• Informacje na temat:

    czaber wolowy

Przepisy na temat: czaber wolowy
  • latwe i malo pracochlonne danie

  • Zawartosc sardynek ;)

  • Od czasu do czasu uwielbiam zjeść tradycyjny polski obiad. Od dawna "chodził" za mną gulasz wołowy w klasycznym towarzystwie ogórka i ziemniaczanego puree. Kiedy tylko kupiłam piękny kawałek świeżej i młodej wołowiny, wiedziałam, że przygotuję z niej aromatyczny gulasz. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na delikatne i kruche mięso wołowe w wyrazistym i lekko słodkim sosie z dodatkiem suszonych śliwek, grzybów oraz świeżego rozmarynu.

  • Nazwa pieczeni pochodzi od wina burgundzkiego, w którym jest najpierw bejcowana z warzywami i przyprawami. Klasyczny przepis w mojej wielokrotnie sprawdzonej wersji.

  • Przepis wart wypróbowania: "Sztufada wołowa z jałowcem"

  • Fantazja nt. łaty wołowej, z której nie bardzo wiedziałam, co zrobić, a efekt okazał się wspaniały.

  • Wyszedł pyszny

  • Gulasz wołowy dość długo się dusi, ale jego smak wynagrodzi to czekanie.

  • Pieczeń wołowa to propozycja dla tych, którzy lubią odpocząć od wieprzowiny ;)

Artykuły na temat: czaber wolowy
  • Gulasz z trzech rodzajów mięsa

    Jedno z ulubionych dań obiadowych z polaków może smakować na wiele sposobów.

  • Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić? Prezentujemy podstawowy podział tuszy wołowej.   1. Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia 2. Rozbratel - doskonały na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany   3. Antrykot - doskonały na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak   4. Łopatka - doskonała do pieczenia,...

  • Pyszna rozgrzewka

    Czas spędzony na sankach, nartach albo kuligu pobudza apetyt. Oto dania sycące i gorące.

  • Gotuj jak szef kuchni! Znany polski szef kuchni Robert Sowa przedstawia restauracyjne przepisy, które możemy przygotować w zaciszu własnej kuchni. Naucz się przyrządzać: • Pieczoną polędwicę wołową w skorupce ziołowej z białą fasolą • Pierś indyczą w panco z sałatką włoską • Crumble z orzechów włoskich z truskawkami, tymiankiem • Zapiekane naleśniki z kurczakiem, serem pleśniowym i szpinakiem • Papardele z sosem serowym z brokułami...

  • NOWE SMAKI! NOWE POMYSLY!Dla miłośników eksperymentowania w kuchni, wielbicieli nowinek ze świata, mnóstwo ciekawych i prostych w wykonaniu pomysłów. Okazuje się, że Francuzi też jedzą klopsy, ale w sosie z dodatkiem wina, mielone kotlety Włochów są przyrządzane z parmezanem, a na Ukrainie do pierogów z mięsem dodaje się cząber. W zmienionej postaci znane są też bigos lub gołąbki. Warto wybrać się na wycieczkę po kuchniach świata i zjeść to samo w całkiem nowej postaci. Od kotlecików...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • W nowej odsłonie Top Chefa zawartość lodówek przypomniała wszystkim studenckie czasy, dalej przeszła osoba, którą jury jednogłośnie wykluczyło, a Ewa Wachowicz miała łzy w oczach. Czym jeszcze zaskoczyła nas nowa odsłona programu? fot. materiały prasowe Druga polska edycja kultowego kulinarnego show właśnie wystartowała. Od samego początku emocje sięgały zenitu, a stres dopadł wszystkich uczestników bez wyjątku. Jurorzy bez litości wytknęli kulinarne błędy zestresowanych - profesjonalnych! -...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy, na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas...