• Informacje na temat:

    cytrynowy krem 3

Przepisy na temat: cytrynowy krem 3
  • Orzeźwiający tort cytrynowy

    Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny Tort cytrynowy: biszkopt, przekrojony na 3 blaty 300 ml posłodzonej herbaty z cytryną Krem: 2 jajka 2 żółtka 160 g cukru 80 g masła sok i skórka otarta z 2 cytryn Dekoracja: 300 ml śmietanki 30 proc...

  • Lemon curd, czyli cytrynowy krem, wyjątkowo pyszny - słodko-kwaśny, idealny jeśli lubicie takie smaki! :) Nadaje się do przełożenia ciast i ciasteczek, smarowania naleśników, wafli, można go użyć jako polewę lub... wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka :) Dla mnie lemon curd jest wspaniały! :) Dołączysz się do 'ochów' i 'achów'? :)

  • Tort z kremem cytrynowym

    ...szklanka jogurtu naturalnego KREM CYTRYNOWY: 250 g masła 3 jajka skórka starta z cytryny 2/3 szklanki soku z cytryny 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej KREM(...). C). Piecz 50 minut. Ostudź. 3. Krem cytrynowy: Połącz wszystkie składniki w rondelku. Podgrzewaj, mieszając, na małym ogniu, aż krem zagotuje się i zacznie gęstnieć. Przykryj i wstaw do lodówki na...

  • Friut curd to krem zrobiony z owoców najczęściej cytryn, limonek, pomarańczy lub malin. Podstawowymi składnikami kremu są jajka (czasem same żółtka), cukier, sok i skórka z owoców. Wszystkie składniki gotuje się powoli do powstania gęstego i gładkiego kremu. Krem jest intensywny w smaku i słodki. W niektórych przepisach dodaje się masło. Krem może być wykorzystany do przekładania ciast, ciastek, tart lub do smarowania chleba, słodkich bułeczek typu scones, wafli czy naleśników. Po...

  • Orzeźwiająca tarta cytrynowa

    ...rozsmaruj krem cytrynowy, a na nim układaj plasterki cytryny. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu oprósz cukrem pudrem. Nasza rada: tarta cytrynowa doskonale smakuje z gałką cytrynowego(...)Składniki: 250 g mąki krupczatki 200 g cukru pudru 150 g masła 2 żółtka Masa cytrynowa: słoik kremu cytrynowego 8-10 cytryn 1 i 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody...

  • Dzisiaj zrobiłam krem cytrynowy. Ma on kosystencję pianki, nadaje się do ciastek, ciast i do jedzenia po prostu z pucharków. Robi się go około 10 minut, z czekaniem na stężenie około godziny czasu. Zapraszam do przygotowania.

  • Cytrynowa, puszysta pianka

    ...wcześniej tłuszczem. Spód ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Piecz ok. 10 minut w temp. 200 st.  3. Krem: cytryny sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Żółtka utrzyj z jajkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryn. Dolej śmietanę. Ubij na piankę. Krem rozsmaruj na kruchym spodzie. Piecz ok. 40 minut w 200°C. W połowie czasu pieczenia przykryj folią aluminiową. Można udekorować plasterkami cytryny...

  • Pyszny, delikatny, świeży tort, w którym cytrynowa nuta, jest nie tylko zatopiona w delikatnym kremie z mascarpone, ale również mocno zaakcentowana w mięciutkim, cytrynowym biszkopcie. Idealny na każdą okazję

  • Tarta cytrynowa

    Składniki: Ciasto: 27 dag mąki 18 dag masła 9 dag cukru pudru żółtko łyżka śmietany 18 proc. Krem: 100 ml mleka 3 żółtka 2 białka 15 dag cukru 3 dag mąki ziemniaczanej 2 cytryny pomarańcza Przygotowanie: 1 Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i posiekaj z masłem. Dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć kruche ciasto. Schłodź w lodówce, potem wylep nim formę. Piecz 15 minut w 180

  • A dzisiaj obiecana propozycja walentynkowa. Wiem – pracochłonna, co może zniechęcać, ale zapewniam, ze najwięcej czasu zajęło mi przygotowanie czekoladowej dekoracji. Chciałam poćwiczyć tę formę przed wyjściem z nią przed większą publicznością. Może nie jest idealna, ale i tak zebrała pozytywne recenzje. W poszanowaniu dla święta zakochanych nie będę Was usilnie namawiać do przygotowania fikuśnych dekoracji – na pewno ciasto nie straci na smaku gdy najzwyczajniej w świecie polejecie je...

Artykuły na temat: cytrynowy krem 3
  • Cytrynowy ucieraniec

    Polej lukrem.

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Placek miodowo-cytrynowy

    ...pudru, tłuszcz do posmarowania blachy, skórka z 1/2 cytryny pokrojona w cieniutkie słupki. Utrzyj 250 g miękkiego masła z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Następnie kolejno wbijaj po jednym jajku(...) dobrze utrzyj z cukrem pudrem. Do masy maślanej dodaj resztę soku cytrynowego i pomieszaj. Powstały krem rozsmaruj na wierzchu zimnego placka i schładzaj przez godzinę. Przed podaniem udekoruj...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Sekrety trawy cytrynowej

    Świeże łodygi i liście mają cytrynowy zapach, bo zawierają olejek eteryczny, który obecny jest też w skórce cytryny.

  • Wiktoria przygotowała przepyszny deser z ciasteczkami, masą serową, lemon crud i frużeliną malinową. Zobaczcie jak łatwo można go przygotować samodzielnie. Ciastka:160 g mąki żytniej jasnej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g zimnego masła70 g brązowego cukru1 jajko Masa serowa:1 cytryna1 szklanka jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru1 szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny 50 ml...

  • Limonkowo-cytrynowy na zimno

    ...dodajemy do sera razem ze 50 g kremu cytrynowego, połową soku cytrynowego, żelatyną, miksujemy. Masę przekładamy na ciasto i tortownicę wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, by sernik dobrze się ściął.  Krem cytrynowy przekładamy do miseczki, dodajemy sok i paski skórek z limonki, mieszamy. Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy, przekładamy na duży talerz i wierzch dekorujemy cytrynowym...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Najlepsze przepisy z angielskim kremem cytrynowym

    Krem cytrynowy (lemon curd) jest tak pyszny, że można go jeść samego, ale najczęściej jest stosowany jako dodatek do ciast i deserów.

  • Ola przygotowała niezwykle smaczny i przepięknie prezentujący się w ciemności tort. Jeśli lubicie smak porzeczki i cytrusowe nuty, ten wypiek z pewnością przypadnie wam do gustu. Biszkopt cytrynowy5 dużych jaj ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków¾ szklanki mąki tortowej¼ szklanki mąki ziemniaczanej1 cytryna (skórka) Frużelina porzeczkowa400 g czarnych porzeczek100 g cukru1 cytryna (sok)5 łyżeczek żelatyny75 ml wody Krem cytrynowy2 szklanki mleka4 jaja4 łyżki mąki pszennej5 łyżek mąki...