• Informacje na temat:

    co zrobić z ciasta francuskiego na słono

Przepisy na temat: co zrobić z ciasta francuskiego na słono
  • Tarta na słono – krok po kroku

    Przepis na jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej.

  • najszybsza przekąska

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    Wyśmienite ciasta Idealny lukier: Aby go przygotować, utrzyj 2 białka z 20 dag cukru pudru. Dodaj 2 łyżki przegotowanej, bardzo zimnej wody i miksuj, aż lukier będzie lśniący i gładki. Kolorowa(...). Ile ciasta do formy? Podczas pieczenia dobrze wyrobiona drożdżowa baba zdrowo rośnie. Dlatego ciastem napełnij foremkę do połowy. Gdy nie masz czasu: Świeże drożdże zastąp suchymi. Nie robi się...

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane(...), użytymi do marynowania (w Grecji mięso przed upieczeniem czy duszeniem zawsze marynuje się w przyprawach i oliwie). Do souvlaków używa się różnego rodzaju mięs. Ale nie tylko. Można je zrobić również...

  • szybkie w wykonaniu w sam raz do kawki ;)

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Pyszna tarta ,można podawać na zimno i na ciepło.Smakuje wyśmienicie,jest delikatna i bardzo sycąca.

  • Palmiers to hiszpańskie lub francuskie ciastka, przypominające swoim kształtem liście palmy (stąd nazwa). Farsz można dowolnie modyfikować, piekąc je na słodko lub słono.

  • Nie ma świąt bez choinki, prawda? U mnie w domu zawsze są dwie – jedna stojąca z bombkami a druga na stole z nadzieniem makowym. Przynajmniej przez krótką chwilę, póki nie zniknie :) Robi się ją bardzo szybko, ponieważ wykorzystuję gotowe ciasto francuskie. Jeśli nie mamy czasu możemy skorzystać również z gotowej masy makowej, ale pewnie większość z Was, tak jak ja, robi również domowe makowce, warto więc takiej masy zrobić więcej.

Artykuły na temat: co zrobić z ciasta francuskiego na słono
  • Z francuskiego ciasta

    Smakołyki z francuskiego ciasta podamy do kawy. A te słone - do czystego czerwonego barszczyku.

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani, łatwo dostępny i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków Ciasto w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu co z nim zrobić. Na szczęście, nasi użytkownicy znają nie jeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego nie straszni będą nam niezapowiedzeni goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą...

  • Ciasto 3 KROLI - francuska tradycja.

    ...w Bordeaux Galette paryska... sklada sie z ciasta francuskiego i nadzienia migdalowego tak zwanej Frangipane... choc i tutaj wiele wersji jest juz dostepnych: z jablkami, z czekolada, z rozowymi(...) wypacza sens tej Galettes des rois... ale coz tradycja jest w ciaglym ruchu, ewoluuje. Jak i zreszta rodzaje tego ciasta... Pierwotnie byla to slodka bulka, pieczona w formie korony z dodatkiem...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...

  • Jak zorganizować filmowy wieczór? Przekąski, gadżety, aranżacja

    Wieczór we dwoje przed telewizorem, rodzinny seans filmowy czy maraton ulubionego serialu w gronie znajomych? Nie mamy wątpliwości, że wszystkie te okazje wymagają wyjątkowej oprawy! Podpowiemy Ci, jak zrobić najlepsze domowe kino. Wyreżyseruj swój własny filmowy wieczór. Zorganizuj przekąski, rekwizyty i wystrój. Do dzieła!

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Sekret Francuzek

    ...wariacji na temat tych wypieków. Można dodać do ciasta orzechy, na przykład migdały, albo zrobić pastę, którą je nadziejemy. Bardzo ciekawym pomysłem jest również przyrządzenie ich na słono, z serem(...) ciastu odpocząć przez 4 do 12 godzin. 5. Aby zrobić 12 zwykłych croissantów, odmierz około 560 g ciasta, resztę przechowaj w lodówce. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Smaki zza miedzy

    ..., oraz cała procedura przygotowania, zapisana w punktach, w formie krótkich poleceń. Dzięki temu podczas gotowania dokładnie wiadomo, co należy zrobić, a żadnego kroku nie da się przeoczyć. Każdy przepis...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...