• Informacje na temat:

    co to jest semolina

Przepisy na temat: co to jest semolina
  • Kopytka po rzymsku - wyjątkowe w kształcie i smaku

    Podstawowym składnikiem tych oryginalnych kopytek o wyjątkowym smaku i kształcie jest semolina, czyli kasza manna, bardzo zdrowa odmiana mąki pszennej. W sporym garnku należy zagotować pół litra mleka, a następnie wrzucić do niego 50 gramów masła. Gdy się rozpuści, trzeba wsypać do mleka 125 gramów semoliny i energicznie mieszać krótko gotując na małym ogniu do chwili, gdy zacznie...

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • 4 rodzaje ciasta do włoskich makaronów

    Możesz je przygotowywać z ulubionym farszem lub sosem.

  • sałatka powstała z produktów które akurat miałam - wyszła całkiem niezła polecam

  • Wychowałem się w domu gdzie była szynka i była kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram dobrej kaszanki trzeba zapłacić ponad 20 zł. Pewne jest jedno, wiem co w niej jest, w odróżnieniu od różnych kiełbas grillowych, czy też szynek za 14,90 zł

  • doskonały na kanapki i jako część obiadu.

  • Tapas to małe przekąski które pochodzą z Hiszpanii. Serwuje się je w barach do alkoholu, często poprzebijane wykałaczkami na podstawie z pieczywa. Ja tam osobiście lubię zrobić sobie i rodzinie takie przekąski - zawsze zdrowsze niż chipsy czy paluszki. Największą zaletą jest to że w odróżnieniu od kanapki, wydaje się że zjadłaś mniej :))

  • Długo zachodziłam w głowę co z tym przepisem?! Przecież to nie ma sensu, niby drożdże, ale gdzie tu te inne spulchniacze. No to tak nie działa – mówiłam sobie. Jak jedno to na pewno nie drugie. Otóż nie do końca Pewnego dnia mnie olśniło. Jeżeli ktoś zajmuje się domowym wyrobem trunków wysokoprocentowych to wie – drożdże są nie tylko w kostkach i saszetkach, mamy też takie naturalne. Z resztą działają one nie tylko w przemyśle winiarskim, piwowarski, ale i wtedy gdy przygotowujemy zakwasy na...

  • Ciasto, z którego tworzy się te rogaliki jest niepowtarzalne. Receptura, którą odnalazłam pośród książek kucharskich z lat 20 wydała mi się wyjątkowo ciekawa... i odrobinę szalona. Nie spodziewając się, że upichcę za jej przyczyną coś, co przypominałoby rogale, zabrałam się jednak ochoczo za eksperymentowanie. Efekt przerósł moje oczekiwania. Rogale są jednocześnie puszyste, pachnące ciastem drożdżowym oraz... kruche! Smakują wybornie, a ich nieporównywalna z żadnym innym wypiekiem...

Artykuły na temat: co to jest semolina
  • Nietolerancja pokarmowa pod kontrolą

    ...cię na badania, a przede wszystkim zaleci dietę, która jest podstawą terapii i dobrego samopoczucia. Nie lekceważ choroby, bo może prowadzić np. do anemii, chorób układu pokarmowego (takich jak(...) serca to oznaki nietolerancji histaminy. Choć dla organizmu nie jest ona niczym nowym (bo naturalnie powstaje m.in. w płucach i skórze), spożycie zawierających ją pokarmów lub napojów może okazać się...

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w gęstym sosie lub po...

  • Ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta

    ...​Choć przepis na ciasto makaronowe to klasyczna cypryjska receptura, farsz, którym je wypełnimy, nie jest już taki tradycyjny. Zanim zaczniemy, warto podkreślić ogromną różnicę pomiędzy przypalonym i SPALONYM porem. Nadzienie powinno mieć słodki smak przypalonych warzyw, jednak nie powinno smakować popiołem, dlatego przygotowując to danie, musimy zachować szczególną ostrożność. Dla odrobiny...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • Pasta z bobu z cykorią i sardelami (fave & cicoria con alici)

    Śródziemnomorski przepis na bób.

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Szlachetna pszenica durum

    Izabela Grelowska, Styl.pl:   Czym się różni pszenica durum od zwykłej pszenicy? Magdalena Sokołowska, dietetyk: - Pszenica durum jest zdecydowanie zdrowsza i szlachetniejsza od pszenicy zwykłej(...) makaronów. - Z pszenicy zwyczajnej  produkuje się tradycyjne pieczywo i produkty drożdżowe. Z pszenicy durum otrzymuje się mąkę zwaną semoliną. Jest ona niezwykle bogata w białko, tłuszcze, witaminy...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Gluten: Jeść czy nie jeść?

    ...: pokrzywka, obrzęki i biegunki. Dieta bezglutenowa (czyli unikanie alergenu) jest jedyną metodą leczenia choroby. Dzieci często "wyrastają" z alergii na gluten (w przeciwieństwie do celiakii, która jest nieuleczalna). Bóle stawów, brzucha, głowy, przewlekłe zmęczenie i wiele innych dolegliwości mogą być objawem kolejnej odmiany (oprócz celiakii i alergii) nietolerancji glutenu, jaką jest nadwrażliwość...

  • Konkurs Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! wchodzi w drugą fazę – od 16 maja, internauci będą mogli wybrać wyjątkowy, najbardziej „krakowski”, przysmak kulinarny. Do wyboru będzie siedem nowych propozycji zgłoszonych przez internautów w pierwszym etapie konkursu oraz sześć przysmaków wybranych w zeszłorocznej edycji konkursu. Głosować będzie można na stronie www.krakow.pl do 1 czerwca (niedziela). Zwycięzców poznamy 4 czerwca (środa).W pierwszym etapie konkursu internauci przysyłali swoje...