• Informacje na temat:

    cukinia w folii aluminiowej

Przepisy na temat: cukinia w folii aluminiowej
  • Minipizze z cukinii i ziemniaków

    ...wzdłuż. Miejsca cięcia posmaruj oliwą, posyp utartym serem i posiekanymi ziołami. Na warzywach rozłóż plasterki salami. Poukładaj je na tackach aluminiowych lub folii do pieczenia. Piecz w zamkniętym...

  • Sprawdzony przepis na "Sandacz w folii"

  • Przekładaniec z cukinią i makaronem spaghetti

    Smaczna zapiekanka dla całej rodziny

  • każdy potrafi je zrobić

  • Cukinia faszerowana

    Składniki na 2 porcje: 1 mała cukinia, 2-3 średnie pomidory, 5-8 moreli (mogą być suszone), 2 łyżki oleju lub oliwy do posmarowania folii, starty żółty ser do posypania, suszony tymianek i majeranek, sól do smaku.

  • Grillowane żeberka i nadziewana cukinia

    ...grillu i opiekać 20 minut od czasu do czasu obracając i kilkakrotnie smarując pastą z miodu i musztardy. Cukinię umyć i przepołowić. Obie połówki trzy razy naciąć wzdłuż i położyć na folii aluminiowej...

  • Zdecydowanie za rzadko jemy ryby. Dziś prezentuję łososia w bardzo klasycznej wersji, bo pieczonego w folii, w piekarniku. Łososia możemy upiec razem z ziemniakami, mamy wtedy szybki, smaczny obiad:).

  • Pomidory z serem owczym i tymiankiem oraz wachlarze z cukinii

    ...umyć, pokroić w plastry. Ser pokroić. Kawałki folii aluminiowej składać podwójnie i formować z nich miseczki. Rozdzielić do nich pomidory i ser. Doprawić solą i pieprzem. Tymianek umyć, oberwać(...) Przygotowanie: Cukinię przeciąć wzdłuż, każdą połówkę przeciąć jeszcze raz, tak aby powstały cztery plastry. Każdy z nich ponacinać wzdłuż. Ser pokroić w kostkę. Na 4 kawałki folii aluminiowej (złożonej...

  • Przepis ten dostałam dawno temu od mojej przyjaciółki i muszę powiedzieć, że łosoś przygotowany w ten sposób bardzo smakuje mojej rodzince

Artykuły na temat: cukinia w folii aluminiowej
  • Zapiekanka z cukinią

    Cukinia jest warzywem lekkostrawnym, cenionym za łagodny smak. Wysoka zawartość błonnika i niska wartość energetyczna sprawiają, że jest jednym z ulubionych warzyw dietetyków. Różnorodność przepisów sprawia, że można ją wykorzystać na wiele sposobów. Oto jeden z nich.

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Dania z grilla. Krewetki z cukinią

    ...grillować na tackach aluminiowych lub folii aluminiowej. Grillowanie bezpośrednio na ruszcie powoduje, że tłuszcz skapuje na żarzące się węgle i pali się, wydzielając toksyczne(...) selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także miedź, magnez, potas i fosfor. Są także niskokaloryczne, co sprawia, że stanowią częsty element diety dbającej o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Cukinia...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Zapiekanka z cukinią

    Zamiast cukinii można użyć bakłażana. Danie będzie jeszcze smaczniejsze, ale bardziej pracochłonne, bo plastry bakłażana, przed przełożeniem mięsem, należy przesmażyć na oliwie.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Zapiekany bakłażan i cukinia

    Przygotowanie: Rozgrzej w garnku dwie łyżki oliwy. Podsmaż na niej przez minutę obrany i posiekany czosnek. Dodaj passatę pomidorową, wsyp słodką paprykę,...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Klopsiki z cukinią, papryką i ziemniakami

    Mięso to źródło białka, a warzywa są kopalnią składników odżywczych. Zadbaj o to, by jeść różnokolorowe warzywa, najlepiej 5 porcji dziennie.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...