• Informacje na temat:

    cos konkretnego do jedzenia ze sklepu

Przepisy na temat: cos konkretnego do jedzenia ze sklepu
  • Jednym z najstarszych serów produkowanych z mleka krowiego na ziemiach polskich jest ser twarogowy. Należy do grupy tzw. serów kwasowych, gdyż do jego produkcji (koagulacji) wystarczą tylko bakterie kwasu mlekowego. Dawniej na gospodarstwach mleko „prosto od krowy” odstawiano w temperaturze pokojowej na ok. 3 dni, by się skwaśniało. Następnie podgrzewało się je i wylewano na chusty serowarskie. Po odcieknięciu otrzymywano twaróg. Dziś ze względów bezpieczeństwa stosujemy mleko pasteryzowane,...

  • jestem w trakcie odchudzania wiec musze spozywac takie dania;) niestety meza nie udalo mi sie namowic;)

  • Od dawna wiadomo, że miód jest prozdrowotnym elementem diety.

  • Coś innego :) podzielne, łatwe w przygotowaniu,

  • Kasze powinny być stałym elementem diety każdego z nas bez względu na to, czy coś jest modne czy tanie.

  • Myślisz, że zdrowo się odżywiasz? Sprawdź, a sam będziesz zdziwiony

  • Niby taka prosta zupka, którą każdy zna – choćby z przedszkola – ale ma ona wyjątkowe właściwości. Otóż – jak każda kwaśna zupa – rozgrzewa całe ciało i poszczególne członki. Więc na chłodne początki wiosny zupa ogórkowa jest w sam raz. Aby ugotować pyszną zupę ogórkową, trzeba mieć oczywiście kiszone ogórki. Możesz kupić je w sklepie, ale najlepsze są własnej produkcji – wtedy masz pewność, że są naprawdę smaczne i zdrowe.

  • Produkt, którego pewnie wiele osób nie skojarzyłoby ze zdrowym odżywianiem. Wbrew pozorom smalec wieprzowy i gęsi zawiera zdrowe tłuszcze jedno i wielonienasycone, które są niezbędne organizmowi. Niesłusznie unikamy go w kuchni! Naukowcy udowodnili, że smalec jest nawet bardziej wskazany niż oleje roślinne. Wysoka temperatura nie zmienia jego składu i nie wpływa na jakość przygotowanej potrawy.

  • orginalne ,szybkie ,proste coś dla łasucha...

  • schab w kiszonej kapuście

Artykuły na temat: cos konkretnego do jedzenia ze sklepu
  • Jedzenie bez obsesji

    ...częściej zalecają, by ograniczać pewne produkty spożywcze, a nie całkowicie z nich rezygnować. Dieta może wywołać obsesję na punkcie jedzenia? - Gdy ktoś się odchudza, siłą rzeczy musi dużo myśleć(...) zadali sobie pytanie: jestem naprawdę głodny, czy mam tylko ochotę coś zjeść? Jeśli głód jest fizjologiczny, oprócz burczenia w brzuchu czujemy potrzebę zjedzenia pokarmu o tzw. dużej gęstości...

  • Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych produktów spożywczych. Hipermarkety i małe osiedlowe sklepiki kuszą przeróżnymi promocjami, a producenci żywności prześcigają się w uatrakcyjnianiu swojej oferty. Wszystko po to, abyśmy chcieli kupować jeszcze więcej. Fot. 123RF/Picsel Marnowanie jedzenia stanowi problem globalny. Badania Federacji Polskich Banków Żywności wykazały, że co roku na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności! W Europie wyrzuca się około 100 mln ton...

  • Jedzenie musi dawać szczęście

    ...z nas do sklepu po bułki ma wpływ na życie Johna Smitha z Australii. Przestrzeń jest informacją, a informacja przestrzenią. Od jedzenia przeszłyśmy do filozofii. - To bardzo bliskie tematy. Wszyscy(...) jedzenia, a jednak ma na nie ogromny wpływ. Przy stole przecież prowadzimy najważniejszą część swojego społecznego życia. Dziś więc jedzenie musi wzmocnić swoją spajającą funkcję, aby pomóc ludziom...

  • Już za parę chwil najgorętsze święto tego roku, czyli Dzień Zakochanych! Dla wszystkich, którzy nie mają jeszcze pomysłu co podarować swojej drugiej połówce z pomocą przychodzi Smaker.pl. Fot. 123RF/Picsel Redakcja w pocie czoła przygotowuje wyjątkowy przewodnik po najbardziej romantycznych i afrodyzjakalnych potrawach. Dla zaostrzenia apetytu już dzisiaj publikujemy jeden z 69 pomysłów na Walentynki. Babeczki imbirowe Składniki: -25 dag mąki -2 łyżki proszku do pieczenia -szczypta soli -2...

  • Coś na drogę

    ...​Wyzwanie? Szesnaście godzin jazdy samochodem, z dzieckiem, które nie lubi kanapek. Co w takiej sytuacji robią Agnieszka i Pascal? Zabierają w podróż domowe sałatki, koktajle i ciasto, żeby uniknąć jedzenia w przydrożnych barach, co może skończyć się niestrawnością. A ty jak szykujesz się do drogi?

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...się na kuchnię dziadków, która charakteryzuje się rytualnym podejściem do jedzenia, szacunkiem dla produktu, sezonowością. A co z nieco młodszym pokoleniem, urodzonym w latach 60., 70.? Myślisz, że PRL wymusił odejście od celebrowania posiłków i dbałości o produkt na rzecz jedzenia byle jakiego, taniego, szybkiego? - Rzeczywiście był taki moment, że zachwyciliśmy się w Polsce gotowcami, kuchnią...

  • Z okazji świąt przygotowaliśmy dla Was fantastyczny prezent w postaci darmowej aplikacji Smaker.pl na urządzenia mobilne z androidem. Miło nam poinformować, że już od dzisiaj możecie przeglądać najnowsze przepisy ze Smakera korzystając z naszej darmowej aplikacji. Aplikację można pobrać ze sklepu Google play, jest ona przeznaczona na wszystkie urządzenia mobilne z systemem operacyjnym Android OS (począwszy od wersji 2.3.). Dzięki aplikacji dostęp do przepisów jest łatwy i wygodny. Po prostu...

  • Chcesz coś zmienić? Dobrze zacznij!

    ...zobaczyłam, jak oddaję rzeczy do instytucji dobroczynnej. I co takiego złego się stanie? Nie przyjmą pudła z kasetami vhs? W następną sobotę pokonałam te trzy przecznice, które dzieliły mnie od sklepu, z tyłu(...) 20:30. Ku mojemu zdumieniu ten prosty nawyk okazał się niesamowicie skuteczny; ochota na przekąskę mija, jak tylko wyszczotkuję zęby. Kiedy to robię, myślę sobie: "Koniec jedzenia na dziś, to by...

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...