• Informacje na temat:

    co zrobić z bakłażanów

Przepisy na temat: co zrobić z bakłażanów
Artykuły na temat: co zrobić z bakłażanów
  • Zapiekanka z cukinią i bakłażanem

    Takie jajka można podawać na ciepłe śniadanie lub jako szybkie danie obiadowe. Zamiast cukinii i bakłażanów możesz dodać pieczarki, duszony szpinak albo gęsty sos pomidorowy.

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Musaka z bakłażanem

    ...sera.   5. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż 1/3 bakłażanów. Przykryj połową sosu mięsno-pomidorowego, ułóż warstwę bakłażanów i przykryj resztą sosu. Połóż ostatnie plastry bakłażana i polej...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • BAKŁAŻAN FASZEROWANY CZARNYM RYŻEM

    Czarny ryż... niebo w gębie! Lekko orzechowy posmak, niepowtarzalny... pyszny! W połączeniu z fasolą i bakłażanem zrobił się z tego całkiem sycący i wartościowy posiłek.

  • Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, wyjątkowy smak,a do tego jest bardzo zdrowe. Jeśli do tej pory bakłażany nie gościł zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Tosty z bakłażana i o gotowaniu w tym tygodniu

    ...i brzoskiwnie zalewają już rynek tyle że są z Hiszpani, a my czekamy na te francuskie bo są po prostu lepsze. Są już też melony – mniam… W tym tygodniu na moim stole sporo warzyw południa: bakłażanów, cukini...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Łódeczki nadziewane mięsem

    Łódeczki z bakłażanów urozmaici twój jadłospis. Możesz zaserwować je jako obiad, ale także jako przekąskę.

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

Wideo na temat: co zrobić z bakłażanów
  • Wegańskie curry z bakłażanem - jak je zrobić?

    Curry to tradycyjny sposób przyrządzania dań kuchni indyjskiej, którymi zachwycił się cały świat! Pyszne, adaptowane do wielu innych kuchni narodowych, mają przeróżne formy i łączą najróżniejsze ze sobą smaki! Tym razem przygotowaliśmy dla was wegańską formę tej przepysznej potrawki - poznajcie nasz przepis na wegańskie curry z bakłażanem w roli głównej. To propozycja, która zasmakuje również tym, którzy dotąd nie przepadali za niemięsnymi daniami.

  • Przepis na bakłażana w sosie sojowym

    Bakłażan może być doskonałą podstawą do przyrządzenia znakomitego, smacznego i aromatycznego dania obiadowego, które swoim zapachem i wyglądem zachęci każdego! Zwarty, pięknie fioletowy bakłażan, gotowany w kawałkach i podawany z sosem sojowym, w wyrazistym sosie z cebuli i z sezamem, będzie wyśmienitą potrawką, która świetnie sprawdzi się jako obiad do pracy. Zrobicie go w kilka chwil!

  • Bakłażany z orzechami

    W Gruzji podaje się ogromne ilości przekąsek takich, jak roladki z bakłażana nadziewane pastą z orzechów. Danie, które zrobi furorę na każdym przyjęciu!