• Informacje na temat:

    co zrobić ze śliwek węgierek

Przepisy na temat: co zrobić ze śliwek węgierek
  • Drożdżówki ze śliwkami

    ...cukru (może być brązowy) ●2 i 3/4 szklanki mąki pszennej ●szczypta soli ●łyżeczka aromatu śmietankowego ●1 kg śliwek węgierek Przygotowanie: 1. Przygotuj zaczyn: do miski włóż pokruszone(...) zarówno świeżymi, wydrylowanymi połówkami śliwek, jak też zrobić je z powidłami lub musem. Małe drożdżówki upiecz razem na blasze. Oblep ciastem śliwki w kształt kulek, ułóż je ciasno na papierze do...

  • Szybki sposób na zrobienie powideł.

  • Słodka niespodzianka

    Składniki na 8-10 porcji: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 10 dag drobnego cukru 3 żółtka q20 dag masła szczypta soli; Nadzienie: 30 dag śliwek, np. węgierek 1 budyń waniliowy 1 szkl. mleka 3,2% 1 żółtko 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Ciasto: mąkę, cukier i sól...

  • Wypróbowany przepis na "Powidła ze śliwek węgierek"

  • Bułeczki ze śliwkami

    Składniki na 15 sztuk: - 15 dużych śliwek węgierek, - 50 dag mąki, - ok. 1 szklanka mleka, - 5 dag drożdży, - 3 łyżki cukru, - 1 torebka cukru waniliowego, - 1 jajko, - 6-7 łyżek masła, - 1 łyżeczka skórki startej z cytryny, - sól Na kruszonkę: - 1 i 1/3 szklanki mąki, - 1 szklanka cukru, - 1 kostka (20 dag) masła, - 1 torebka cukru waniliowego Do posmarowania: - 1 jajko...

  • robię je co roku ,są bardzo smaczne

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Ugotowany,niepotrzebny.

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • polecam ,akurat jest sezon na śliwki,,,

Artykuły na temat: co zrobić ze śliwek węgierek
  • Pasta i basta!

    Koniec wakacji to nie koniec lata! Zamiast wracać wspomnieniami do błogich chwil, korzystaj z wrześniowych dobrodziejstw. Chrup soczystą cukinię lub rozpieszczaj zmysły efektownym raviolo, otulonym kremowym żółtkiem. Spróbuj karmelizowanych na maśle węgierek z chrupiącymi pierożkami nadziewanymi ricottą.

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...

  • Knedle ze śliwkami

    Składniki na 6-8 porcji: 75 dag ziemniaków, 35 dag mąki, 2 jajka, 1/2 kg umytych, osuszonych i wydrylowanych śliwek (np. węgierek), 5 dag masła, 10 dag orzechów włoskich drobno posiekanych, gruby cukier do posypania, cynamon, sól, 1 szklanka śmietany (18 proc.). Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować bez soli. Odcedzić, przecisnąć przez praskę, dopóki gorące, lekko ostudzić. Masę ziemniaczaną...

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...

  • Konfitury sliwkowe

    W niedziele tesciowa przywiozla nam cala skrzynke sliwek, z ich ogrodu. Nie sa to ani mirabelki, ani renklody ani wegierki tylko takie zwykle sliwki, troche...

  • Dlaczego warto się do niego przekonać i jak przygotować kompot, który trafi w gusta nawet tych najbardziej do niego zniechęconych? Fot. 123RF/Picsel Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dlaczego warto pić kompot z suszu? Mimo, że dziś napój kojarzy nam się wyłącznie jako dodatek do wigilijnej wieczerzy, warto pamiętać o...

  • Zachowaj smaki lata

    Teraz stragany są pełne zdrowych sezonowych owoców. Warto zrobić z nich przetwory! Zimą będą dla malca prawdziwą witaminową pychotką.

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

    Składniki na 10 porcji: 1 kg śliwek węgierek, 25 dag mąki, 1/8 litra mleka, 3 dag drożdży, 2 jajka, 30 dag cukru, 10 dag masła, 1 łyżka cukru waniliowego, sól. Na kruszonkę: 10 dag mąki, 10 dag cukru, 10 dag masła. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru wlać ciepłe mleko, wymieszać. Gdy rozczyn zacznie pracować, przelać go do dołka, przysypać z wierzchu niewielką...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...