A gdyby tak zatrzymać czas i bogactwo smaków i składników odżywczych zamknąć w słoiczkach na dłużej? Warto robić przetwory Nasze babcie nie wyobrażały sobie lata bez...

  • deser jest pyszny, nie za słodki, kwaskowato orzeźwiający...............SMACZNEGO!!!

  • Owocowy zawrót głowy

    ...bakterii jelitowych i zmniejszają biegunkę. Kolorowe porzeczki W Polsce najpopularniejsze są odmiany: czarna, czerwona i biała. Można z nich robić dżemy, soki, wina, kompoty, a także jeść surowe. Zawierają...

  • Lubione przez większość drożdżówki z troszkę niecodziennym nadzieniem...w życiu wszystkiego należy skosztować ;)

  • Zupa, za którą większość osób nie przepada.

  • Można też zamiast w piekarniku grillować na grillu ! :)

  • Poranny starter :) można zjeść w pracy na drugie śniadanie, a można schrupać po drodze w samochodzie jako pierwsze śniadanie :)

  • Witamina C w butelkach!

  • Wspaniały do pieczywa i do ciasta.

  • Kompot z czarnej porzeczki na zimę.

Artykuły na temat: czarna porzeczka na surowo
  • Sześć powodów, dla których warto jeść czarną porzeczkę

    Owoce mają charakterystyczny zapach, który sprawia, że nie wszyscy lubią je na surowo. Warto się przekonać i wykorzystać na nie sezon, bo to prawdziwa bomba witaminy C. Garstka (ok. 50 g) pokrywa(...). Dołóż rozmaryn. Gotuj bez przykrycia przez ok. godzinę, aż sos zgęstnieje. Ciasto z porzeczkami W jednej misce połącz jogurt, olej, roztrzepane jajka i esencję. W drugiej suche składniki: mąkę...

  • Czarne porzeczki zazwyczaj kojarzymy z latem - jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zamknąć je w słoiczkach i cieszyć się ich do dobroczynnym wpływem na zdrowie przez cały rok. Naprawdę warto. Fot. 123RF/Picsel Za co powinniśmy cenić czarne porzeczki? Są w końcu mniej urokliwe niż ich czerwone kuzynki. Jednak nie o urodę tu chodzi, a o wyjątkowy smak oraz składniki odżywcze zaklęte w tych malutkich i niepozornie wyglądających owocach. Właściwości lecznicze tej rośliny dobrze znały i...

  • Najlepsze produkty pod koniec czerwca

    Latem lepiej zrezygnować dietetyczka z owoców egzotycznych na rzecz sezonowych, które są uprawiane w naszej strefie klimatycznej i nie tracą substancji odżywczych podczas transportu i magazynowania. Pyszne na surowo!

  • Znakomity pomysł na przygotowanie surowego ciasta, oblanego polewą lustrzaną. Ciasto surowe2 szklanki mąki (ok. 250 g)1 szklanka brązowego cukru (ok. 220 g)225 g lekko rozpuszczonego masła2 łyżki mleka1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego1 łyżeczka soli Różowe monoporcje45 g białej czekolady45 g suszonej żurawiny Różowa polewa lustrzana10 g żelatyny w proszkuwoda do zalania żelatyny (ma ją przykryć)150 g malin75 ml wody100 g cukru100 g słodzonego skondensowanego mleka 100 g...

  • Dieta dla palacza

    ...na surowo lub krótko gotowane, bo wit. C utlenia się w wysokich temperaturach. Chroń płuca Dym papierosowy szkodzi płucom. Aby zapobiegać infekcjom układu oddechowego, spożywaj warzywa zawierające(...) przeciwzapalnie, bakterio- i grzybobójczo. Cebula zawiera też kwercetynę o silnych właściwościach przeciwutleniających. Najlepiej jeść je na surowo i rozdrobnione. Czosnek przed dodaniem do potraw...

  • Sezon na czarną rzepę trwa, a jak wiadomo, najwięcej witamin czy składników mineralnych posiadają warzywa bezpośrednio po zbiorze. Warto więc skusić się na wprowadzenie czarnej rzepy do menu właśnie teraz. Fot. 123RF/Picsel Czarna rzepa nazywana też czarną rzodkwią, to roślina jednoroczna, osiągająca wysokość do 70 cm. Jej kwiaty posiadają liliową barwę, liście układają się w rozety, a jej jadalną część stanowi korzeń. Czarna, pokryta skorupką, bulwa kryje w sobie biały miąższ o ostrym...

  • Witamina C. Potrzebujemy jej latem?

    Naturalnym źródłem witaminy C są przede wszystkim zielone warzywa liściaste, papryka, brokuły, brukselka, natka pietruszki, pomidory, owoce dzikiej róży, kiwi, czarna porzeczka, truskawki.  Warto pamiętać, że 75 proc. zawartej w tych produktach witaminy C tracimy podczas obróbki cieplnej, a więc żeby była lepiej wchłaniana, należy jeść surowe produkty i unikać gotowania, duszenia, pasteryzowania...

  • Znajdujące się w czarnej herbacie teaflawiny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dowodzą tego wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach Agricultural Food Chemistry. Eksperyment przeprowadzony przez Lipton Institute of Tea w Holandii udowodnił, że teaflawiny obniżają ilość pobieranego z jelit cholesterolu, który jest głównym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Z dobrodziejstw tej substancji korzystać możemy pijąc herbatę zarówno w wersji ciepłej jak i mrożonej....

  • Jak nie marnować witaminy C w warzywach i owocach?

    Najwięcej witaminy C  jest w owocach jagodowych (182 mg/100 g w czarnych porzeczkach) i cytrusach. Spośród warzyw najcenniejsze są kapustne, czerwona papryka i natka pietruszki. Świeże warzywa i owoce przechowuj w chłodnym miejscu, z niewielkim dostępem światła. Korzystaj ze specjalnie do tego przeznaczonych szuflad w lodówce.  Gotuj na parze. Stracisz tylko 20-30 proc. witaminy C. Podczas...

  • Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą, a czerwone porzeczki są właśnie jednym z nich. Zobacz, jakie dania możesz wyczarować z tych niepozornych owoców. Fot. 123RF/Picsel Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje porzeczki w celu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, nieprzyjemnych ukąszeń owadów, a nawet reumatyzmu i artretyzmu. Spożywanie porzeczek zalecano również w przypadku uciążliwych bólów głowy oraz ogólnego wyczerpania i osłabienia organizmu. Naukowcom udało się...