• Informacje na temat:

    cytryny z imbirem w zalewie

Przepisy na temat: cytryny z imbirem w zalewie
  • Zamknij lato w słoiku

    ...balsamicznym, żeby wydobyć z nich słodycz. "Doprawiamy to odrobiną tajskiej bazylii z kolendrą i kisimy w słonej zalewie" - instruuje. Można użyć też pomidorków koktajlowych. "One potrzebują mniej ciepła(...) redukujemy do konsystencji syropu. Wrzucamy do niego owoce - po kolei od największych. Zagotowujemy i przelewamy do słoików z odrobiną mięty, imbiru i skórki z cytryny" - wylicza. Kolejna propozycja...

  • Jeśli nie znacie takiego, połączenia, tzn.cytryny z tuńczykiem to polecam wypróbować..

  • Niezbędne do Tadżinu.

  • Szybki pomysł na obiad

  • Przepis na szybkie kiszone cytryny pochodzi z książki "Jerozolima" i próżno szukać go w głównej części książki, pełnej sałatek, zup, potraw z patelni i piekarnika. Przecież to tylko dodatek do różnych dań. Niezbędny dodatek. Dlatego sposobów kiszenia cytryn w całości (dłuższy proces) jak i w plasterkach – czyli nasze dzisiejsze kiszone cytryny na szybko – szukaj na końcu książki. Autorzy sugerują, że to przepis nawet 24-godzinny i że później należy przechowywać cytryny w lodówce, mnie się...

  • Nie wiem, czy przepis jest toskański, ale włoskim rodowodem z pewnością może się poszczycić. Jak pewnie pamiętacie – jakiś czas temu dotarła do nas dostawa ekologicznych cytrusów z Sycylii. Nie pierwsza i nie ostatnia w tym sezonie. Mając do dyspozycji takie wspaniałe owoce, każdego roku przygotowuję moczone cytryny. Są one niebezpiecznie pyszne, wręcz uzależniające! Nie mogę się im oprzeć, mogłabym zjeść niemal każdą ilość… Do czego mogą być użyte moczone cytryny? To doskonały dodatek do...

  • Aromatyczna surówka do obiadu.

  • Ten przepis dedykuję Agnieszce. Zbiory owoców nie powinny się marnować , więc zamykamy je słoiki na różne sposoby. Jabłka w towarzystwie imbiru ? Polecamy.

  • Wypróbowany przepis na "Cytryny z Maroka"

Artykuły na temat: cytryny z imbirem w zalewie
  • Marynaty do mięs

    ...lub małej cytryny 2 ząbki czosnku Wymieszać składniki marynaty, nasmarować nią kurczaka i tak zabejcowane mięso wstawić na noc do lodówki. Kurczaka można piec w całości lub w kawałkach albo też użyć jego mięsa do szaszłyków. Marynata do drobiu (3. rodzaj)  pół szklanki oliwy pół szklanki soku z cytryny 2 duże ząbki czosnku po 2 łyżeczki: sproszkowanej ostrej papryki, świeżo zmielonego...

  • Nie od dziś wiadomo, że cytryna może pomóc nam uporać się z przeziębieniem oraz poprawić smak wielu potraw. Ale to nie wszystko! Okazuje się bowiem, że ten popularny owoc ma znacznie więcej zastosowań. Dodajemy ją do herbaty, przygotowujemy z niej syropy lub wykorzystujemy jako doskonały dodatek do ciast i dressingów sałatkowych. Włączenie cytryny do naszej diety to bardzo dobra decyzja, gdyż ma ona naprawdę zaskakujący wpływ na nasze zdrowie. Dzięki niej pozbędziemy się zgagi i nudności...

  • Trawa cytrynowa

    ...i sezamem. W tej zalewie mięso powinno chwilę "poleżakować". Potem nadaje się zarówno na grilla, jak i patelnię. A może zrobisz kurczaka w cebuli w sosie cytrynowo-sojowym? Wcześniej mięso zamarynuj(...) umieścić kawałek trawy cytrynowej. Rybę przypraw i smaż jak zwykle. Pikantna zupa tajska Składniki na 4 porcje: 200 gram krewetek tygrysich, 2 świeże trawy cytrynowe, sok z połówki cytryny (lub więcej...

  • Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy! Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że „zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego".   Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie...

  • Tradycja ma się dobrze

    .... Dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Podawaj z uszkami znad Wilii. Uszka znad Wilii Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez drożdżowych, smażonych uszek (znają je ci, których rodziny pochodzą(...), skórka otarta z 1 cytryny, sok wyciśnięty z 1 i 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki przyprawy ras el hanout (www.arabskie.pl), 100 g różnych orzechów (włoskich, piniowych, pistacji, migdałów), 125 g owoców...

  • Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie. Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje imbiru Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych...

  • Afrodyzjaki w sypialni

    ...z dodatkiem soku cytryny. Jeśli nie lubicie ostryg, na stole mogą się znaleźć ryby: łosoś , tuńczyk , rekin , węgorz , śledź , makrela , sardynka czy krewetki lub kawior . Podobno dzięki czarnemu(...) deser przygotujcie coś z owoców: ananasy (należy je spożywać z dodatkiem chili i miodem, w zalewie z białego wina), awokado (potencję wzmagają pestki i miąższ), dynię (również pestki), banany...

  • Czym charakteryzują się Żelfixy i Cukry Żelujące Dr. Oetkera, dlaczego warto i jak powinniśmy ich używać? Tu znajdziecie odpowiedź! Z Żelfixem 3:1 możesz przygotować pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 3:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 2-3 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie...

  • Za co tak lubimy węgierki

    ...produkty przemiany materii. W Azji ze śliwek kiszonych w słonej zalewie przyrządza się specyfik zwany umebosi. Jest to ponoć niezastąpiony lek na zaburzenia przewodu pokarmowego. Dieta bogata w śliwki(...) Porcja: 190 kilokalorii Korzenne powidła śliwkowe Składniki na 6 słoiczków: 3 kg śliwek węgierek, kawałek świeżego imbiru, 2 cytryny, 10 dag kandyzowanej skórki z cytryny, 2 łyżeczki zmielonego ziela...

  • Wraz z minioną majówką sezon grillowy można uznać za otwarty. A jeśli czas na grilla, to również czas na szaszłyki. Tym razem spróbujmy odmienić ich oblicze dzięki nutce azjatyckiego smaku. Tym razem, żeby zaskoczyć zgromadzonych przy stole, zamiast tradycyjnych szaszłyków zróbmy azjatyckie sataye. Są to nadziane na bambusowe patyczki plastry mięsa lub ryby w charakterystycznej, pełnej egzotycznych przypraw marynacie, grillowane i podawane z sosami, najczęściej ostrymi. Oryginalny przepis...