• Informacje na temat:

    coś z niczego do jedzenia czyli ciastka

Przepisy na temat: coś z niczego do jedzenia czyli ciastka
  • ​Tapas, czyli "pokrywki"

    Słynne hiszpańskie przystawki, czyli tapas lub pinchos, jak kto woli, w dziesiątkach odmian, wszechobecne w barach, ale też nieodzowne w najbardziej renomowanych restauracjach, powszechnie nazywane kuchnią w miniaturze - o fenomenie miniprzekąsek pisze Maciej Bernatowicz.

  • szybkie danie, czyli coś z niczego gdy w lodówce nic nie ma =P

  • Słowacja - rozkosze podniebienia

    Nieprzebrane bogactwo słowackiej kuchni pozwala każdemu znaleźć w niej coś dla siebie. Czeka nas duży wybór zarówno dań mięsnych, jak i jarskich, w dodatku w przystępnych cenach.

  • Szybkie, nieskomplikowane

  • gdy nachodzi mnie chęć na coś pieczonego, coś słonego, ostrego zabieram się za ten chlebek. Można wykorzystać czerstwy chleb wiec nic sie nie marnuje.

  • Kasze powinny być stałym elementem diety każdego z nas bez względu na to, czy coś jest modne czy tanie.

  • Zupkę tą robiła mojej mamusi jej mamusia. Pyszna zupka na słodko. Najlepiej smakuje schłodzona, wręcz zmrożona. Zdjęcie jest nie profesjonalne , ale zupka smakuje wybornie. Każde dziecko jej zasmakuje. Smacznego:) Niestety nie dodałam zdjęć

  • Od dawna wiadomo, że miód jest prozdrowotnym elementem diety.

  • Mając w lodówce tylko pomidory,ser żółty i śmietane wymyśliłam ten przepis:)

  • Teiglach przyrządza się tradycyjnie na Święto Trąbek, czyli Rosz Haszana, zapowiadające Nowy Rok. W zależności od danej społeczności, czy naleciałości rodowych, ciastka mogą przybierać różne formy: stożków, kul albo, tak jak u mnie, płaskiego placka ciętego w kwadraty lub romby. Niezmiennie, natomiast, składa się teiglach z mnóstwa malutkich kuleczek, przypominających w smaku i konsystencji ptysie, otulonych gęstym, miodowym syropem. Żydzi zazwyczaj dodają także orzechy włoskie lub migdały,...

Artykuły na temat: coś z niczego do jedzenia czyli ciastka
  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    Był taki moment, że zachwyciliśmy się w Polsce gotowcami, kuchnią instant. Zupki w proszku, kostki rosołowe, kawa rozpuszczalna i inne tego typu produkty były synonimem zachodniego stylu życia, luksusu wcześniej dla nas niedostępnego (…) Nasyciliśmy się nimi i teraz zatoczyliśmy koło, wracamy do starych tradycji – mówi Patrycja Dolecka, autorka bloga kulinarnego "Trufla" i książki „Trufla. Same...

  • Już za parę chwil najgorętsze święto tego roku, czyli Dzień Zakochanych! Dla wszystkich, którzy nie mają jeszcze pomysłu co podarować swojej drugiej połówce z pomocą przychodzi Smaker.pl. Fot. 123RF/Picsel Redakcja w pocie czoła przygotowuje wyjątkowy przewodnik po najbardziej romantycznych i afrodyzjakalnych potrawach. Dla zaostrzenia apetytu już dzisiaj publikujemy jeden z 69 pomysłów na Walentynki. Babeczki imbirowe Składniki: -25 dag mąki -2 łyżki proszku do pieczenia -szczypta soli -2...

  • Ciągle chorujesz? Zamień chemię na (prawdziwe) jedzenie

    ..., blanszowanie czy smażenie - czyli obróbka jedzenia, która ma miejsce w każdej kuchni - wysoka temperatura niszczy witaminy i enzymy.  Prócz konserwantów do jedzenia dodaje się również całą masę innych(...) temat i odkryłam, że Kreta jest jednym z niewielu miejsc na świecie, gdzie je się żywność nieprzetworzoną. Pomyślałam wtedy, że to jest ta informacja, której mi brakowało. Nieprzetworzona, czyli bez...

  • "Coś dla ducha coś do brzucha" - takie hasło zachęcało wszystkich do wzięcia udziału w I Święcie Kiełbasy Lisieckiej. 24-25 września nad Zalewem Kryspinów odbyło się wyjątkowe wydarzenie na którym każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Łasuchom oraz smakoszom niewątpliwie do gustu przypadły pyszne rarytasy wędliniarskie, które zaprezentowało Konsorcjum Produktów Kiełbasy Lisieckiej. Stoisko uginało się od różnego rodzaju smakołyków. Nie zabrakło także kramów z równie wybornymi produktami...

  • Prawda o jedzeniu ukryta drobnym drukiem

    ...etykiety. Podał producent skład? Podał, tylko że tak drobnym drukiem, iż gołym okiem trudno coś przeczytać. Wzięłam lupę... "Turystyczna", którą kupiłam, zawierała jedynie 4 proc. mięsa wieprzowego(...), czyli konserwantów i przeciwutleniaczy. To nie ma prawa dobrze smakować! Niejadalny okazał się także "Paprykarz szczeciński" (2,50 zł puszka). To była kiedyś taka smaczna rybna przekąska. A teraz...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Kocha, lubi... prześladuje

    Zaczyna się niewinnie. Tajemniczy SMS albo mail. Potem jakiś prezent, kwiaty. Ale, ale... Skąd mężczyzna, którego nigdy nie spotkałam, wie, że lubię lewkonie? Jak to możliwe, że dawny znajomy komplementuje niebieską sukienkę, którą miałam dziś w pracy? Śledzi mnie, wchodzi na mój profil na Facebooku? Stalking, czyli uporczywe prześladowanie, to przestępstwo, które może zrujnować życie.

  • Wiosną serwujemy orzeźwiające koktajle, świeże soki owocowe lub mrożone kawy i herbaty. Niestety pogoda na razie przypomina bardziej niż wiosnę – jesień. Jak nie dać się przeziębieniu? Porządnie się rozgrzać! Fot. 123RF/Picsel Herbata z prądem to nie jedyna opcja. Co robić, gdy za oknem pada deszcz, a drogę do łazienki umila jedynie perspektywa gorącego prysznica, spod którego wcale nie mamy ochoty wychodzić? Podać filiżankę lub kubek porządnej, gorącej kawy! A jak rozgrzać się kawą?...

  • 10 rad, jak polubić swoje ciało

    Badania mówią, że 80 proc. Polek jest niezadowolonych ze swego ciała. Czyli osiem na dziesięć chciałoby w sobie coś poprawić: mieć dłuższe nogi, większe piersi i mniejszą pupę lub odwrotnie. Jesteś jedną z nich? Warto to zmienić.

  • Chmielowy trunek traci swój pejoratywny wizerunek i wkracza na salony. Przybywa gatunków, odmian, wzrasta zainteresowanie niszowymi browarami. Okazuje się, że warto zaprosić piwo nie tylko na grillowe przyjęcie, ale także do samej kuchni. Oto kilka wskazówek, w jaki sposób piwo może urozmaicić znane i popularne dania. Oczywiście nie chodzi o właściwości ukryte w składzie piwa, które po spożyciu mogłyby uderzyć do głowy i mieć wpływ na pomysłowość, ale o to, jak popularny napój alkoholowy...