• Informacje na temat:

    co zrobić z mąki kukurydzianej

Przepisy na temat: co zrobić z mąki kukurydzianej
  • Jak zrobić jogurt w domowych warunkach?

    ...objętościowym 1:1, jednak wtedy dość powszechnie dodaje się do mąki jeszcze ½ łyżeczki (2 ml) sody oczyszczonej na każdą 1 szklankę (250 ml) jogurtu. Jak odcedzić jogurt? Aby jogurt stał się gęsty(...) gładką masę. Dodaj skórkę cytrynową i wanilię. Do innej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Mieszaninę na bazie mąki dodawaj do masła na zmianę z jogurtem cytrynowym (za...

  • Ugotowany,niepotrzebny.

  • Ziarnisty chleb kukurydziany

    Składniki: - 50 g miękkiego masła, - 1 jajko, - 125 g mąki kukurydzianej, - 50 g mąki pszennej (typ 550), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 łyżeczki soli, - 1 łyżeczki szafranu, - 125 ml wody, - 125ml mleka, - 150 g zimnego, - ugotowanego ryżu, - masło do natłuszczenia formy Przygotowanie: 1. Masło spienić z jajkiem. Oba gatunki mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do...

  • Pyszne ciasto z mąki kukurydzianej, na pewno zachwyci każdego swoim smakiem i wyglądem. Ma piękny żółty kolor. Polecam :)

  • Pora na pora w nowej odsłonie

    ...g kiełków słonecznika, 3 całe jajka i 1 żółtko, 80 ml gęstej śmietany, sól, pieprz, 5-6 łyżek mąki kukurydzianej, 1 łyżka oleju arachidowego, 75 g startego parmezanu oraz oliwa do smażenia . Na dużej...

  • Nie ma nic lepszego jak idealnie krucha szarlotka. Taką własnie otrzymamy dzięki bezglutenowej mące kukurydzianej.

  • Tartaletki z poziomkami lub truskawkami

    Składniki: 8 gotowych spodów tartaletek 5 żółtek 500 ml mleka 80 g cukru   40 g mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej) 1/2 laski wanilii szklanka poziomek lub truskawek Przygotowanie: 1. Przygotuj krem: żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawaj mąkę. Pół laski wanilii przekrój wzdłuż i nożem wyłuskaj ziarenka. Zagotuj mleko z ziarenkami wanilii. Wlej je...

  • Żółciutkie, puszyste i godne polecenia.

  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    ...kupuj więcej tego chleba - zapewne nie ma dobrego składu i dlatego sprzedawca unika podania go. Im chleb ma mniej składników, tym lepiej. Najlepszy składa się tylko z mąki, wody, soli i zakwasu (żytni) lub drożdży (pszenny). Nie powinien mieć substancji zakwaszających (E322, E330) ani skrobi ziemniaczanej, którą dodaje się, by poprawić konsystencję. Jeśli ma dodatek mąki innej niż pszenna, czy...

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

Artykuły na temat: co zrobić z mąki kukurydzianej
  • Kukurydziane żniwa

    Gotowane kolby, popcorn i płatki śniadaniowe to zamorscy przybysze, do których większość z nas zdążyła się już przekonać. Pora poszerzyć wiedzę o tym, co dobrego można zrobić z kukurydzy. Pomysły wykiełkują szybko, gwarantujemy. Wystarczy, że zamiast po całe ziarna sięgniesz po drobną kaszę i ugotujesz polentę. A potem przyrządzisz z nią sałatkę, lasagne albo elegancki deser.

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Placuszki z kukurydza pierwszy raz jedlismy u mojej ciotki w Brandon w Kanadzie... ale to bylo juz 9 lat temu... od tego czasu wracam do nich chetnie,...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • ​Sos teriyaki

    Słynny sos z kuchni azjatyckiej. Możesz zrobić go w domu!

  • Rzodkiewka to bezapelacyjna królowa nowalijek. Przebojem wkracza na nasze talerze wczesną wiosną i gości na nich aż do jesieni. Jakie ma właściwości i co można z niej przygotować, aby nam się nie znudziła? Fot. 123RF/Picsel Rzodkiewka bywa bardzo niedocenianym warzywem. Częściej myślimy o niej jako o dodatku do posiłku niż samodzielnej przekąsce. Tymczasem podgryzanie rzodkiewek może pomóc nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To warzywo w 95% składa się z wody, a co za tym idzie jest...

  • Księga smaków: Kukurydza

    To "złoto Azteków", a także Inków i Majów - w ich kuchni obecna jest od ponad siedmiu tysięcy lat! Majowie wierzyli nawet, że bogowie ulepili pierwszych ludzi z mąki kukurydzianej.

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Warzywne SPA

    ...​Panuje sezon na nowalijki. Możesz wykorzystać je do robienia maseczek. Zachowaj jednak ostrożność. Wiele warzyw zawiera azotany, które mogą podrażnić skórę. Jeżeli twoja skóra nie toleruje świeżych warzyw można wprowadzić zamienniki. Jak to zrobić?

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

Wideo na temat: co zrobić z mąki kukurydzianej
  • Jaka mąka do jakiego wypieku? Mikołaj Rey na tropie

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.

  • Jaka mąka do jakiego wypieku?

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.