• Informacje na temat:

    co zrobić gdy barszcz jest za słodki

Przepisy na temat: co zrobić gdy barszcz jest za słodki
  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...seksbomba! Kocham tradycję, ale w nowym wydaniu - Lubię wychodzić poza schemat. Również taki, który każe myśleć, że kobieta przy garnkach jest nieatrakcyjna, zmęczona i nudna. Gdy gotuję, jestem(...). - Mogłabym ważyć jeszcze mniej, gdyby nie pewna słabość. Jestem wprost uzależniona od ciast! Kocham je robić i... jeść. Na niedzielę piekę dwa lub trzy, bo nigdy nie mogę się zdecydować, na które mam...

  • No właśnie. Rarytas, dla wielu smak dzieciństwa, dla wielu coś nieosiągalnego. W działach ze sprzętem kulinarnym znajdziemy patelnie, pędzelki, foremki do wykrawania, okrągłe tortownice, silikonowe keksówki, foremki na muffinki w mniej lub bardziej tradycyjnym wydaniu, łyżki do lodu, foremki na lód, czekoladki i inne cudeńka. Nigdzie nie ma foremek do rurek, czy do orzeszków. Trzeba zamawiać przez internet… albo i nie. Zwiedziłam całe miasto wojewódzkie, sklepy mniejsze i większe – i nic....

  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Przynajmniej raz w tygodniu jadamy coś smażonego. Odwiecznym problem jest pryskający tłuszcz. Co zrobić by nas nie oparzył podczas smażenia?

  • Zawsze kiedy gotuję rosół zostaje mięso i dlatego też dokładam kilka składników i mam pasztet.

  • Z racji, iż ceny masła w ostatnim czasie kolosalnie poszły w górę, coraz większa liczba osób decyduje się robić masło samemu, w domowych warunkach. Jednak jak się za to zabrać?

  • Uwielbiam pić kawę w dobrym towarzystwie i czuć jak moje kubki smakowe rozpieszcza pyszny deser. Kawa i sernik to dla mnie połączenie idealne, a "Słodki tercet" z kakaowym spodem i bardzo delikatną pianką z kokosem sprawia, że jesienne popołudnie staje się o wiele przyjemniejsze, nawet gdy za oknem jest pochmurno i zimno. Takie połączenie to najlepszy sposób na jesienną chandrę. Poprawa humoru murowana! :D

  • Przepis wart wypróbowania: "Jak zrobić soki z owoców?"

  • Żeby otrzymać taki efekt trzeba przygotować ganache, czyli nic innego jak połączenie śmietanki i czekolady.

Artykuły na temat: co zrobić gdy barszcz jest za słodki
  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Elżbieta Dzikowska: To, co najlepsze, dopiero przede mną

    Gdy w czasach PRL wraz z Tonym Halikiem opowiadała w Telewizji Polskiej o swoich podróżach do krajów, w których rósł pieprz i wanilia, miliony Polek marzyły: "Chciałabym choć raz pojechać z mężem w świat, tak jak ona". Dziś Elżbieta Dzikowska ma 76 lat i nie zwalnia tempa. Wciąż podróżuje i właśnie wydała kolejną książkę. Nam zdradziła, skąd czerpie pozytywną energię i jak to się stało, że...

  • Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje gotowych barszczy – poczynając od zakwasów, przez koncentraty, aż po ekspresowe barszcze instant. Co tak naprawdę znajdziemy w opakowaniach tych produktów? Specjalnie dla was przeanalizowaliśmy ich etykiety. Wyniki są naprawdę zaskakujące. Barszcz czerwony jest potrawą, która pojawia się na niemal każdym wigilijnym stole. To niekwestionowany symbol Bożego Narodzenia, stanowiący również cenne źródło wielu witamin. Ideałem jest ten przygotowany...

  • Magda Gessler: Tylko mnie kochaj

    ...ludzi spojrzeniem, głosem, prezentami, a przede wszystkim tym, jak karmi. Ostra. Popłoch, który sieje w programie Kuchenne rewolucje, nie jest kwestią reżyserii, a mocne słowa na wizji są jej własne. To jaka jest Magda G.?

  • Zdradź nam swój sekret na udaną drożdżową babkę i wygraj jedną z ośmiu fantastycznych książek Mistrza Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" Święta wielkanocne już tuż, tuż... Niebawem na naszych stołach zagoszczą kolorowe mazurki, serniki i babki. Jeśli masz sprawdzone triki, dzięki którym drożdżowa babka zawsze idealnie wyrasta i doskonale smakuje, podziel się nimi za pomocą formularza konkursowego, a być może, to właśnie do Ciebie trafi książką Mistrza Pawła Małeckiego.   Konkurs zakończony....

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    Katarzyna Błażejewska-Stuhr - dietetyk kliniczny i psychodietetyk, autorka książek o odżywianiu 1.  Zrób mniejsze zakupy. Gdy jedzenia jest za dużo, ciężko się oprzeć, żeby go nie zjeść, albo żal(...) wigilią. Choć Kościół od lat tego nie nakazuje, w wielu rodzinach nadal panuje zwyczaj, że do kolacji niczego się nie je. A gdy człowiek siada do stołu około 17, jest tak głodny, że "futruje" do oporu...

  • Teoretycznie każdy z nas wie, że woda jest nam niezbędna do życia, jednak praktyka pokazuje, że mimo to pijemy jej zbyt mało. Czy wiecie czym tak naprawdę grozi nam odwodnienie? Pierwsze objawy odwodnienia bywają przez nas bardzo często ignorowane, tymczasem jest to bardzo niebezpieczny stan, który może zagrażać naszemu zdrowiu. Badania wskazują, że nawet jednoprocentowy spadek ilości wody w organizmie jest odczuwalny, alarmujące objawy pojawiają się, gdy wskaźnik ten przekroczy 3% masy...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...śląskie danie, czyli roladę mięsną z kluskami i modrą kapustą. Mam wrażenie, że w klasztorze przeżywanie tego momentu przejścia z okresu karnawału w Wielki Post jest wciąż bardzo intensywne. We wtorek jest wystawienie Najświętszego Sakramentu, a potem zabawa do północy. Ta godzina dwunasta w nocy jest tak ważna? Siostra Anastazja: - Oczywiście. Tuż po północy zaczyna się przecież Środa...

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne części pokarmów,...