• Informacje na temat:

    czajniczek i herbatka

Przepisy na temat: czajniczek i herbatka
  • Herbaciany savoir-vivre, czyli herbatka pełna elegancji

    ...drugie - właściwe podanie Herbatę najlepiej podawać w czajniczku z podgrzewaczem - tak, by nie narazić jej na utratę temperatury. Warto zadbać o to, by czajniczek taki zaopatrzony był w sitko - tak...

  • Herbata ta jest na zimno,ale z efektem rozgrzewającym.

  • Brytyjski przepis na herbatę idealną

    Brytyjczycy zwykli pijać herbatę z odrobiną mleka lub śmietanki. Ten zwyczaj, choć pojawił się na jakiś czas na francuskich salonach, to nigdzie indziej w Europie nie cieszy się taką popularnością i zaliczany jest raczej do angielskich dziwadeł.

  • Rozgrzewająca idealna na chłodne wieczory...:)

  • Orzeźwiająca na zimno, rozgrzewająca na gorąco, pomocna przy łagodzeniu mdłości.

  • herbatka rozgrzewająca o wspaniałym smaku, aromacie i niezwykłym kolorze

  • Pyszna,korzenna, rozgrzewająca herbatka,doskonała dla zmarzluchów;):)

  • Czystek odkryłam niedawno, dlatego chciałabym podzielić się z wami informacją na temat tej, jakże zdrowej dla naszego organizmu rośliny. Czystek inaczej (Cistus Incanus) to jedna z najsilniej działających roślin wzmacniających układ immunologiczny człowieka. Poza tym nie ma żadnych skutków ubocznych. Herbatkę zaparzamy z liści i kwiatu tej rośliny .Czystek jest niezwykle bogaty w polifenole, które doskonale rozprawiają się z rożnymi drobnoustrojami, np. z wirusami. W przypadku infekcji...

  • Urzekła mnie herbatka kwiatowa, którą nabyłam w jednym ze sklepów. Do tej pory piłam taką w herbaciarni. Wygląd rozwijającego się po woli,podczas zaparzania kwiatu, robi wrażenie. Smak herbaty zielonej, z nutką kwiatową. W składzie kwiat lilii osmantusa, kwiatów lilii i zielonej herbaty. Najpierw pięknie rozchylają się kwiatki osmantusa ukazując kwiat lilii na podstawce liści zielonej herbaty.

  • Herbata z dodatkiem tego zioła ma ciekawy smak i zapach.Oman oprócz tego,że aromatyzuje herbatę ma właściwości min.wzmacniające układ oddechowy,można go dostać w niektórych zielarniach pod postacią herbatki z korzenia omanu.

Artykuły na temat: czajniczek i herbatka
  • ​Nie ma jak herbatka

    ...przelej czajniczek wrzątkiem. Gdy zalejesz herbatę w zimnym naczyniu, woda odda mu temperaturę i herbata tak dobrze się nie zaparzy. Herbata w torebkach ma bardzo drobno pocięte liście, więc parzy...

  • Już starożytni Grecy i Rzymianie pili herbatki ziołowe, które stopniowo zdobywały opinię napojów leczniczych i stawały się coraz popularniejsze. Herbatki ziołowe posiadają mnóstwo właściwości leczniczych: łagodzą bóle, wzmacniają organizm, działają nasennie, zwalczają lekkie dolegliwości. Napoje te są mało agresywne dla naszego organizmu, tanie i prosto je przyrządzić. Poza tym są smaczne i skutecznie gaszą pragnienie oraz orzeźwiają. Przygotowanie dobrej herbatki ziołowej to przyjemność i...

  • Sobotnio

    ...) , kroi się drobno kawałeczek świeżego imbiru i zalewa wodą o temperaturze ok. 80 stopni. Czeka się parę minut, dodaje plasterek cytryny.Herbatka ma niesamowity aromat. Po południu już we trzy...

  • Stres? Zmęczenie? A może zmagasz się z bezsennością? Na szczęście nie musisz biec do apteki, aby poradzić sobie z tymi problemami. W każdym z tych przypadków możesz sięgnąć po odpowiednią herbatkę ziołową. Fot. 123RF/Picsel Jeśli zmagasz się ze spadkiem formy i czujesz, że twój organizm nie działa tak jak powinien, możesz sięgnąć po syntetyczne suplementy diety lub  innego rodzaju farmaceutyki, mające pomóc nam w takich sytuacjach. Jednak czy aby na pewno jest to konieczne? W końcu Matka...

  • Herbaciane tajemnice

    .... W czym parzyć? Najlepszym naczyniem na parzenie herbaty jest zwyczajny czajniczek. Warto jednak zwrócić uwagę, aby nie był wytworzony z materiału ceramicznego lub z plastiku, wtedy herbata traci...

  • „Poproszę chleb, tylko bez kminku!” – ile razy zdarzyło wam się wypowiedzieć takie zdanie? Jak się okazuje, unikanie tej przyprawy to spory błąd, gdyż w niezwykły sposób wpływa ona na nasz organizm. Fot.123RF Nasze babcie wiedziały co robią, dodając kminek do wielu różnych potraw. Przyprawa ta już od wieków jest bardzo chętnie stosowana w medycynie ludowej, jako panaceum na wiele schorzeń i dolegliwości. Jednak właściwości kminku nie miały ograniczać się jedynie do pozytywnego wpływu na nasz...

  • „Poproszę chleb, tylko bez kminku!” – ile razy zdarzyło wam się wypowiedzieć takie zdanie? Jak się okazuje, unikanie tej przyprawy to spory błąd, gdyż w niezwykły sposób wpływa ona na nasz organizm. Fot.123RF/Picsel Nasze babcie wiedziały co robią, dodając kminek do wielu różnych potraw. Przyprawa ta już od wieków jest bardzo chętnie stosowana w medycynie ludowej, jako panaceum na wiele schorzeń i dolegliwości. Jednak właściwości kminku nie miały ograniczać się jedynie do pozytywnego wpływu...

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...

  • Włosy i paznokcie mogą służyć za swoisty czujnik odnotowujący to, jak się odżywiamy i jaki tryb życia prowadzimy. Kiedy źle wyglądają, prawdopodobnie tak też wygląda nasza dieta. Zobaczcie 5 największych wrogów pięknych włosów i paznokci! Sekretem pięknych włosów i paznokci jest zdrowa dieta. Fot. 123RF.COM/PICSEL Dlaczego nieszczęścia chodzą parami? Materiałem budulcowym zarówno włosów, jak i paznokci jest białko o nazwie keratyna. Co więcej, tak włosy, jak i paznokcie potrzebują...

  • Od niespełna miesiąca blogerzy kulinarni mogą zgłaszać swoje propozycje dania głównego i przystawki lub dania głównego i deseru inspirowanego kuchnią śródziemnomorską. Spośród przesłanych przepisów wybranych zostanie osiem. Ich autorzy będą mieli okazję wspólnie ugotować zgłoszone dania. Pod okiem znanych szefów kuchni - Mirka Drewniaka oraz Jarosława Walczyka. Gotowanie w barwach Hiszpanii Półfinałowe gotowanie blogerów odbędzie się w czterogwiazdkowym hotelu Mistral Sport w Gniewinie k....