• Informacje na temat:

    co zrobic gdy mielony jest za pieprzny

Przepisy na temat: co zrobic gdy mielony jest za pieprzny
  • No właśnie. Rarytas, dla wielu smak dzieciństwa, dla wielu coś nieosiągalnego. W działach ze sprzętem kulinarnym znajdziemy patelnie, pędzelki, foremki do wykrawania, okrągłe tortownice, silikonowe keksówki, foremki na muffinki w mniej lub bardziej tradycyjnym wydaniu, łyżki do lodu, foremki na lód, czekoladki i inne cudeńka. Nigdzie nie ma foremek do rurek, czy do orzeszków. Trzeba zamawiać przez internet… albo i nie. Zwiedziłam całe miasto wojewódzkie, sklepy mniejsze i większe – i nic....

  • Nasze babcie mówiły nam by nie wyjmować biszkoptu z piekarnika dopóki nie wystygnie. To mit. Można, a nawet trzeba, inaczej. Przedstawiona przeze mnie metoda jest "naukowa" i działa bezbłędnie.

  • Ugotowany,niepotrzebny.

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Ciasto, z którego tworzy się te rogaliki jest niepowtarzalne. Receptura, którą odnalazłam pośród książek kucharskich z lat 20 wydała mi się wyjątkowo ciekawa... i odrobinę szalona. Nie spodziewając się, że upichcę za jej przyczyną coś, co przypominałoby rogale, zabrałam się jednak ochoczo za eksperymentowanie. Efekt przerósł moje oczekiwania. Rogale są jednocześnie puszyste, pachnące ciastem drożdżowym oraz... kruche! Smakują wybornie, a ich nieporównywalna z żadnym innym wypiekiem...

  • Kilka rad, które spowodują, że Wasze serniki będą idealnie upieczone. Jak przygotować składniki, w jakiej temperaturze piec i jak studzić po upieczeniu.

  • Ot baba! Klasyczna, puszysta, maślana baba. Niby nic niezwykłego w takiej babie nie ma, ale jakże ona urocza i pyszna ze szklanką zimnego mleka lub gorącej herbaty. Wbrew pozorom dobre ciasto drożdżowe nie jest wcale takie proste do upichcenia. Ten przepis ma ponad 60 lat i byłam go bardzo ciekawa. Teraz wiem, że z pewnością jeszcze do niego wrócę, zaczem i Wam polecam!

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Przewodnik po rodzajach, właściwościach i zastosowaniu mąk.

Artykuły na temat: co zrobic gdy mielony jest za pieprzny
  • Teoretycznie każdy z nas wie, że woda jest nam niezbędna do życia, jednak praktyka pokazuje, że mimo to pijemy jej zbyt mało. Czy wiecie czym tak naprawdę grozi nam odwodnienie? Pierwsze objawy odwodnienia bywają przez nas bardzo często ignorowane, tymczasem jest to bardzo niebezpieczny stan, który może zagrażać naszemu zdrowiu. Badania wskazują, że nawet jednoprocentowy spadek ilości wody w organizmie jest odczuwalny, alarmujące objawy pojawiają się, gdy wskaźnik ten przekroczy 3% masy...

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...

  • Wszystko wskazuje na to, że pogoda spłatała nam wyjątkowo niemiłego figla. Zapowiadaliśmy otwarcie sezonu grillowego, podsuwaliśmy pomysły na plenerowe biesiady, a póki co za oknami deszcz. Fot. 123RF/Picsel Zamiast siedzieć z nosami zwieszonymi na kwintę i poddawać się deszczowej aurze pomyślmy co zrobić, by uratować długi weekend. Przede wszystkim nie rezygnujmy ze spotkań towarzyskich. Z wypadu za miasto raczej nici, ale deszcz to jeszcze nie koniec świata. Obdzwaniamy zatem znajomych,...

  • Teoretycznie każdy z nas wie, że woda jest nam niezbędna do życia, jednak praktyka pokazuje, że mimo to pijemy jej zbyt mało. Czy wiecie czym tak naprawdę grozi nam odwodnienie? Pierwsze objawy odwodnienia bywają przez nas bardzo często ignorowane, tymczasem jest to bardzo niebezpieczny stan, który może zagrażać naszemu zdrowiu. Badania wskazują, że nawet jednoprocentowy spadek ilości wody w organizmie jest odczuwalny, alarmujące objawy pojawiają się, gdy wskaźnik ten przekroczy 3% masy...

  • Włosi potrafią podawać espresso na różne sposoby. Na przykład espresso coretto pije się z odrobiną alkoholu. Fot. 123RF/Picsel Według legend kawę wynaleźli etiopscy mnisi. Napój miał im pomóc przetrwać, długie, nocne modlitwy. Jednak historyczne przekazy mówią, że początki wykorzystywania kawy znajdujemy na Bliskim Wschodzie. Niemiecki podróżnik Leonard Rauwolf, podróżując po tamtejszych krajach zebrał ziarna kawy i sprowadził je do Europy. Smak kawy, tak go zachwycił, że dokładnie opisał...

  • Charakterystyczne zielone warzywa, przypominające kalafiory, zrobiły na naszych stołach imponującą karierę. Najpierw wyparły same kalafiory jako jarzynę do obiadu, by następnie rozgościć się w garnkach z zupą, w makaronach, misach sałatkowych... Gdzie jeszcze można je spotkać i za co je tak kochamy? Fot. 123RF/Picsel Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, zwane także kapustą szparagową. Pochodzą z Cypru, a hodujemy je już od trzech tysięcy lat. Największą popularnością cieszyły się, i...

  • Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę. Fot. 123RF/Picsel Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne warstwy żółtym serem. Fritaty z kolei powstają...

  • Przyjmujesz leki zgodnie z zaleceniem lekarza? Warto wiedzieć, że nie tylko porady specjalistów gwarantują nam ich skuteczność i bezpieczne zażywanie. Duży wpływ na działanie lekarstw ma również stosowana przez nas dieta. Czego zatem nie powinniśmy jeść, aby uniknąć niepożądanych objawów w trakcie farmakoterapii? Produkty, które zwykle uznajemy za wartościowe i zdrowe, w połączeniu z niektórymi lekarstwami mogą okazać się niebezpieczne dla naszego organizmu. Aby nie zaszkodzić sobie podczas...

  • Nasz konkurs pokazał, że wegetarianizm to nie tylko chwilowa moda. To skarbnica smaków, barw i aromatów, a przy tym sposób by utrzymać organizm w wyśmienitej formie. Nadesłaliście wiele inspirujących odpowiedzi, za które ogormnie dziękujemy. Jednak wybrać mogliśmy tylko trzy spośród nich. Po wielu godzinach burzliwych rozmów, zadecydowalismy, że wspaniałe książki z wegetariańskimi przpisami trafią do: Pani Katarzyny Ze względu na hipercholesterolemię rodzinną zmuszona byłam wyeliminować z...

  • Jest nas ponad półtora tysiąca. Lubimy gotować i lubimy spędzać ze sobą czas. Dołączycie? Fot. 123RF/Picsel Naprawdę warto polubić smakerowy profil na Facebooku!   Wiele osób zaczyna swój dzień od sprawdzenia Facebooka. Lubimy wiedzieć co dzieje się u naszych znajomych, lubimy też wiedzieć co nowego w naszych ulubionych serwisach. Także Smaker ma swój profil na Facebooku - tzw. fan-page. Co w praktyce oznacza polubienie naszego profilu?   Danie dniaCodziennie w serwisie wyróżniamy jedno danie...