• Informacje na temat:

    co zrobić z suchej kiełbasy

Przepisy na temat: co zrobić z suchej kiełbasy
Artykuły na temat: co zrobić z suchej kiełbasy
  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    ...z dodatkiem wielkanocnych wędlin.  Na szczęście wyjadanie pozostałości wcale nie musi być nudne. Co jeszcze możemy zrobić z wędlinami, które zostały po świętach? Resztki w cieście A gdyby tak ze(...). Czekając na uzyskanie odpowiedniej konsystencji przygotowujemy dodatki: obraną łodygę brokułu ścieramy na tarce, a wędliny podsmażamy na chrupko na suchej patelni, podobnie jak pieczone mięso...

  • Sezon na morele jest bardzo krótki - trwa zaledwie od czerwca do końca lipca. A szkoda, bo te owoce są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe! Fot. 123RF/Picsel Letnie owoce kuszą nas wyglądem, smakiem i aromatem. Spośród nich, jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych są morele. Warto więc wykorzystać krótki sezon na te owoce. Przeciwko starzeniu Morele mają bardzo charakterystyczny, słoneczny kolor, który zawdzięczają beta-karotenowi. Ten żółty barwnik jest zbawienny dla naszego...

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    ...zaostrza apetyt na tłuste i słodkie potrawy. Podczas śniadania zrezygnuj z największych bomb kalorycznych: białej kiełbasy, pasztetu wieprzowego oraz kajmakowego mazurka. Zjesz 800 kcal mniej(...), a... mnóstwo witamin! Jak to zrobić? Sery, wędlinę, smażone mięso i... przynajmniej część jajek na twardo zastąp wysokobiałkowymi strączkami (np. soczewicą, cieciorką) oraz chrupiącymi świeżymi...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Kluski polskie

    ...: 1 kg ziemniaków, 30 dag mąki pszennej, 1 jajko, 2 średnie cebule, 15 dag kiełbasy, olej np. rzepakowy, sól, pieprz. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie dodaj...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Ziemniaczane frykasy

    ...i ostudzonych ziemniaków, 3 niewielkie różnokolorowe papryki, duży por, 15 dag suchej kiełbasy, olej do smażenia, 3 łyżki ajwaru (przecieru z papryki i bakłażana), sól, pieprz Ewntualnie:  10 dag boczku(...) nie przywarły, a gdy się przysmażą, przewróć je na drugą stronę. Wtedy dodaj na patelnię plasterki kiełbasy, boczku, pora i paprykę. Jeśli lubisz czosnek i cebulę, dodaj je teraz. Czosnek wcześniej...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Wyborna papryka

    ...mięso, dodaj posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę. Całość dokładnie wymieszaj (najlepiej zrobić to ręką). Dopraw do smaku solą oraz pieprzem(...) czosnku, olej, 20 dag kiełbasy lub parówek, słodka i ostra czerwona papryka drobno mielona, sól l pieprz. Z papryk usuń gniazda nasienne, umyj, osusz, strąki pokrój w paski. Obrane z łupin cebule pokrój...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...