• Informacje na temat:

    cukinia w occie winnym

Przepisy na temat: cukinia w occie winnym
  • Grillowane bakłażany z cukinią

    Sposób przygotowania Pokrojone w grube plastry bakłażany i cukinie oprósz solą i odstaw na kilkanaście minut. Bakłażany lekko odciśnij, następnie warzywa lekko skrop olejem i octem winnym, a następnie wymieszaj. Bakłażany i cukinie smaż na mocno rozgrzanej patelni ryflowanej po 1 minucie na każdej ze stron. Po zdjęciu z patelni oprósz je pieprzem, tymiankiem i oregano. Układaj w wyparzonych...

  • Robiłam kurki w occie i od razu z biegu zrobiłam cukinię:) Lubię ją potem zimą do obiadku:)

  • 50 dag brokułów; 25 dag cukinii; 2 ząbki czosnku; 2 szalotki; 25 dag żółtej i czerwonej papryki; sól; 20 dag cukru; 125 ml octu winnego; 1 łyżeczka ziaren pieprzu; 1 łyżeczka kolendry; 1 łyżeczka gorczycy; sól.

  • "Ja robię tak cukinię. Kocham ją!" - napisała Ania....nie trzeba mi dużo mówić zrobiłam;) Co prawda nie wiem czy taki przepis jak Ania, ale mam:) Nasza pierwsza cukinia w curry;)))

  • Smaczne dania obiadowe

    ...polaną sosem, z purèe marchewkowym. Pieczona cielęcina Sposóbb przygotowania 1. Czosnek pokrój. Zalej octem winnym, dodaj sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, tymianek. Gotuj...

  • Wyborny do sałatek i przetworów!

  • Ogórki na słodko - superprzekąska

    ...słoików powinny się uwypuklić i delikatnie "strzelić"). 2. W podobny sposób możesz przygotować inne warzywa, np. 1 kalafior, 1 cukinia, 3 czerwone papryki, 4 marchewki, 350 g fasolki szparagowej...

  • Przepis gospodyni księdza.

  • Pomysły na kolację we dwoje

    Zaskocz ukochaną osobę!

  • Cukinia w oliwie należy do kanonu naszych ulubionych antipasti, przygotowywanych latem na nieprzyjazny zimowy czas. Tuż obok grillowanej marynowanej cukinii, którą również zamykam w słoikach każdego lata.

Artykuły na temat: cukinia w occie winnym
  • Marynaty do mięs

    Sekretem smacznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata, która skruszy jego strukturę i nada aromatyczny smak naszemu stekowi czy szaszłykowi. Mamy tu ogromne pole do popisu. Możemy wykorzystywać różne ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z olejem i octem balsamicznym lub wytrawnym winem.

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Patison na talerzu

    Mniejszy brat dyni, kabaczka i cukinii. Warto go posmakować - patison jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Zupa pomidorowa w 1 minutę

    Zobacz jak Chef Lorek, finalista Masterchef Polska 2018 i ambasador Philips, w 1 minutę przygotowuje orzeźwiającą zupę pomidorową bez gotowania!

  • Jak być zdrowym i żyć jak najdłużej? Jak być szczupłym, nie dręcząc się ascetycznymi dietami? Oparta na rezultatach wieloletnich badań rewolucyjna i skuteczna terapia opracowana przez autora zaleca częste picie umiarkowanych ilości czerwonego wina oraz spożywanie owoców, orzechów i czekolady. Dzięki temu dostarczamy organizmowi niezbędne składniki odżywcze zapobiegające chorobom serca (w tym także zawałom), udarom mózgowym, cukrzycy, demencji - a także pewnym rodzajom nowotworów. Książka...

  • Zupa krem z kurek

    Kurki o niepowtarzalnym, lekko pieprznym smaku - to ich sezon!

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Sześć rad na zdrowe grillowanie

    ...z czosnkiem, ziołami. Marynowanie w oliwie, oleju rzepakowym czy occie winnym zapobiega powstawaniu związków rakotwórczych podczas grillowania. Wg amerykańskich naukowców marynowanie wieprzowiny(...) trzymane na ruszcie krótko, nie tracą witamin i minerałów. Do takiej obróbki nadają się bakłażany, cukinia, kukurydza, cebula, czosnek, papryka, pieczarki. Nie grilluj ziemniaków - pod wpływem wysokiej...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...