• Informacje na temat:

    co to jest sos balsamiczny

Przepisy na temat: co to jest sos balsamiczny
  • Przekąska z dwoma sosami

    .... Wlej wino i wodę. Duś na małym płomieniu ok. 75 minut, aż wyparuje prawie cały płyn i cebula będzie bardzo miękka. 2. Sos wymieszaj z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Przypraw na pikantnie solą(...)Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 2 gałązki rozmarynu suszone płatki chili Sos z cebuli 3 czerwone cebule 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku...

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • Filety z okonia z cykorią i sosem winogronowym

    ...ugotowaniu wyjąć kawałki ryby z garnka, popieprzyć i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostały w garnku sos zagotować i odparować,aby zgęstniał. Zdjąć z ognia, dołożyć winogrona i delikatnie zamieszać, aby oblały się sosem. Sprawdzić, czy sos jest dobrze doprawiony. Ułożyć kawałki okonia na cykorii na talerzu, otoczyć wiankiem winogron i oblać naokoło sosem. Podawać na ciepło. Czytaj...

  • Lato to najlepszy okres na aromatyczne octy owocowe. Wlasnorecznie wykonane sa najsmaczniejsze, nadaja sie nie tylko do przeróznych dressingów, ale i wszelkich sosów do ryb lub miesa. Balsamiczny ocet o aromacie czarnej porzeczki jest doskonaly do wielu salat, a takze do miesa...

  • Domowy vinegrette

    Klasyczny, francuski sos vinegrette jest znakomity do każdej sałatki!

  • Pomysły na jesienny obiad - kaczka kontra pstrąg

    Jesienią bardziej doceniamy obiady, gdy zmarznięci wracamy do domu. Oto dwa przepisy z książki Zofii Cudny. Jedną propozycją jest aromatyczna kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym, drugą - pstrąg z grilla.

  • Wypróbowany przepis na "Balsamiczny sos do mięs"

  • Klasyczny zestaw francuski

    Salade de chèvre chaud (sałata z kozim serem) to bardzo popularna we Francji przystawka, która może występować w wielu odmianach, ale podstawę stanowią zawsze sałata, roztopiony ser kozi i sos winegret.

  • Uważam, że najlepszy pomysł na mielone mięso to klops! Klops nadziewany młodymi szparagami, cukinią i suszonymi pomidorami. Wiosenny klops! Podany z ziemniakami i sosem np. koperkowym - pycha!

Artykuły na temat: co to jest sos balsamiczny
  • Dania z grilla. Wołowina z malinowym sosem

    ...) oraz sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów. Maliny nie tuczą, ponieważ w 100g owoców jest tylko 29 kcal. Wołowina z sosem malinowym, z miętą (1 porcja) Czas przygotowania: 25 minut(...) zawinąć w folię. Położyć na grillu na 6 minut. Sos przygotować osobno. W naczyniu podgrzać ocet balsamiczny, dodać maliny i pieprz, podgrzewać aż sos zgęstnieje i odparuje, dodać miętę. Gotowe mięso...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn magazynuje się w...

  • Śledziowe kotleciki z puree buraczanym i pikantnym sosem

    ...) i kaszkę. Jeśli masa jest zbyt zwarta dodajemy więcej jogurtu, jeżeli zbyt żadka dodajemy więcej kaszki.  Z powstałej masy formujemy kotleciki i obtaczamy w sezamie ( częśc sezamu do panierki zmieliłam i wymieszałam z całymi ziarnami). Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.           Sos     Do przygotowania sosu polecam samodzielnie przygotowac masło orzechowe, jest to...

  • Ocet balsamiczny nazywany również "czarnym złotem", kojarzony jest głównie z kuchnią włoską. Jednak prócz znakomitego smaku kryje w sobie także szereg właściwości prozdrowotnych, o których warto wiedzieć. Fot. 123RF/Picsel Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Najpierw winogronowy moszcz jest gotowany, podczas tego procesu dochodzi do fermentacji cukrowej oraz octowej. Następnie powstały płyn...

  • Śledziowe kotleciki z puree buraczanym i pikantnym sosem

    ...jest zbyt zwarta dodajemy więcej jogurtu, jeżeli zbyt żadka dodajemy więcej kaszki.  Z powstałej masy formujemy kotleciki i obtaczamy w sezamie ( częśc sezamu do panierki zmieliłam i wymieszałam z całymi ziarnami). Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Sos Do przygotowania sosu polecam samodzielnie przygotowac masło orzechowe, jest to naprawdę proste i warto poświęcic kilka...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Rodzaje octu. Jaki do czego używać?

    Podpowiadamy, jak go dobrać i czym przyprawić, by pasował do mięs, warzyw, marynat oraz sosów.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Poledwica w sosie zurawinowym, przepis Magdy

    ...zmienilam recepture. otoz gdy poledwica byla gotowa, kruchutka i mieciutka taka, ze pokroic bylo ja trudno, wyjelam ja z garnka. Przelalam tez sos do innego naczynia. Odstawilam garnek na gaz i wtedy wlalam balsmaiko skrobiac lyzka dno garnka by soki sie ladnie polaczyly. Sos zmikosawalam, Wlalam z powrotem do garnuszka i wlozylam mieso do podgrzania. Palce lizac... u nas z purée z ziemniakow...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...