• Informacje na temat:

    co to jest gicz

Przepisy na temat: co to jest gicz
  • Gicz cielęca - Robert Sowa

    Składniki dla 4 osób: 4 gicze cielęce z kością (ok. 200 g każda); 2 marchewki, pół selera; 1 cebula; pół pora; sól czosnkowa do smaku; pół łyżeczki tymianku; 2 liście laurowe; kilka ziarenek ziela(...) wodzie do momentu, aż zaczną wypływać. Przed podaniem usmażyć na złoty kolor. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W garnku rozgrzać oliwę i usmażyć na niej gicze z obu stron na złoty kolor...

  • Gicz wołowa to jeden z moich popisowych numerów. Wyjątkowo lubię to mięso, gdyż jako mięso czerwone jest bogate w żelazo hemowe z dodatkiem kolagenu. Niesamowicie pachnie, a upieczenie go w glinianym naczyniu żaroodpornym dodaje specyficznego posmaku. Przygotowywanie tego dania (oprócz oczywiście smaku i aromatu) ma jedną zaletę: mamy mnóstwo czasu na inne ciekawe zajęcia, gdyż czas czas pieczenia to 3-4 godziny

  • Duszona gicz cielęca i risotto po mediolańsku (Ossobucco i risotto alla milanese)

    Składniki: - 3 cebule, - 6 ząbków czosnku, - 250 g marchewki, - 250 g selera naciowego, - 4 plastry giczy cielęcej (po ok. 350 g), - sól, pieprz, - 50 g mąki, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 0,25 l wytrawnego białego wina, - 400 ml bulionu, - puszka pomidorów, - łyżeczka suszonego tymianku, - pół łyżeczki suszonego oregano, - 1-2 listki laurowe, - pęczek pietruszki, - skórka starta...

  • Delikatne mięso cielęce w towarzystwie warzyw.

  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    ...nas podczas zimnych dni - podkreślił. Ekspert proponuje np. indyjską zupę z soczewicy - dahl czy wolno pieczoną gicz jagnięcą w miętowym sosie. Elementem kulinarnym, który pomoże przetrwać zimowe...

  • Bardzo dekoracyjna i pyszna przekąska dla wielbicieli sushi i owoców morza. Doskonała na spotkania towarzyskie, sylwestrowy wieczór, kolację we dwoje. Tylko od Waszej fantazji zależy, co znajdzie się wewnątrz pysznych pszennych placków. Zachęcam do zabawy z różnymi składnikami; na pewno za każdym razem będzie smacznie, kolorowo i zaskakująco.

  • Wychowałem się w domu gdzie była szynka i była kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram dobrej kaszanki trzeba zapłacić ponad 20 zł. Pewne jest jedno, wiem co w niej jest, w odróżnieniu od różnych kiełbas grillowych, czy też szynek za 14,90 zł

  • sałatka powstała z produktów które akurat miałam - wyszła całkiem niezła polecam

  • doskonały na kanapki i jako część obiadu.

Artykuły na temat: co to jest gicz
  • Gicz cielęca

    Przysmak kuchni włoskiej - duszona gicz cielęca.

  • Curry to jedna z najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Kurkumę, kardamon oraz pieprz, czyli podstawowe składniki tej mieszanki, uprawiano już w 3000 roku p.n.e., zaś ślady używania curry jako przyprawy wiodą do 1700 roku p.n.e. Fot. 123RF/Picsel Ponoć pierwsze danie mięsne, doprawione curry, zostało złożone w ofierze sumeryjskiemu bogu słońca Mardukowi. Curry to jednak nie tylko złotawa i pikantna mieszanka, ale także cała gama potraw pochodzących z Indii. Indyjskie curry to potrawa w...

  • Gicz cielęca

    Składniki dla 4 osób: 4 gicze cielęce z kością (ok. 200 g każda); 2 marchewki, pół selera; 1 cebula; pół pora; sól czosnkowa do smaku; pół łyżeczki tymianku; 2 liście laurowe; kilka ziarenek ziela(...) wodzie do momentu, aż zaczną wypływać. Przed podaniem usmażyć na złoty kolor. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W garnku rozgrzać oliwę i usmażyć na niej gicze z obu stron na złoty kolor...

  • Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą. Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Jedzenie na indeksie Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po...

  • Jak powinno byc, a jak nie jest czyli wielkanocnych wspomnien Luci czesc trzecia i ostatnia

    ...zrobic gicz cieleca ( po jednej giczy na glowe ), ktore podawac powinnam na prostokatnych polmiskach z kluskami slaskimi i cwikla z chrzanem. A w Wielka Niedziele powinnam nakryc pieknie stol do(...) galantyne i schab. Pokrojony boczek, ktory, jest tak miekki, ze mozna go rozmarowywac na chlebie, powinnam postawic wielkanocny chrzan Luci i postawic piekny wegetarianski polmisek z roznych warzyw dla mojej...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Osso buco czyli dziura w kości

    ...  Z włoskiego Oss bus… to tradycyjne danie mediolańskie zrobione z giczy cielęcej, niesamowite w swych aromatach białego wina i ziół. Mięso duszone wraz...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Chmielowe wesele

    Piwo to podstawa? Piwo z niszowych, małych browarów jest coraz bardziej popularne w Polsce. Coraz bardziej cenimy kunszt sztuki browarniczej, co przekłada się na rozkwit tej branży. Przybywa smakoszów, którzy mają świadomość tego, co drzemie w piwie. Chmiel, oprócz tego, że jest składnikiem piwa, ma niepowtarzalne wartości dekoracyjne, które w trunku trudno dostrzec - jako roślina wygląda...

  • Śmiało możemy zaryzykować stwierdzenie, że na naszych oczach odbywa się prawdziwa kulinarna rewolucja. Fot. materiały prasowe Coraz chętniej włączamy do tradycyjnych potraw elementy kuchni z odległych zakątków świata. Łączymy, mieszamy, próbujemy do woli! Jednocześnie dużą wagę przywiązujemy do jakości posiłków. Poszerzanie wiedzy na temat nowinek żywieniowych przestało być domeną profesjonalnych dietetyków. Wydaje się, że hasło „jesteś tym, co jesz" nieustannie nabiera mocy. Wielu z nas...