• Informacje na temat:

    co ugotować ziemniaki kiełbasa

Przepisy na temat: co ugotować ziemniaki kiełbasa
  • Zapiekanka z musem, kiełbasą i jabłkami

    Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i zmiażdż praską do ziemniaków, uważając, żeby nie było grudek.

  • Kasztany jadalne to przysmak, którego nie mogą odmówić sobie Włosi czy Francuzi. Papierowe rożki wypełnione gorącymi kasztanami są tam nieodzownym elementem jesiennych spacerów. Podaje się je jako oddzielną przekąskę bądź jako ciekawy dodatek do dań. Specjał ten znajdziemy również w stolicy Polski. Sezonowy owoc pełen witamin, który smakuje i sprawdza się w wielu potrawach wprowadzają do swojego menu kolejne restaurajce

  • Kartoflane krokieciki z kiełbasą

    Składniki: 1 kg ziemniaków 5 jajek ok. 10 dag mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag kiełbasy 1/3 pęczka posiekanego szczypiorku 2-3 łyżki gęstej śmietany sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przygotowanie: 1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedź je i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę...

  • Wracasz zmęczony z pracy. Jesteś głodny, ale dopiero wstawiłeś ziemniaki. Jest sposób by przyspieszyć ich gotowanie.

  • ​Pikantna zapiekanka z ziemniaków

    ...ziół prowansalskich 1 puszka kukurydzy konserwowej (425 ml) 250 g kiełbasy parówkowej 150 g sera gouda Chili do dekoracji Przygotowanie: Groszek rozmrozić. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju. Oprószyć cukrem i chili, przesmażyć. Wlać pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Gotować 15 minut. Ziemniaki odcedzić...

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

  • Frittata z ziemniakami i chorizo

    Składniki: 4-5 większych ugotowanych ziemniaków (najlepiej  uniwersalnych, typu B) 2 większe cebule olej roślinny  paprykowa kiełbasa (najlepiej chorizo, ale może być również inna, np. paprykowe salami) 5-6 średnich jajek  sól, świeżo mielony pieprz do smaku ewentualnie świeża natka pietruszki lub szczypiorek jako dodatek. Sposób przygotowania: Ziemniaki pokrój na grube...

  • Dzisiaj trochę teorii na początek dnia. Niby rzecz banalna, a jednak wiele osób nie wie o tym sposobie przyrządzania dzięki któremu zmienia się aromat :)

  • Pikantny gulasz

    Sposób przygotowania 1. Mięso pokrój w plastry, a te w kostkę. 3 łyżki oleju połącz z majerankiem i mieloną papryką. Natrzyj mięso. Fasolkę oczyść, ziemniaki obierz, pokrój. Osobno ugotuj je (10 min(...). Duś 10 min. 2 4. Tymianek opłucz, posiekaj. 1/3 wrzuć do gulaszu. Dołóż obgotowane ziemniaki, ew. dopraw solą i uzupełnij wodę, która wyparowała. Duś 10 min. Posyp resztą tymianku, dodaj śmietanę.

  • Pyszna sałatka łatwa w wykonaniu.

Artykuły na temat: co ugotować ziemniaki kiełbasa
  • Ziemniaki nadziewane jajecznicą z chorizo

    Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Kroimy warzywa w cienkie paski, kiełbasę w małe kostki(...) razem z masłem i smażymy, aż jaja się zetną. Ugotowane, ale jeszcze ciepłe ziemniaki nacinamy wzdłuż i lekko rozchylamy. Wypełniamy jajecznicą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym żurem....

  • Dobre pomysły na kiełbasę

    .... Dołożyć kiełbasę. Gotować ok. 25 minut. Dodać żurek, doprowadzić do wrzenia, zdjąć i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Śmietanę zmiksować z mąką, wlać do zupy. Jajka ugotować na twardo. Białą kiełbasę(...) masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mąka i masło do przygotowania formy. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na plasterki i blanszować w lekko osolonym wrzątku ok. 8-10 minut...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Pyszności z kiełbasą

    Kapuśniak z kiełbasą Składniki na 4 porcje: 40 dag kiszonej kapusty, 20 dag wędzonej cienkiej kiełbasy, 20 dag wędzonego boczku, marchew, pietruszka, seler, cebula, 4 ziemniaki, 3 listki laurowe(...): ziemniaki i cebulę w kostkę, pietruszkę, marchew i seler - w słupki. W garnku zagotuj sześć szklanek wody (1,5 litra). Wrzuć marchew, pietruszkę i seler, dodaj listki laurowe, pieprz i ziele angielskie...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Ziemniaczane zapiekanki

    Można je przyrządzić na wiele sposobów. Zapiekać surowe lub już ugotowane ziemniaki...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Zapiekanka ziemniaczana

    Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, pokroić w plasterki. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki, posolić, przesmażyć. Papryki umyć, wydrążyć...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...