• Informacje na temat:

    co to są steki

Przepisy na temat: co to są steki
  • Steki z karkówki

    Soczysta i aromatyczna wieprzowina

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • Steki z karkówki

    Soczyste i aromatyczne.

  • „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę.” Paracelsus ...czyli co robi z nami alkohol....

  • Amerykańska uczta – stek

    Ponoć najlepsze steki pochodzą z wołowiny Kobe. Jest to specjalna hodowla krów odmiany Wagyu, która pochodzi z Japonii. Zwierzęta traktowane są tam w specjalny sposób, który umożliwia pozyskanie niezwykle smacznego i bardzo drogiego mięsa wołowego. Jednak nawet najlepszy jego kawałek, nieumiejętnie przygotowany może okazać się nie do zjedzenia. Chcąc uniknąć nieudanej uczty dobrze jest zastosować...

  • Stek z pomidorami

    Składniki dla 4 osób: Stek: 4 plastry z antrykotu wołowego  łyżka masła klarowanego  pieprz grubo mielony  sól Dodatek: 2 pomidory 4 gałązki bazylii łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju sól pieprz 1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz pieprzem. Na patelni mocno rozgrzej masło klarowane, smaż steki po 1,5 minuty z każdej strony. 2. Pomidory sparz...

  • Ketchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo bardziej pikantny, czy też bardziej winny.

  • Grillowane wege "steki" z kalafiora

    Sposób przygotowania 1. Główkę kalafiora opłucz i pokrój wzdłuż w 2 cm plastry tzw. steki. 2. Roztopione masło wymieszaj z olejem oraz przyprawami i każdy stek obficie posmaruj z dwóch stron. 3. Steki połóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj około 4-5 minut z każdej ze stron. 4. Gorące steki, na koniec posyp startym parmezanem i polej ketchupem Extra Hot Z piekła rodem od Kotlina.

  • Uważam, że najlepszy pomysł na mielone mięso to klops! Klops nadziewany młodymi szparagami, cukinią i suszonymi pomidorami. Wiosenny klops! Podany z ziemniakami i sosem np. koperkowym - pycha!

Artykuły na temat: co to są steki
  • Steki z pesto

    To połączenie smaków może zaskoczyć.

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Glazurowane steki, kotlety i skrzydełka

    ...oraz sos sojowy. Skrzydełka i steki opłucz, wytrzyj, lekko posól i posmaruj przygotowaną pomarańczową glazurą. 4. Kotlety schabowe i skrzydełka połóż na rozgrzanym grillu. Piecz, od czasu do czasu  obracając. Po 15 minutach na ruszcie połóż steki. Wszystkie rodzaje mięsa piecz jeszcze 10-15 minut. Pomidory umyj, pokrój w plastry. Zrolowane masło ziołowe wyjmij z lodówki i pokrój w plasterki...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Stek po irlandzku w kawowej marynacie

    ...obróć i piecz jeszcze 5-6 minut. Zamarynowane steki ułóż na rozgrzanym grillu. Piecz przez 4-5 minut z każdej strony. Zdejmij. Na każdym steku połóż plasterek masła z suszonymi pomidorami. Podawaj...

  • Kolebka cywilizacji i ojczyzna wielkich filozofów kusi od wielu lat. W tym roku do Grecji wybierze się co siódmy Polak. Ilu z nich zamówi coś więcej niż sałatkę grecką? Fot. 123RF/Picsel Jak jada się w Grecji?   Kulinarne zwiedzanie należy zacząć od wyboru restauracji - czyli greckiej tawerny. Prawo obliguje greckich restauratorów do nazywania swoich lokali po grecku oraz zapisywania ich nazw greckim alfabetem. Wielu jednak obchodzi to zalecenie pisząc nazwy alfabetem łacińskim, często w...

  • Steki z kalafiora z arabskim sosem shatta

    Zachowaj trochę świeżych ziół do podania kalafiora, pozostałe składniki sosu wrzuć do miksera i zblenduj na gładką masę. Sos shatta gotowy. Teraz steki. Na jednej łyżce oliwy szybko upraż na patelni orzechy, odstaw. Usuń z kalafiora liście i odetnij twardą podstawę, ale ostrożnie, tak żeby nie naruszyć rdzenia, bo wtedy steki się rozlecą. Przekrój główkę na pół i dużym nożem (najlepiej...

  • Wiele osób, zwłaszcza tych młodszych, w momencie nagłej utraty formy, chętnie sięga po różnego rodzaju napoje energetyzujące. Zgodnie z zapewnieniami producentów, mają one zapewnić nam jasność umysłu oraz szybki zastrzyk energii. Czy jednak są bezpieczne dla naszego zdrowia? Fot. 123RF/Picsel Reklamy napojów energetyzujących obiecują nam naprawdę wiele - błyskawiczny powrót do formy, ekspresowe pobudzenie oraz ponadprzeciętną jasność umysłu. Sporo osób sięga po nie przed ważnymi egzaminami...

  • Stek wołowy. Tu znajdziesz cenne pierwiastki

    Steki wołowe są źródłem żelaza. Dlatego warto jej jeść. Przygotuj sos: rozpuść masło w rondelku z grubym dnem, wlej wywar i wino. Gotuj sos na małym ogniu tak długo aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty sos. Dopraw go według uznania octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem.  Steki posól od tej strony, na której ułożysz je na patelni. Smaż na dobrze rozgrzanej, suchej patelni grillowej...

  • ... ale niektóre tylko jeden raz! Wybierając się na jesienne grzybobranie musimy wiedzieć, czego zbierać nie należy. Fot. 123RF.COM/PICSEL Zatrucie grzybami może powodować lekkie i ciężkie zaburzenia układu pokarmowego, zaburzenia koordynacji i świadomości, uszkodzenia nerek i wątroby, a także śmierć. Ponieważ co roku w Polsce na skutek zatruć grzybami umiera od kilku do kilkunastu osób, należy być ostrożnym. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy dany grzyb jest jadalny - nie...

Zdjęcia na temat: co to są steki
Wideo na temat: co to są steki