• Informacje na temat:

    cukinia

Przepisy na temat: cukinia
  • Cukinia z farszem

    W naszej kuchni cukinia traktowana jest trochę po macoszemu, głównie jako dodatek do gulaszów. A przecież pysznie nadziana może być sycącym, samodzielnym daniem. Oto nasze propozycje!

  • cukinia

  • Cukinia w oliwie

    Świetnie smakuje jako dodatek obiadowy

  • Szybka i smaczna .....

  • Cukinia w cieście

    Smaczna i zdrowa przekąska

  • Tanie i zdrowe..

  • Cukinia z farszem tuńczykowym

    Dobrze znamy cukinię faszerowaną mielonym mięsem. Tę potrawę można nieco odmienić, używając tuńczyka. Taka zapiekana cukinia z tuńczykiem i ryżem, polana sosem pomidorowym może być prawdziwym obiadowym hitem.

  • Smaczne i zdrowe danie, w sam raz na bure dni.

  • ​Cukinia - im ciemniejsza, tym zdrowsza

    Cukinia zawiera mnóstwo błonnika i wody, jest również bogata w witaminy B6, kwas foliowy, witaminę C i K. Pod względem minerałów zawiera znaczne ilości manganu i potasu. Składniki odżywcze występujące w cukinii mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Połączenie zerowej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości składników odżywczych sprawia, że cukinia to warzywo idealne - lekkie...

  • Smaczna lekka, pożywna przekąska

Artykuły na temat: cukinia
  • Cukinia

    Cukinia im jest młodsza i mniejsza, tym smaczniejsza. To warzywo uniwersalne – można je jeść na surowo, smażyć, dusić i piec.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Cukinia faszerowana

    W ten sam sposób cukinię można przygotować z różnymi farszami: mięsem mielonym z dodatkiem pomidorów lub pieczarek, warzywami, serem, ryżem czy kaszą.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Leczo z cukinią

    Przygotowanie: Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie, aż cebula zrobi się miękka i szklista. Pod koniec smażenia dodaj tymianek oraz sól. Cukinię, pomidory oraz bakłażana pokrój w grubsze plastry. Wymieszaj z oliwą i solą. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż usmażoną wcześniej cebulę. Polej sosem pomidorowym i ułóż rzędami plastry warzyw, naprzemiennie: cukinia, pomidor, bakłażan...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie...

  • Zapiekanka z cukinią

    Cukinia jest warzywem lekkostrawnym, cenionym za łagodny smak. Wysoka zawartość błonnika i niska wartość energetyczna sprawiają, że jest jednym z ulubionych warzyw dietetyków. Różnorodność przepisów sprawia, że można ją wykorzystać na wiele sposobów. Oto jeden z nich.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Cukinia faszerowana

    Farsz możesz wzbogacić ugotowanym ryżem (białym lub brązowym) albo kuskusem.

  • Sandacz, owczy ser, a może cukinia? Który składnik stanie się podstawą twego dania? Stefano ma dla ciebie wiele ciekawych propozycji. Tylko wybierać i przebierać. W kuchni Stefano Terazzino po raz kolejny możesz doświadczyć prawdziwych włoskich smaków. Danie oparte na pysznym makaronie tagiatelle to propozycja dla tych, którym znudziły się zwyczajne polskie wstążki. Wystarczy tylko wybrać jeden zaproponowany przez Stefano składnik: cukinię, owczy ser albo sandacza. Który? Zależy od ciebie....

Zdjęcia na temat: cukinia
Wideo na temat: cukinia
  • Dynia, kabaczek i cukinia

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Ania Starmach przygotowała potrawy z jesiennych warzyw. Gwiazda przedstawiła przepisy na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną, bakłażan z parmezanem i sosem pomidorowym oraz makaron z dynią, pomidorami i boczkiem. – Przygotowując te warzywa trzeba pamiętać o tym, że one same w sobie bywają mdłe – zaznaczyła Starmach. – Jednak jeśli dodamy do nich przyprawy takie jak czosnek, czy papryka, to przemieniają się cudownie – dodała. (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Przepis na wyborne krążki z cukinii

    Cukinia to przepyszne warzywo, z którego można przygotować znakomite dania i przekąski. Pieczone krążki z cukinii to znakomity pomysł na szybkie, lekkie danie, którego smak z powodzeniem zastąpi gotowe, ale często niezdrowe przekąski, które można znaleźć w sklepach. Pokrojone plastry soczystej cukinii panierowane w wyrazistej w smaku otoczce z bułki tartej, odrobiny przypraw i tartego, twardego

  • Jak zrobić leczo z cukinii

    Leczo z cukinii to wyjątkowa propozycja na letnie, gorące dania, które będą nie tylko zdrowe, ale i pożywne! Cukinia, niezwykle tanie warzywo i bardzo łatwo dostępne w sezonie letnim, świetnie nadaje się do zrobienia przepysznej potrawki, która zachwyci wszystkich! Delikatne, mocno pomidorowe leczo, ze sporym dodatkiem drobno pokrojonej kiełbaski - to kapitalna propozycja dla wszystkich