• Informacje na temat:

    co to jest pilaw

Przepisy na temat: co to jest pilaw
  • Pilaw z kurczakiem

    ...płomień i gotuj ok. 20 minut. 3. Groszek, bez wcześniejszego rozmrażania, wrzuć do ryżu 5 minut przed końcem gotowania. Dołóż też filety z kurczaka pokrojone na kawałki. Pilaw przypraw do smaku solą...

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • Pilaw z indykiem

    ..., marchewkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Porcjami wlej gorący bulion. Dobrze wymieszaj. 3. Pilaw przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cynamonem i kminem rzymskim. Zmniejsz płomień i duś całość pod przykryciem ok. 20 minut. 4. Jeśli chcesz, by pilaw był pikantniejszy w smaku, przypraw go dodatkowo suszonymi płatkami chili albo ostrą papryką w proszku.

  • pilav uzbecki bardzo często gości na moim stole; danie szybkie do zrobienia ze składników które zawsze mam, a i bardzo smaczne i na zimno również dobrze smakuje.

  • Sułtański pilaw z bakaliami

    ...listkami mięty. Do tak przyrządzonego pilawu możesz dodać też pokrojone w słupki morele i daktyle.

  • Pilaw to potrawa ze wschodu, głównym składnikiem jest ryż, dodatkami mogą być mięso, ryby, warzywa, owoce. Do potrawy dodaje się różne przyprawy i zioła. U mnie dzisiaj prosta wersja potrawy, ryż z warzywami i lekką cytrynową nutką. Danie można wzbogacić o mięso, np. podsmażonego kurczaka. Polecam!

  • Risotto i tiramisu. Jak przygotować włoską kolację we dwoje?

    ...czas docenić potęgę ryżu, płynącą wprost ze słonecznej Italii. Prawdopodobnie protoplastą włoskiego risotto jest pochodzące z Bliskiego Wschodu danie o nazwie pilaw. Choć dzisiaj trudno w to uwierzyć(...) ludności. Dlatego też podczas jego przyrządzenia dodawano rozmaitych składników. Poskutkowało to powstaniem wielu niepowtarzalnych  przepisów na risotto . Najprostszą wersją jest ta jedynie z dodatkiem...

  • Oryginalnie robi się go z jagnięciny. To jest spacyfikowana wersja tego tureckiego dania.

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Niewątpliwie najlepszym tego przykładem jest kuchnia. Wyśmienite "orientalne" słodycze i desery, zawiesiste "rosyjskie" zupy, delikatne tokánye, jak też wszechobecne mămăligă - wszystko to znaleźć(...) aperitifu. Najczęściej jest to śliwowica lub owocowa brandy - ţuică na Wołoszczyznie i Mołdawii, palincă w Siedmogrodzie, horincă w Marameruszu; trunki domowej roboty zawierają od 40 proc. alkoholu...

Artykuły na temat: co to jest pilaw
  • Pilaw z grzybami i fasolką

    Pilaw to popularna potrawa na Bliskim Wschodzie oraz Bałkanach. Przyrządzana jest na różne sposoby w zależności od regionu. Zobacz, jak zrobić to danie w prosty sposób.

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Święta? W domu

    .... Inaczej jednak wyglądają przygotowania do Bożego Narodzenia, gdy jesteśmy w Polsce, a inaczej, gdy spędzamy je we Florencji. W Warszawie menu jest bardziej tradycyjne. O ile można jeszcze dowieźć(...), ale łaskawie pozwala on sobie do niektórych prostszych czynności delegować mniej doświadczonych domowników, co także ma miejsce w przypadku karpia, choć receptura jest dość złożona. Rybę tę smarujemy...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • Księga smaków: Komosa ryżowa

    Ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze nazywana jest matką zbóż. Bogata w błonnik, witaminy, sole mineralne i przeciwutleniacze – podbija świat.

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Ziarnko do ziarnka

    Szacując ostrożnie, na świecie jest ponad dwadzieścia tysięcy odmian ryżu. Wietnamczycy mają kilkanaście słów na jego określanie. My przedstawiamy kilka przepisów z najsmaczniejszymi rodzajami ryżu w roli głównej. I niech się ziarnka sypią do garnka!

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Sekrety ryżu

    Co jest w tych ziarnach, że potrafią wyżywić najludniejsze kraje świata? I czemu właśnie ryż tak chętnie stosują osoby dbające o linię? ​Poznaj najpopularniejsze jego odmiany, z których przygotujesz wyśmienite dania główne, a nawet desery!

  • Do tego, że dieta roślinna zdobywa coraz większą popularność, nie trzeba już nikogo przekonywać. Fot. materiały prasoweMotywacją do wprowadzenia do codziennego jadłospisu większej ilości produktów roślinnych stają się coraz częściej kwestie zdrowotne, etyczne, czy środowiskowe. W odpowiedzi na ten rosnący trend, warto zastanowić się, jaką rolę pełnią w naszej diecie tłuszcze, a po które najlepiej jest sięgać dla zachowania zdrowia. Rośliny rosną w siłę! Kuchnia roślinna to trend, który...