• Informacje na temat:

    cukinia do lecza na zimę

Przepisy na temat: cukinia do lecza na zimę
  • Patison. Z czym się go je?

    ...w mieszance wody, octu, szczypty cukru i soli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. "Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o patisonach. Te zamarynowane w occie urozmaicą nasze...

  • Na zimowe chłodne dni, pyszny, szybki, domowy obiad ze słoika :)

  • Zimą wystarczy podsmazyć kiełbasę na cebuli i jest obiad w 5 minut.

  • Na zimne dni zimowe ,gorące danie lata.

  • Leczo w moich przetworach to podstawa ! Uwielbiam taki warzywny mix, którym mogę się cieszyć cały rok. Pycha

  • cukinia,cebula, papryka.......

  • Na zimę będzie jak znalazł...

  • Hej, jeśli pamiętasz smakowitą marynowaną cukinię, to powiem Ci, że dzisiejsza grillowana cukinia jest słoikową wersją tamtej przekąski. Jest nieco mniej kwaśna, bo zalana głównie oliwą. Słoik takiej cukinii, otwarty zimą i podany z kawałkiem bagietki, od razu przenosi nas wspomnieniem w letni czas. A kto nie lubi lata?

  • Wspaniały dodatek do mięsa i ryb.

  • Podobnie jak w pomidory moi Rodzice zaopatrzyli mnie również w sporą dawkę cukinii i to na dodatek sporych okazów. Dlatego ich smak postanowiłam zamknąć w słoiku, aby cieszyć się nim w zimowe dni. Trochę poszukałam i znalazłam w internecie pomysł na dzisiejszy przepis. Oczywiście trochę modyfikując zabrałam się ostro do pracy. Muszę przyznać, że sałatka wyszła na prawdę dobrze. Sprawdziliśmy ją na ostatnim rodzinnym niedzielnym obiedzie. Zapraszam :)

Artykuły na temat: cukinia do lecza na zimę
  • Zimą otul twarz

    ...o wysokiej zawartości wody (np.: seler naciowy, cukinia, jabłka, pomarańcze, marchew). Zacznij zażywać kwasy omega-3 w kapsułkach albo jedz więcej tłustych ryb morskich (przynajmniej trzy razy w tygodniu...

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...

  • Jak uchronić nerki przed niewydolnością?

    ..., cukinia, arbuz, melon, grejpfrut, truskawki, ananas, pomidor. Mięso jedz na obiad nie częściej niż trzy razy w tygodniu. Wybieraj raczej drób lub ryby. Mięso zawiera sporo białka obciążającego nerki...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Zdążysz schudnąć do sylwestra: 7 tygodniowych diet

    ...pomidorowym. ● KOLACJA: 150 g gotowanego łososia, salsa z rzodkiewki i marchewki, zielony groszek lub fasolka szparagowa. MAGICZNE ZUPY Dieta zupowa to idealny pomysł na zimę - jest łatwa i lekka...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Ja zarabiam, ty wydajesz

    ​ Coraz częściej związek tworzą dojrzali, ustabilizowani materialnie ludzie. Z własnymi polisami, kredytami, kontami, oszczędnościami. I z poczuciem, że "moje pieniądze są moje, nie nasze". A skoro tak, to trudniej się nimi podzielić. Szczególnie wtedy, kiedy partner przestaje pracować.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • ZAKOCHAŁAM SIĘ W TOBIE APULIO!!!

    Tego lata miałam okazję zwiedzić jeden z najpiękniejszych, chociaż nie tak popularnych jak Toskania czy Lazio regionów Włoch, a mianowicie Apulię położoną w południowo-wschodniej częsci półwyspu, wzdłuż wybrzeża Adriatyku i... zakochałam się!

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...