• Informacje na temat:

    cukinia zapiekana z miesem i pomidorami

Przepisy na temat: cukinia zapiekana z miesem i pomidorami
  • Cukinia z mielonym

    Pomysł na kolację.

  • Cukinia zapieczona z kurczakiem i warzywami

  • Kolorowa zapiekanka z cukinii

    Obiad na dwa dni – można go przygotować jednego dnia, a następnego odgrzać. Pyszne danie nie straci ani smaku, ani atrakcyjnego wyglądu.

  • Usmażone na złoty kolor plastry cukinii, a następnie zapiekane pod ziołowym sosem pomidorowym i serem. Potrawa idealna jako osobne danie lub dodatek do kotletów albo grilowanych kiełbasek.

  • Cukinia po bolońsku

    Zwykle przygotowujemy z niej leczo. Warto jednak wypróbować inne przepisy z wykorzystaniem tego warzywa.

  • Cukinię robi się już w Polsce na tysiące sposobów. To jest prosty przepis, szybki obiad lub kolacja;)

  • Cukinia z bakłażanem i frytkami

    Sezonowy przepis na nadziewane cukinie.

  • Jest mnóstwo wersji tak przygotowanej cukinii. Polecam wersję wegetariańską. Smacznego!

  • Zapiekanka z mielonym mięsem

    Składniki: 4 ziemniaki 30 dag mielonego mięsa mieszanego puszka pomidorów w zalewie średnia cukinia większy pomidor łyżka koncentratu  pomidorowego łyżka słodkiej papryki cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta cynamonu oliwa Przygotowanie: 1. Ziemniaki ugotuj prawie na miękko w osolonej wodzie. Gdy ostygną, obierz i pokrój w grube plastry. 2. Cebulę pokrój w drobną...

  • Sprawdzony przepis na "Zapiekana cukinia"

Artykuły na temat: cukinia zapiekana z miesem i pomidorami
  • Cukinia

    Cukinia im jest młodsza i mniejsza, tym smaczniejsza. To warzywo uniwersalne – można je jeść na surowo, smażyć, dusić i piec.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Zapiekanka z cukinią

    Cukinia jest warzywem lekkostrawnym, cenionym za łagodny smak. Wysoka zawartość błonnika i niska wartość energetyczna sprawiają, że jest jednym z ulubionych warzyw dietetyków. Różnorodność przepisów sprawia, że można ją wykorzystać na wiele sposobów. Oto jeden z nich.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • ...na kolejne 10 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu z Sosem borowikowym Jak u Mamy WINIARY . Pieczona cukinia w połączeniu z wyrazistym smakiem pieczarek, doprawiona grzybowym sosem to świetny pomysł na(...) oberżyną, doskonale nadaje się do różnego rodzaju zapiekanek. Wypróbujmy oryginalne greckie danie Moussaka z mięsem mielonym, pomidorami i bakłażanem w roli głównej. Zaczynamy od ziemniaków, które...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a...

  • Faszerowana cukinia w sosie

    ...prowansalskimi. Dusimy około 15 minut, aż sos zgęstnieje.  3. Mięsem z pomidorami smarujemy paski cukinii i zwijamy. Roladki układamy ścisło w naczyniu żaroodpornym i zalewamy pozostałym sosem. Wierzch...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • Nieodzowny pomidor

    ...kukurydzy, 2 łyżki groszku, 1 zielona cukinia, 1 litr bulionu, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżka mąki, sól, pieprz. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...