• Informacje na temat:

    co zrobić ze skwarek

Przepisy na temat: co zrobić ze skwarek
Artykuły na temat: co zrobić ze skwarek
  • Kluski śląskie z dziurką okraszone skwarkami

    Smak tradycji.

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...

  • Bulwy jam z pikantnym wieprzowo-fistaszkowym farszem

    ...1. Na bulwy jam z farszem: Przetnij bulwy jam wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ, aby zrobić kieszonkę, którą wypełnisz farszem z mielonej wieprzowiny.  2. Przełóż mieloną wieprzowinę do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do masy chutney z mango, kolendrę i dokładnie wymieszaj. 3. Wypełnij wydrążone połówki bulw jam farszem i złóż je razem. Owiń bulwy liśćmi jam i zwiąż sznurkiem z bananowca lub...

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...

  • Tradycyjne kluski śląskie

    ...1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, lekko przestudzić, przecisnąć przez praskę. Całkowicie ostudzić. Przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć. W puste miejsce wsypać tyle mąki, ile było ziemniaków. Dodać odłożone ziemniaki, całość zagnieść na jednolite ciasto. Formować kulki, lekko je spłaszczyć, zrobić palcem wgłębienie w środku...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Razowe kanapki z jajecznicą i kurkami

    1. Natkę pietruszki i szczypiorek opłukać, osuszyć, bardzo drobno pokroić. Mrożone kurki przełożyć do miski, zalać dużą ilością wrzącej wody, po 2-3 minutach...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Podkarpackie gołąbki

    Tymczasem na miejscu odkryłam z przerażeniem, że podkarpacka kuchnia regionalna jest w Jaśle w ogóle nieznana. Na szczęście miejscowe kucharki, które poprosiłam o przygotowanie tego, co same lubią najbardziej, ugotowały mi genialne gołąbki. I to w trzech rodzajach: z kaszą gryczaną, z kaszą perłową i z ziemniakami. Cudo!!! Trzeba zrobić wszystko, żeby do powszechnej świadomości...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...