• Informacje na temat:

    co ugotować z kalafiora i łososia

Przepisy na temat: co ugotować z kalafiora i łososia
  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    .... Włóż pod zimną wodę, natnij skórki i ściągnij je. Pokrój w ósemki i dodaj do sałaty. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i dodaj do całości razem z plasterkami ogórka i oliwkami.  2. Łososia skrop(...) i tymiankiem. Podawaj z pieczywem czosnkowym.   Sposób przygotowania 1. Kalafiora pokrój. Wymieszaj oliwę z solą, pieprzem ziołowym, wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, cukrem pudrem i szczyptą...

  • Kasztany jadalne to przysmak, którego nie mogą odmówić sobie Włosi czy Francuzi. Papierowe rożki wypełnione gorącymi kasztanami są tam nieodzownym elementem jesiennych spacerów. Podaje się je jako oddzielną przekąskę bądź jako ciekawy dodatek do dań. Specjał ten znajdziemy również w stolicy Polski. Sezonowy owoc pełen witamin, który smakuje i sprawdza się w wielu potrawach wprowadzają do swojego menu kolejne restaurajce

  • Ryba na zielonym posłaniu

    Składniki: 80 dag filetu z łososia (ew. innej morskiej ryby) 1 kg szpinaku 3 ząbki czosnku 20 dag serka ricotta 2-3 połówki suszonych pomidorów oliwa i masło klarowane do smażenia  Na piure kalafiorowe: 1 kalafior 2 ziemniaki 3 łyżki masła 150 ml mleka  gałka muszkatołowa sól, pieprz słodka papryka w proszku Przygotowanie: 1. Filety opłucz, osusz, pokrój na porcje...

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...-6 łyżek octu winnego -po łyżeczce grubej soli, pieprzu, musztardy -łyżka miodu -olej -pęczek koperku -50 dag fileta z łososia -30 dag pomid. koktajl. -10 dag liści młodego szpinaku Jak przygotować(...) i kalafiorem - 1/2 główki kalafiora -20 dag grubszych plasterków pieczonej polędwicy wołowej -żółta, czerwona i zielona papryka -15 dag pomidorków koktajlowych -3 większe dymki -łyżka posiekanego koperku...

  • Dzisiaj trochę teorii na początek dnia. Niby rzecz banalna, a jednak wiele osób nie wie o tym sposobie przyrządzania dzięki któremu zmienia się aromat :)

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...2: ●3 rzodkiewki ●1/2 ogórka ●4 pomidorki koktajl. ●szczypiorek; farsz 3: ●plaster wędz. łososia ●cytryna ●oliwki ●koperek; farsz 4: ●1/3 szkl. kukurydzy z puszki ●ogórek kiszony ●1/2 papryki ●koperek Sposób przygotowania: Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz. Część (6) przekrój wzdłuż na pół, a części (8) odkrój czubki. Wyjmij ostrożnie żółtka i utrzyj z majonezem. Pokrój łososia na...

  • Przepis zapożyczony od pakistańskiego kolegi, zawsze się sprawdza...

  • Lekkie kotleciki w sam raz na lato.

  • Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.

Artykuły na temat: co ugotować z kalafiora i łososia
  • Modne, ale czy na pewno zdrowe?

    ...winegret, posypana orzechami włoskimi. Podwieczorek: Koktajl z malin i jabłka, z dodatkiem świeżej mięty, na bazie wody mineralnej. Kolacja: Pieczony filet z łososia, z duszonym szpinakiem (przepis poniżej), gotowany al dente brokuł posypany migdałami, skropiony cytryną. Stek z łososia: 150 g filetu z łososia (lub innej ryby) obsyp ziołami, przypraw solą i pieprzem. Upiecz w piekarniku (200 st. C, 15

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Dieta zupowa - najłatwiejsza pod słońcem

    ...gładki krem. Podawaj zupę posypaną kiełkami zielonego groszku. Nasza rada: Do zupy (już na talerzu) można dodać paski wędzonego na zimno łososia lub posypać odrobiną startego twardego koziego sera. To...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Dieta idealna dla twojej figury

    ...i przypraw solą, pieprzem, kminem rzymskim i kurkumą. Wlej 4 szklanki wody. Gotuj pod przykryciem ok. 10 min. Dodaj różyczki z 1/2 kalafiora i 3 ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj, aż warzywa staną się(...). Osącz na durszlaku. 2 plastry wędzonego łososia potnij w paski, wymieszaj z 1/2 torebki ugotowanej i osączonej kaszy. Skrop sokiem z cytryny. 1 ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wymieszaj...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...

  • Wielki wiosenny detoks

    ...ciebie - sałatka: Potrzebujesz: rukolę (garść); pół gruszki (pokrojonej w kostkę); pomidory koktajlowe (4); pieczonego łososia (50 g); parmezan (1 łyżeczkę), oliwa, ocet balsamiczny (po 1 łyżeczce...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Jedzenie dla urody i zdrowia zimą

    .... (...) Idealny zimowy obiad lub kolacja to zupa, gulasz, dania z ziaren lub warzyw oraz dzikiego łososia, sardynek lub innych ryb bogatych w białko i kwasy omega-3. Ponieważ zimą skóra ma skłonność do...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...