• Informacje na temat:

    cukinia surowa

Przepisy na temat: cukinia surowa
  • Doceńmy cukinię

    Ma dużo witamin, nie dostarcza wielu kalorii, a przy tym świetnie łączy się w potrawach z rybą, mięsem oraz innymi warzywami. Łagodna w smaku cukinia jest doskonała na surowo do kanapek i na grilla, do faszerowania, do zup, zapiekanek i placków.

  • Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.

  • 3 sprawdzone sposoby na pyszną cukinię

    Przedstawiamy zdrowe, pyszne i szybkie sposoby na dania z cukinii.

  • Smaczny pomysł na "Surowa polska wędzona kiełbasa"

  • Desery z burakiem w roli głównej

    Burak na deser może się wydawać kulinarną ekstrawagancją, ale w końcu, kto ze smakiem nie zajada się ciastem marchewkowym? Jak wskazuje Monika Mrozowska, burak, podobnie jak marchew czy cukinia, świetnie wypada w cukierniczej oprawie, choć wymaga nieco więcej pracy. "Burak na pewno jest warzywem, które jest odrobinę trudniejsze niż marchewka albo cukinia, którą dosyć często wykorzystuję w różnego...

  • Danie jest latwe i szybkie do sporzadzenia a do tego bardzo tanie, szczegolnie w okresie letnim.

  • Paryska wersja raw food - zdrowo i smacznie

    "Raw food", czyli surowe jedzenie coraz większym powodzeniem cieszy się we Francji. "W wersji +hard+ jest rodzajem sekciarstwa, ale jeśli nie popada się w dogmatyzm, może być źródłem nowych przyjemności smakowych" - mówi Sebastien Ripari, dziennikarz i konsultant gastronomiczny.

  • pyszne danie na letnie dni :-) ja czesc miesa zamienilam soja, ale nie jest to konieczne :)

  • Przepis na pomidorowe danie

    .... Dodajemy czosnek i cukinię. Całość smażymy 5 minut. Następnie wlewamy wino i dodajemy ziemniaki. Po chwili wlewamy wywar i gotujemy, aż ziemniaki i cukinia będą miękkie. Całość miksujemy z miętą...

  • cukinia

Artykuły na temat: cukinia surowa
  • Cukinia

    Cukinia im jest młodsza i mniejsza, tym smaczniejsza. To warzywo uniwersalne – można je jeść na surowo, smażyć, dusić i piec.

  • Na straganach obok cukinii i kabaczków leżą dynie. Co łączy te warzywa? Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznymi mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.   Trop polski i włoski Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone,...

  • Księga smaków: Cukinia

    Przywędrowała do Polski z Italii i szybko podbiła nasze serca. Nie wszyscy wiedzą, że ta zielona dama jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Krewetki zapiekane w kwiatach cukinii

    Przepis Anny Jurksztowicz.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • ​Makaron z surowym sosem alla Sophia Loren

    ...z cukinią w zalewie.   Cukinia w zalewie Składniki: 4 cukinie Olej do smażenia Oregano, mięta Ząbek czosnku 80 ml octu Sól, pieprz  Cukinię pokroić w plastry, smażyć na...

  • Kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim z pieczeniem i gotowaniem. Ale czy wiedzieliście, że niektóre produkty powinniśmy jeść na surowo, aby móc czerpać z nich to, co najlepsze? Niektóre składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są na tyle delikatne, że jakakolwiek obróbka termiczna może im jedynie zaszkodzić. Wysoka temperatura podczas gotowania, może sprawić, iż z pozoru zdrowe produkty staną się zupełnie bezwartościowe, a nasz trud, włożony w przygotowanie zbilansowanego posiłku pełnego...

  • Co zrobić z cukinią?

    Warzywo to można smażyć, dusić i zapiekać. Podawać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami. A także samo, z masłem. Cukinia ma mnóstwo witamin: C, A, K oraz te z grupy B. Bogata jest też w beta(...) ogórek na kanapce, sprawdzi się w zapiekance warzywnej lub z mięsnym farszem, pasuje do spaghetti. Co ciekawe, ten owoc, bo biologicznie cukinia nie jest warzywem, wykorzystuje się też w deserach!

  • Wydawać by się mogło, że grillować można wszystko i w wielu przypadkach jest to prawda. Istnieją jednak szkodliwe wyjątki! Fot. 123RF Grill dla mięsożerców, czyli tradycja Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju kiełbaski, a także karkówka. Rzadko na ruszt wrzucamy jagnięcinę, wołowinę i drób, chociaż one równie dobrze by się na nim sprawdziły. Najczęściej grillujemy mięso, zazwyczaj wieprzowe. Na grillach prym wiodą różnego rodzaju...