• Informacje na temat:

    co to jest pasta pesto

Przepisy na temat: co to jest pasta pesto
  • Pieczone jesienne warzywa z aromatycznym zielonym pesto

    ...duże są kawałki warzyw). Wszystkie składniki sosu zmiksować, a jeśli jest zbyt gęsty, dodać trochę oliwy. Warzywa po upieczeniu polewać sosem i jeść jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego. Pesto z tego przepisu doskonale nadaje się jako pasta na kanapki, sos do sałatek albo dodatek do makaronu.  Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska...

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • Strączkowe makarony - pasta dla dbających o linię

    ...roślinna staje się coraz popularniejsza, a miłośnicy zdrowego stylu życia szukają nowych alternatyw dla nieco bardziej kalorycznych produktów. Makaron jest chyba najchętniej podrabianym produktem. Jeszcze do niedawna na kulinarnych blogach święciły triumfy makarony z warzyw - cukinii czy marchewki. Vege pasty przygotowywane w tradycyjny sposób z sosem pomidorowym czy pesto otwierały drzwi kulinarnej...

  • Czerwone pesto jest arcysmaczne i każdy powinien mieć jego słoiczek w lodówce. Przydaje się zawsze, gdy macie mało czasu na zrobienie obiadu - wtedy po prostu należy ugotować kluchy (lub makaron;)) i dorzucić łyżkę lub dwie gotowej pasty. Smak iście śródziemnomorski, mocno wytrawny.

  • Zielono mi! Letnie, zielone pasty do pieczywa

    ...ponad 100% dziennego zapotrzebowania na ten składnik) jest także niezbędny dla kobiet w ciąży i starających się o dziecko. Bób wspomaga regenerację naczyń krwionośnych i, co szczególnie ważne dla osób starszych, obniża poziom złego cholesterolu, a stymuluje wzrost dobrego. Ponadto bób jest bogaty w błonnik, magnez i żelazo, dlatego jest nieocenioną bronią w walce z anemią. Co więcej, bób...

  • Tosty z serkiem topionym i domowym pesto

    Pomysł na tosty wcale nie musi być nudny! Udowadnia to Monika Mrozowska znana aktorka i ekspertka kulinarna, która z sukcesem szerzy idee prostego, smacznego i zdrowego gotowania. Monika przygotowała tosty z niezwykle aromatycznym pesto domowej roboty i plastrami sera topionego np. Hochland bez konserwantów. Zielona porcja zdrowia doda energii na cały dzień tobie i najmłodszym, bo nie zapominajmy...

  • Aromatyczne dzięki świeżym listkom bazylii i pomidorom suszonym na słońcu. Lekko kwaśne, trochę słodkie i czosnkowe. Lubię dodawać do pesto migdały zamiast orzeszków pinii. Z jednej strony są to względy ekonomiczne, z drugiej naprawdę lubię ich delikatny smak, nie taki ostry jak orzeszków. Zachęcam do przetestowania tej wersji, może komuś też bardziej niż oryginał przypadnie do gustu. Inną zaletą makaronu z pesto jest szybkość jego zrobienia. Jeśli pesto jest w lodówce, zrobienie potrawy...

  • Przepis na klasyczne Pesto z bazylia i orzeszkami piniowymi. Zawsze robie z parmezamem, ale tym razem skorzystalam z polskiego oscypka:) Efekt zadowolil mioch domownikow:) Uwielbiam Pesto z makaronem, ale mozemy zrobic geste Pesto i wykorzystac jako paste do kanapek.

Artykuły na temat: co to jest pasta pesto
  • Pasta i basta!

    ...zaoferowania. MENU Ciasto makaronowe uniwersalne, koszt jednej porcji: 1,25 zł Tagliatelle z pesto orzechowym i grillowaną cukinią, koszt jednej porcji: 4,50 zł Raviolo z płynnym żółtkiem, koszt(...) było zwarte i elastyczne. Potrwa to ok. 10 minut. Jeśli jest zbyt elastyczne, podsyp je mąką, jeśli zbyt suche, wyrabiając je, co jakiś czas zwilżaj ręce wodą. 3. Gotowe uformuj w kulę. Przykryj...

  • Ta cudownie zielona pasta przywędrowała do nas wprost ze słonecznej Italii i jest jednym z symboli tamtejszej kuchni. Pełno w niej aromatów i witamin, które usprawniają pracę naszego organizmu. Klasyczna wersja składa się głównie z bazylii, ale pesto niejedno ma imię. Czy znacie inne oblicza tej pasty? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie z prostoty i wyrazistych smaków. Lasagne, spaghetti carbonara lub pizza to klasyczne potrawy, po które bardzo chętnie sięgają smakosze z...

  • Spaghetti al pesto trapanese

    Wszyscy znamy pesto genueńskie – uwielbiam. Ale miłością namiętna kocham pesto sycylijskie z Trapani. Proste, pachnące o każdej porze roku wiosna, uwodzące soczysta czerwienia – pisze Hanna Lis w książce „Mój świat na talerzu”.

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Domowe pesto

    Najpopularniejsze pesto opiera się na bazie bazylii i orzeszkach i serze parmezan. Ale jego rodzajów jest znacznie więcej. My proponujemy pesto czerwone, czarne, oliwkowe a także polskie - pietruszkowe. Gotowa pasta będzie idealnym dodatkiem do tostowego pieczywa, makaronu, grillowanych mięs oraz chipsów i krakersów. Robiąc je samodzielnie będziesz mieć natomiast pewność, że są w nim wyłącznie...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • SOS PESTO Z MAKARONEM

    Uwielbiam kuchnię włoską. Sos pesto podany z makaronem to najsmaczniejsze danie pod słońcem :) Polecam.

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Smaczek na lato - pasta z fasolka i rzodkiewkami, migdalowe pesto.

    ...lisci bazyli 2 lyzki oliwy zabek czosnku Czosnek, migdaly, bazylie i oliwe zmikoswac na pesto. Wymieszac z mascarpone i doprawic sola i pieprzem. Ugotowac fasolke, posiekac rzodkiewki, ugotowac spaghetti. Wszystko razem polaczyc i delektowac sie albo daniem goracym, albo letnim albo zimnym. W kazdej postaci jest to znakomite.

  • Wydawałoby się, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Po prostu, wrzucamy makaron do wody, gotujemy i już. Tylko dlaczego we włoskich restauracjach smakuje jak nigdzie indziej? W czym tkwi sekret prawdziwej pasty? Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje - czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM. Czym...