• Informacje na temat:

    co zamiast melasy

Przepisy na temat: co zamiast melasy
  • zielono-czerwono mi !!!!

  • Zaskocz bliskich i zrób, zamiast tradycyjnych uszek małe pierożki. Jest to bardzo prosty przepis.

  • Rano ważne jest by uzupełnić glikogen i dostarczyć energi na cały dzień. Wszyscy robia juz potrawy świątecfzne, a ja do świąt trzymam diete :)

  • Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.

  • Ciastek mamy w sklepach mnóstwo, ja stawiam na własnoręcznie zrobione a ile zabawy...ci którzy lubią piec wiedzą o czym mówię, pasja i pomysły potrafią stworzyc cuda.....

  • Przepis wart wypróbowania: "Focaccia zamiast kanapki"

  • Pyszna i sycąca!

  • Zdrowe placuszki zastępujące pieczywo .Jest to wersja tzw "proziaków" zmieniona tak aby miała niski indeks glikemiczny.Jeżeli komuś nie zależy na niskim IG może użyć dowolnej mąki oraz cukru zamiast ksylitolu.

  • Te pyszne pomarańczowe ciasteczka zastąpią nam jeden ze świątecznych mazurków. Soczyste, nie za słodkie (a przynajmniej nie tak słodkie, jak tradycyjny mazurek), idealne. Ciasto piecze się na większej blaszce i zaraz po upieczeniu kroi w nieduże kostki. Takie w sam raz na dwa kęsy. Potrzebne są czerwone sycylijskie pomarańcze, ale oryginalny przepis, który mnie zainspirował – przewiduje użycie różowych grejpfrutów. Jeśli więc nie masz czerwonych pomarańczy, z powodzeniem możesz zastosować...

Artykuły na temat: co zamiast melasy
  • Gorzki smak cukru

    Warto częściej sięgać po owoce, zamiast po słodycze. Skorzysta na tym nie tylko figura, ale też zdrowie!

  • Waży około 1-2 kg. Pod grubą skórką kryje przepyszny, soczysty miąższ. Dla miłośników tego owocu mamy dobrą wiadomość: ananas jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jakie właściwości mają ananasy? / fot. 123rf.com   Ananas pod mikroskopem 100 gramów ananasa to zaledwie 50 kcal, a równocześnie prawie 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wśród ważnych witamin, które zawiera ten słodki owoc, są także witaminy z grupy B, które pełnią istotną rolę w przemianie materii i walce ze...

  • Jakie warzywa do wypieków?

    ...błonnika i wchłania więcej płynu, co przy wypiekach z utartych warzyw, które wydzielają więcej soku, chroni przed powstaniem zakalca. Z kolei zamiast cukru używam aromatycznego miodu, syropu klonowego, stewii lub melasy. Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna, ekspert Rewii...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Jak pokonać anemię?

    ...w niej chlorofil ułatwia jego wchłanianie.  Napój z melasy buraczanej Do dwóch łyżek tego odżywczego syropu z buraków dodaj garść malin (np. mrożonych) i 5 plasterków cytryny. Wymieszaj, rozgniatając owoce. Zalej je litrem ciepłej wody, zamieszaj i popijaj w ciągu dnia. Melasę, działającą krwiotwórczo, możesz także stosować zamiast białego cukru do gotowania, wypieku ciast czy słodzenia kawy...

  • Melasa w jest zdecydowanie mniej popularna od cukru, jednak z powodzeniem może go zastąpić w naszej diecie. Jest równie słodka, przy czym stanowi zdecydowanie zdrowszy wybór, za który nasz organizm z pewnością nam podziękuje. Fot. 123RF/Picsel Czy wiesz ile cukru spożywasz każdego dnia? Prawdopodobnie jest to znacznie więcej niż te dwie łyżeczki, które wsypujesz do porannej kawy. Znajdziemy go niemal wszędzie - w kupnych przekąskach, sałatkach i napojach. Na nasze nieszczęście, w kwestii...

  • To nie tylko drobne kryształki

    ...zawdzięcza melasie (syrop), która nie jest usuwana, jak podczas produkcji białego cukru. Im więcej melasy, tym ciemniejszy kolor cukru trzcinowego.  Mamy kilka jego odmian, np. Demerara, Muscovado. Ale uwaga(...) cukier wanilinowy. Zamiast wanilii, należącej do najdroższych przypraw, do cukru dodawana jest wanilina - syntetyczna substancja o armacie wanilii.Prawdziwy cukier waniliowy najlepiej zrobić samemu...

  • Agrest nie należy do najbardziej popularnych owoców, a szkoda bo kryje w sobie mnóstwo witamin. Możecie też wyczarować z niego przepyszne dania, które zachwycą waszych gości. Fot. 123RF/Picsel Zamiast suplementów diety, które mają zapewnić nam zdrowe oczy, piękną cerę i szczupłą sylwetkę, warto sięgnąć po naturalne bogactwo witamin kryjące się w owocach agrestu - zwłaszcza, że sezon w pełni! Dla odchudzających się Osoby odchudzające się powinny wprowadzić agrest do swojej diety. 100 gram tego...

  • Biały cukier - nie krzepi!

    ...herbaty w klimacie bardzo gorącym i ekstremalnie suchym. Tak właśnie stosują go Arabowie na pustyni. Zamiast niego medycyna chińska zaleca używanie w rozsądnych ilościach miodu, syropu trzcinowego, nierafinowanego cukru brązowego, syropu klonowego, melasy. Nie należy więc rezygnować ze słodkie go, ale zwrócić uwagę na kwestie wyboru i umiaru. Szukajmy słodkiego smaku, ale koniecznie ze...

  • Kakao nie bez powodu nazwane zostało przez Linneusza "theobroma" - napojem bogów. Z jego właściwości korzystali już Olmekowie i Majowie, wierząc w jego moc jako afrodyzjaku. Kakao było w swojej historii nawet środkiem płatniczym. Co wiemy o kakao w XXI wieku? Fot. 123RF/Picsel Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych. Kakao...