• Informacje na temat:

    co zrobic z kluskami które zostały

Przepisy na temat: co zrobic z kluskami które zostały
  • Wszystkie sklepowe słodycze można zrobić w zdrowych wersjach

    ...stanu rzeczy jest cukier... Karolina Gawrońska: Moja książka nosi tytuł "Wegańskie słodycze" i oczywiście jest skierowana do osób, które stosują dietę roślinną. Ale chodziło mi także o to, by stworzyć zdrowsze wersje tradycyjnych słodyczy. Tak, by były odpowiednie dla diabetyków i osób, które nie mogą lub nie powinny spożywać cukru. Zastąpiłam go m.in. suszonymi owocami, ksylitolem, naturalnymi...

  • Ugotowany,niepotrzebny.

  • Dieta bezmięsna - zdrowsza i pobudzająca kreatywność

    ...!", zmieniając dietę od razu zauważymy, że poprawia nam się cera, że zupełnie inaczej wygląda nasza skóra.  - Wiele alergii czy nietolerancji, które mamy, może zniknąć, kiedy odstawimy mięso. Te krowy czy(...) schabowym, ale takiego kotleta można zrobić tak, że trudno go będzie odróżnić od mięsnej wersji. Można zrobić świetny bigos bez użycia mięsa. Są roślinnego pochodzenia substancje zastępujące jajka, które...

  • Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    .... Nadziejesz i potem obsmażasz. W Lembargu dużo ich robiłyśmy, ksiądz miał hodowlę. Najlepsze gołębie to te ledwo dojrzałe, które jeszcze nie wyfruną. Był tu kiedyś gospodarz, który przynosił co tydzień(...) w ósemki. Nadziać kaczkę jabłkami, natrzeć przyprawami, spiąć kuper wykałaczkami. Można obłożyć pozostałymi ósemkami jabłek. W nagrzanym do 180 stopni piekarniku piec do miękkości bez przykrycia, polewając...

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Monika Zamachowska: Moją kulinarną idolką jest babcia Ziuta

    ..., które nie grymasi przy stole. Czasami staram się spełniać zachcianki Zosi i Tomka. Mój mąż uważa natomiast, że nigdy nie powinno pytać się dzieci, co zjedzą, albo, czy czegoś chcą. Po prostu...

  • kilka czynności, które wykonujemy bezsensu. Ja tez mam niektóre dziwne nawyki, ale staram się stosować do tych 8 kroków.

  • Sezon malinowy czas zacząć! Każdy z nas zna smak malin ucieranych z cukrem ale do takiego połączenia przekonał mnie kiedyś mój tata i tak już zostało do dziś :-) Najbardziej smakuje z malin zerwanych samodzielnie bo po pracy czeka nas sama przyjemność :-)

Artykuły na temat: co zrobic z kluskami które zostały
  • Sprzęty i pomysły, które pomogą nie marnować jedzenia

    .... Zostały ci warzywa lub owoce? Nie wyrzucaj ich. Jeśli nie masz ochoty ich jeść, zrób z nich przetwory. To znany od bardzo dawna sposób na przedłużenie "daty ważności" żywności. Jak się okazuje, tradycja ta(...) osobom, które z powodu ciężkiej sytuacji życiowej, nie zawsze mogą sobie na niego pozwolić. Zakupy z listą Żeby ograniczyć ilość wyrzucanej żywności, warto na początku ograniczyć jej nadmierne...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie leniwe również. Być może stąd bierze się przekonanie, że znamy się na włoskiej kuchni. A to nie jest taka prosta sprawa – mówi Bartek Kieżun, autor książki „Italia do zjedzenia”, dziennikarz kulinarny...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Za 3 miesiące zostanie babcią

    Jest radość, ale i dylemat: piosenkarka zastanawia się, czy nie powinna wrócić do USA i być bliżej córki, która na pewno będzie jej potrzebować...

  • Co zrobić by wygrać, jedyną w swoim rodzaju książkę z autografem Roberta Sowy "W poszukiwaniu smaku doskonałego"? Wystarczy, że przez chwile wyobrazisz sobie, że jesteś drugim Tomaszem Leśniakiem - kucharzem reprezentacji polskich piłkarzy i zaproponujesz danie, które sprawi, że nasi piłkarze na chwile zapomną o przegranej w Euro, a na ich twarzach pojawi się błogi uśmiech. Uwaga! Konkurs wyjątkowo przeprowadzony zostanie na Facebooku. Jeśli jeszcze nie jesteś fanem naszego fanpeagu, zostań...

  • Naturalnie smaczne

    Łatwo polubić to miejsce. Wszystko jest tu tak, jak być powinno. Zabytkowe wnętrza zostały urządzone odnowionymi meblami z epoki. Park, choć uporządkowany, idealnie pasuje do krajobrazu. A kucharz, który doświadczenie zdobywał w Londynie i Tokio, zaskakuje gości finezyjnymi daniami z lokalnych produktów. Dla Czytelniczek TS Paweł Dołżonek, szef kuchni w hotelu-pałacu Ciekocinko, ułożył jesienne...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • TOP 5, CZYLI CO ZWIEDZIĆ W MALEZJI – NAJCIEKAWSZE MIEJSCA

    Top 5 - to trochę oklepane, prawda? Ale cóż, Malezja jest ogromna, mieści się na półwyspie i wyspie Borneo, i opisanie całości zajęłoby mi całą książkę :) Tak więc w skrócie, oto moje top 5 miejsc w Malezji, które naprawdę warto zobaczyć, i które na pewno dadzą wam okazję do poznania tego kraju lepiej. Kolejność miejsc w rankingu jest przypadkowa i nie niesie informacji o mojej ocenie...

  • W polskiej kuchni ziemniak jest niemalże świętością. Jemy go pod różnymi postaciami w wielu kombinacjach smakowych. Jednak w ostatnim czasie dobrze nam znane bulwy zyskały sporą konkurencję, gdyż serca Polaków zaczęła podbijać ich słodka odmiana - bataty. Fot. 123RF/Picsel Od dobrze znanych nam kartofli bataty odróżnia nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty,...