• Informacje na temat:

    co zrobić jak bigos jest za slony

Przepisy na temat: co zrobić jak bigos jest za slony
  • Śliwka na świątecznym stole

    Mało jest w kuchni produktów, które mają tak szerokie zastosowanie jak śliwka. Pasuje zarówno do dań słodkich i słonych. Można ją dodać do świątecznych potraw albo wyczarować z niej jadalne prezenty.

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Stworzyłam mój własny mix sałatowy, a raczej warzywno-sałatowy, bo nie żałowałam w nim sobie marchewki, ani czerwonego buraczka i rzecz jasna wzbogaciłam go sobie o liście szpinaku. Mix wyszedł rewelacyjnie, fajnie wygląda, cieszy oko i jest pyszny i chrupiący. Ja używam go dosłownie do każdego posiłku; na kanapkę, do obiadu jako dodatek lub jako danie główne zależy na co mam ochotę.

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Żeby otrzymać taki efekt trzeba przygotować ganache, czyli nic innego jak połączenie śmietanki i czekolady.

  • Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

  • Jest wiele przysmaków, które można jeść pod koniec miesiąca bez obaw, że "pojadą nam" po portfelu.

  • każdy ma swój przepis na bigos a ja podaję swój :))

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Zrobienie samodzielnie masy makowej to coś, czego wiele osób się obawia i wydaje się to im nieziemsko trudne i pracochłonne, wobec czego kupują gotowca w puszkach. A zupełnie niesłusznie, bo masa makowa wcale nie jest jakaś wymagająca. Jest to bardzo proste i w godzinkę będziemy mieli całość z głowy. A taka domowa masa nie ma tyle cukru i mamy wpływ na bakalie, jakie się w niej pojawią: czy będzie to więcej orzechów, skórki pomarańczowej, czy też same rodzynki i migdały - nikt nic nie narzuca...

Artykuły na temat: co zrobić jak bigos jest za slony
  • Świąteczna tradycja - co nam daje, w czym nas ogranicza

    Spotkanie przy wspólnym stole. Dla niektórych to cudowne, magiczne chwile. Dla innych koszmar. Jak pogodzić swoje potrzeby, chęci i niechęci. Jak się odważyć zrobić coś innego?

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • W życiowej roli

    ..., a czasem weryfikuje nasze wyobrażenie o małżeństwie. Jaką żoną jest Polka? Pięć historii kobiet dowodzi, że „wszystko płynie”. Zmieniają się role, poglądy, układ sił. Coś jednak jest pewne: to, że nie ma jednego modelu szczęścia i że najważniejsza jest miłość.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Specjalne diety na kobiece dolegliwości

    Skuteczne leczenie wielu chorób zależy często od tego, jak się odżywiasz. Stosując odpowiednią dietę, możesz nie tylko uniknąć wielu dolegliwości, ale też przyspieszyć powrót do zdrowia lub zahamować rozwój choroby.

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...

  • Najczęstsze błędy w diecie

    ...grona. Jeśli tak jest, głowa do góry! Podpowiemy ci, jak możesz się ich pozbyć. Na takie zmiany nigdy nie jest za późno. Lepiej wprowadzić je teraz, gdy brzdąc jest jeszcze mały, niż w ogóle tego nie(...) problemy ciebie nie dotyczą, karm piersią jak najdłużej. Twoje mleko jest pod każdym względem wyjątkowe. Znajdują się w nim wszystkie wartościowe składniki (witaminy, sole mineralne, enzymy), których...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Najczęstsze błędy w diecie

    ...grona. Jeśli tak jest, głowa do góry! Podpowiemy ci, jak możesz się ich pozbyć. Na takie zmiany nigdy nie jest za późno. Lepiej wprowadzić je teraz, gdy brzdąc jest jeszcze mały, niż w ogóle tego nie(...). Jednak jeśli takie problemy ciebie nie dotyczą, karm piersią jak najdłużej. Twoje mleko jest pod każdym względem wyjątkowe. Znajdują się w nim wszystkie wartościowe składniki (witaminy, sole mineralne...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy, na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas...