• Informacje na temat:

    cukinie faszerowane ryzem i miesem

Przepisy na temat: cukinie faszerowane ryzem i miesem
Artykuły na temat: cukinie faszerowane ryzem i miesem
  • Cukinia faszerowana

    Przygotowanie: Chleb namoczyć w mleku na 15 min. Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na wysokości 1/3. Miąższ delikatnie wydrążyć, pokroić. Bazylię i natkę umyć, osuszyć, posiekać. Czosnek przecisnąć przez(...). Cukinie napełnić nadzieniem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec ok. 25 min, wyjąć, posypać ziołami...

  • Gdy nadchodzi jesień, nabieramy ochoty na sycące i rozgrzewające dania. W tym wypadku nic nie sprawdzi się tak dobrze, jak sezonowe, faszerowane warzywa. Oto kilka przepisów, które musicie koniecznie wypróbować. Fot. 123RF Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Początek jesieni daje nam w tej kwestii ogromny wybór, a jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia. Zachęcamy was również do eksperymentowania z...

  • Cukinia faszerowana

    Przygotowanie: Warzywa umyć. 4 cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć, miąższ posiekać, łódeczki posypać solą i odstawić na ok. 20 min, by puściły sok. Łódeczki opłukać, osuszyć. Pozostałe cukinie zetrzeć na tarce. Cebule posiekać, podsmażyć na 1 łyżce oliwy z posiekanym czosnkiem, dodać mięso. Smażyć ok. 15 min, doprawić solą, pieprzem, ziołami, dodać miąższ i tartą cukinię. Wystudzić, wymieszać...

  • Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Użytkownicy Smakera mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je na świątecznym stole. Fot. 123RF/Picsel Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Wśród nich szczególną popularnością cieszą się faszerowane jajka, które idealnie sprawdzą się w roli świątecznej przekąski. Co bardzo ważne, ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a wymyślenie...

  • Cukinia? Zapiecz to!

    Cukiniowa zapiekanka z kiełbasą Składniki na 6 porcji: 2 średniej wielkości cukinie, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 200 g twardego żółtego sera, 250 g cienkiej kiełbasy, 4 jajka, 4 łyżki oleju(...) żółtego sera, 2 jajka, 450 g pomidorów krojonych z puszki. Przygotowanie: Cukinie kroimy wzdłuż na plastry. Przez chwilę podsmażamy z obydwu stron na rozgrzanym oleju. Osączamy z tłuszczu na...

  • Na straganach obok cukinii i kabaczków leżą dynie. Co łączy te warzywa? Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznymi mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.   Trop polski i włoski Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone,...

  • Rozmaitości z cukinii

    Cukinia ryżem faszerowana Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie, 3 łyżki oleju, 100 g białego ryżu, ok. 500 ml bulionu warzywnego, 1 cebula , 150 g mrożonki warzywnej (marchewka, groszek, kukurydza), parę kropli sosu worcester, sól, pieprz, 100 g tartego sera np. gouda, edamski. Cukinie przekroić wzdłuż na połówki. Po wydrążeniu miąższu ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Oliwka ascolańska – czyli zainspirowana Lucią i menu w tym tygodniu

    ...…   Poniedziałek – brokuły z quinoa   Wtorek – cukinie sauté z kuskusem   Środa – fasolka szparagowa, młode ziemniaczki...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...