• Informacje na temat:

    co zrobic by miso w sosie bylo miekkie

Przepisy na temat: co zrobic by miso w sosie bylo miekkie
  • Czasem zdarza się, że kupując nawet świeżą rybę czuć ją mułem, szlamem itp . - po prostu ryba brzydko pachnie. jest kilka sposobów by pozbyć się tego "zapaszku".

  • Przynajmniej raz w tygodniu jadamy coś smażonego. Odwiecznym problem jest pryskający tłuszcz. Co zrobić by nas nie oparzył podczas smażenia?

  • Połączenie warzyw i kurczaka czyli to co wszyscy lubią w troche innej wersji:)

  • pyszne kruche ciasteczka ;)

  • Ekspresowe w przygotowaniu, miękkie i pulchne pierniki. Z ciastem łatwo się współpracuje, drożdże nie są wcale wyczuwane. Polecam :-)

  • Zupa miso – jedno z klasycznych dań kuchni japońskiej. Jest smaczne i łatwe do zrobienia. Przepis na miso podawałem już wcześniej, dziś lekka wariacja na temat, bo sposobów na przygotowanie miso jest tyle, co mieszkańców Tokio. Ważna jest baza, a wkład zależy od Waszej fantazji.

  • Pyszna sałatka łatwa w wykonaniu.

  • sałatka powstała z produktów które akurat miałam - wyszła całkiem niezła polecam

  • Aromatyczna, niezwykle zdrowa i zachwycająca smakiem zupa azjatycka z makaronem.

  • Wciąż mentalnie siedzimy w kuchni azjatyckiej. I nie zmieniła tego zeszłotygodniowa – udana – wizyta w Rzymie. Wieczne miasto zaskakiwało nas pozytywnie na każdym kroku, mimo falstartu w postaci strajku Lufthansy i krakowskich mgieł. Tam objadaliśmy się pyszną pizzą na wynos pijąc tanie wino. W Krakowie gotujemy noodles i azjatyckie rosoły. Dziś przepis na japońską zupę miso (miso-shiru).

Artykuły na temat: co zrobic by miso w sosie bylo miekkie
  • Ramen: Japoński bulion

    ...mieszany, w którym ziemia spotyka się z morzem. Często jest przyprawiony sosem sojowym lub pastą miso (robi się ją ze sfermentowanego ryżu, soi lub pszenicy), i/albo posypany siekaną kolendrą, szczypiorkiem, suszonymi wodorostami, menmą (fermentowanymi w laktozie kiełkami bambusa).  Niemal każdy region w Japonii ma odrębną odmianę ramenu, od tonkotsu z Kiusiu (na bazie wieprzowiny) do ramenu miso...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Przepis na święta

    Pastele okrzyknięto przebojem wiosny. Ale Marta i Darek już wiele lat temu uwierzyli w dobrą moc delikatnych kolorów. Dlatego ich podwarszawski dom jest pełen rozbielonych fioletów, zieleni i różów. Do wielkanocnego śniadania gospodarze z trójką dzieci zasiądą w liliowym salonie. Biały obrus i zastawa to nawiązanie do tradycji. A różowe zające? Cóż, te umykają świątecznym regułom. Podobnie jak menu: pasztet z soczewicy i marchwi, tarta z kozim serem, śledzie w oleju lnianym... Utwór...

  • Co zrobić, by jak najdłużej wyglądać młodo – z pewnością wielu z was zadaje sobie to pytanie. Okazuje się, że nie musimy korzystać z usług dobrej wróżki ani chirurga plastycznego. Wystarczy, że włączymy do swojej diety kilka produktów. Młody wygląd, gładka i jędrna skóra pozbawiona zmarszczek - to marzenie wielu osób. Czy jest możliwe do zrealizowania? Czas płynie nieubłaganie, jednak dzięki odpowiedniej diecie, możemy nieco zmniejszyć oznaki jego przemijania. Naukowcy już od bardzo dawna...

  • Nasze czytelniczki przetestowały Multicookery

    Jakie są ich opinie?

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Wraz z piękną, przeplataną ulewami, pogodą - naszymi miastami, miasteczkami i wioskami zawładnęły komary. Bronimy się przed tą plagą olejkami, aerozolami, moskitierami, a czasem nawet rzucamy zaklęcia, których nie wypada cytować. Czy nasza dieta może mieć wpływ na ilość ukąszeń? Fot. 123RF/Picsel   Są ludzie, którzy komarom smakują bardziej, są tacy którzy smakują mniej. Babcine mądrości mówią, że najsmaczniejsze są dzieci, bowiem mają słodką krew, ale tak naprawdę o atrakcyjności dla letnich...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. O tym, jak ważne są okoliczności, w których spożywamy posiłki, nie trzeba nikogo przekonywać. Jak i o tym, że forma ich podania jest równie istotna. Fot. 123RF/Picsel Badania psychologów potwierdzają bowiem, że jemy wszystkimi zmysłami. Warto pamiętać o tym zwłaszcza w kontekście kształtowania pozytywnych wzorców żywieniowych u dzieci. Czym jest comfort food? Smak magdalenki zanurzonej w herbacie przywołał wspomnienia, które stały się...